Σε υψηλούς τόνους παραμένει η αντιπαράθεση στον χώρο των λειτουργών της δικαιοσύνης αναφορικά με τις απόψεις που εκφράζονται, είτε με ατομικό είτε με θεσμικό τρόπο.
Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Χριστόφορος Σεβαστίδης απάντησε, με ευθείες ονομαστικές αναφορές, στους επικριτές της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι μόνο, σχετικά με την από 24.2.2021 ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΔΕ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ο κ. Σεβαστίδης σημειώνει πως η ανακοίνωση «επανέλαβε τον αυτονόητο για κάθε πολιτισμένο κράτος σεβασμό που οφείλει να δείχνει η Πολιτεία απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο» και «επικαλέστηκε τις αρχές του ουμανισμού, γέννημα του Διαφωτισμού, που έβγαλε την ανθρωπότητα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα».
Όπως είναι γνωστό χθες παραιτήθηκε με επιστολή του, από μέλος της ΕΔΕ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ενώ ο πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου με επιστολή του ζητεί την παραίτηση του Δ.Σ. της ΕΔΕ μετά την ανακοίνωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επικαλούμενος ότι η επίμαχη ανακοίνωση δεν θεμελιώνεται σε καμία παράγραφο του καταστατικού της Ένωσης και εκθέτει τα μέλη της.
Σήμερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, με ψήφισμα του διατυπώνει την άποψή του σε σχέση με τα τεκταινόμενα, στην υπόθεση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα, καταλήγοντας:
“Το αξιακό σύστημα της Δημοκρατίας προφανώς και δεν διακυβεύεται από την τήρηση των Αρχών του Ανθρωπισμού και δεν κινδυνεύει από την παροχή της ισονομίας και του Κράτους Δικαίου, ακόμη και προς εκείνους που το αμφισβήτησαν, με τον πλέον ακραίο και βάναυσο τρόπο.”
Ψήφισμα 26ης Φεβρουαρίου 2021
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ως εκ του θεσμικού του ρόλου υπερασπιστής των Αρχών και Κανόνων του Κράτους Δικαίου, των Αξιών της Δημοκρατίας και του ελέγχου της ορθής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, δικαιούται να διατυπώσει την άποψή του σε σχέση με τα τεκταινόμενα, στην υπόθεση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η Πολιτεία οφείλει να λειτουργεί, χωρίς διακρίσεις, εντός του πλαισίου της νομιμότητας, το οποίο με τη σειρά του οφείλει να διέπεται από τις Αρχές και τις Αξίες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του νομικού μας πολιτισμού.
Ο Σωφρονιστικός Κώδικας πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια έναντι όλων των κρατουμένων, με τρόπο που να μη καταλείπονται σκιές διακριτικής μεταχείρισης. Περαιτέρω, αποτελεί υποχρέωση κάθε κρατικού φορέα και εν προκειμένω της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής να γνωστοποιεί προς τον διοικούμενο – πολίτη τις αποφάσεις που τον αφορούν και τα έγγραφα που αιτείται, ως έχοντα έννομο συμφέρον και προκειμένου ν΄ασκήσει κάθε δικονομικό ή ουσιαστικό του δικαίωμα. Η εν προκειμένω άρνηση ή κωλυσιεργία από πλευράς της Διοίκησης, πολλώ δε μάλλον προηγηθείσης και της σχετικής συστάσεως του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι προφανώς αντίθετη με τους κανόνες της ορθής άσκησης της Διοίκησης και δύναται να λάβει περισσότερες και διαφορετικές ερμηνείες.
Το αξιακό σύστημα της Δημοκρατίας προφανώς και δεν διακυβεύεται από την τήρηση των Αρχών του Ανθρωπισμού και δεν κινδυνεύει από την παροχή της ισονομίας και του Κράτους Δικαίου, ακόμη και προς εκείνους που το αμφισβήτησαν, με τον πλέον ακραίο και βάναυσο τρόπο.