Τι δουλειά έχει στην Άγκυρα ο κ. Δένδιας όταν η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας;
- του Μιχάλη Ιγναντίου για το HellasJournal
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Άγκυρα μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ναι, ναι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, που καθυβρίζει σε καθημερινή βάση την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τον ίδιο τον κ. Δένδια… Την επίσκεψη την διέρρευσε βεβαίως ο Τσαβούσογλου, παίζοντας το συνηθισμένο παιγνίδι… Το λέει πρώτος για να στείλει μήνυμα στον ελληνικό λαό, ότι η κυβέρνησή σας άλλα λέει και άλλα κάνει, και βεβαίως σας κρύβει τα νέα. Κάπως έτσι θα το έλεγε ο Τούρκος υπουργός.
Οι δικοί μας, πρόσθεσαν στη δική τους διαρροή τη φράση ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά η ζημία έγινε. Βέβαια, μας προετοίμασε από την Τρίτη ο κ. Δένδιας για τον “φίλο του” Μεβλούτ. Βλέποντας το βίντεο της δήλωσής του, θα έλεγα, ότι γελούσε και ο ίδιος με αυτό που είπε…
Η ζημία, λοιπόν, έγινε, όχι μόνο διότι επέτρεψαν στον Τσαβούσογλου να τους κερδίσει σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, αλλά έδειξαν στους πολίτες ότι αυτοί (οι Έλληνες δηλαδή) επισπεύδουν τις όποιες διαδικασίες γιατί, πιθανότατα, φοβούνται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο.
Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που αναγκάζει την Αθήνα να ακολουθήσει αυτή ειδικά την πολιτική της αθηναϊκής ελίτ, η οποία είναι ακραία ηττοπαθής. Αλλά αν φοβάται η Ελλάδα την Τουρκία και επιδιώκει τον «όποιο διάλογο» -όπως λέμε την «όποια λύση» για το Κυπριακό- τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει.
Καταλαβαίνω ότι ακολουθεί τις συμβουλές της ομάδας του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά οι συμβουλές των εν λόγω «αξιωματούχων» είναι εντελώς λάθος κύριε Πρωθυπουργέ και πρέπει να αποσυρθούν. Διότι στο βάθος των προτάσεων τους διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού ότι η Ελλάδα θα χάσει κομμάτι της κυριαρχίας της.
Τα γράφω ως έχουν τα πράγματα, διότι η λεγόμενη πολιτική του κατευνασμού, από την «βυζαντινή» Τουρκία πηγάζει, όσο και να σας κάνει εντύπωση, από την ίδια την Άγκυρα.
Η κατοχική δύναμη είναι αυτή που έχει ανάγκη να δείχνει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι άλλαξε και ότι επιδιώκει να επιλυθούν ειρηνικά οι διαφορές -όπως χαρακτηρίζει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Για να το πούμε με πιο απλά λόγια:
Υπό τις σημερινές περιστάσεις, για να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια των ηγετών των δύο χωρών, η κατοχική δύναμη πρέπει να κάνει τα λόγια πράξεις.
Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα…
Και επειδή η Τουρκία είναι αυτή που έχει ανάγκη να δείξει στους ξένους ότι δήθεν …άλλαξε, και επειδή πρέπει να το κάνει με πράξεις, κάτι που αρνείται, η Ελλάδα δεν πρέπει να την εξυπηρετήσει. Ήδη, την βοήθησε να γλιτώσει τις κυρώσεις της φαιδρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις διερευνητικές επαφές, από τις οποίες δεν βγαίνει τίποτα.
Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ομιλεί για «μικρή πρόοδο» αλλά αυτό ΔΕΝ είναι αλήθεια. Που βλέπουν την πρόοδο, όταν η Τουρκία επιμένει να τα θέλει όλα, ακόμα και την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Να προσέχουν τις διαρροές που κάνουν. Διότι όταν γίνεται κουβέντα για πρόοδο οι άνθρωποι αυτόματα σκεφτόμαστε και λέμε «ωχ, υποχώρησε πάλι η Ελλάδα».
Τον κ. Δένδια τον εκτιμώ και για την καθαρή σκέψη του. Αλλά στο θέμα για το οποίο συζητάμε είναι εντελώς λάθος. Και ας βρει τρόπο να απεμπλακεί από αυτή την επίσκεψη στην Άγκυρα. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το λόγο. Αφού θα δει τον μπουνταλά Μεβλούτ στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό… Σε αυτή την παγίδα που έστησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ελλάδα, οι Βρετανοί σε αγαστή συνεργασία με τους Τούρκους και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Η Πενταμερής μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την Κύπρο εάν δεν αντιδράσουμε. Ο πρόεδρος του νησιού, Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται υπό μόνιμο εκβιασμό λόγω της διαφθοράς. Γι’ αυτό και δεν δικαιούται να διαπραγματευθεί την τύχη της Κύπρου. Δεν έχει την έγκριση του κυπριακού λαού…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi με τον οποίο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι δυο ηγέτες συνέπεσαν στην θετική αποτίμηση των εξελίξεων στη γειτονική Λιβύη και στην ανάγκη να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο, σημειώνει η ανακοίνωση. Καλώς… Πρέπει πάση θυσία να παραμείνει αρραγές το μέτωπο με την Αίγυπτο, όχι μόνο για το θέμα της ΑΟΖ. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει και εκδιώξει τον αλ Σίσι, θα ανατραπούν τα πάντα στην περιοχή της Μεσογείου…