Ο Χρήστος Παππάς όχι μόνο διαφεύγει της σύλληψης εδώ και περισσότερο από έξι μήνες, αλλά βρίσκει τον τρόπο να επικοινωνεί με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Το σπίτι του Χρήστου Παππά δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση ότι ανήκει σε φυγά, σε άνθρωπο τον οποίο η αστυνομία αναζητά επίμονα τους τελευταίους έξι μήνες. Η τριώροφη μονοκατοικία στου Παπάγου (παλιά, αλλά ιδιαίτερα καλαίσθηση κατασκευή με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον) μοιάζει με οίκημα μέσα στο οποίο η ρουτίνα της ζωής κυλά ήρεμα. Ανοιχτά παράθυρα, καθαριότητα στους περιβάλλοντες χώρους, φροντισμένα φυτά στο εσωτερικό, ποτισμένες νερατζιές έξω από τη μάντρα. Όλα δείχνουν απολύτως φυσιολογικά σε αυτήν την ήσυχη γειτονιά του Παπάγου.
Ακριβώς πριν έξι μήνες η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο ήταν τελείως διαφορετική. Περιπολικά και αστυνομικοί είχαν σπεύσει στο σπίτι του Χρήστου Παππά αμέσως μετά την καταδίκη του σε 13 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, της οποίας υπήρξε βουλευτής για επτά ολόκληρα χρόνια (2012-2019) και στην οποία είχε πρωτεύοντα ρόλο ως Νο 2 του νεοναζιστικού κόμματος κάτω από τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο.
Υποτίθεται ότι ορμώμενος από αυτό το σπίτι κατάφερε να ξεγλιστρήσει και να διαφύγει σε κατεύθυνση που μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη. Επίσης στου Παπάγου, συγκεκριμένα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, τον αντίκρισαν για τελευταία φορά οι αρχές. Εκεί είχε πάει την 1η Οκτωβρίου του 2020 στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, που του είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο του 2015. Είχε την υποχρέωση να δηλώνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κάθε πρώτη του μηνός (πιο πριν έπρεπε να εμφανίζεται και τρεις φορές το μήνα). Έκτοτε δεν τον είδε κανείς ένστολος, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι του, αν και σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ Σταύρο Μπαλάσκα η ΕΛΑΣ “τους χρυσαυγίτες τους έχει στα 5-6 μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση να διαφύγει κανείς, ούτε μία στο τρισεκατομμύριο”.
Το θρίλερ αρχίζει στις 7 του Οκτώβρη
Το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε την απόφασή του στις 7 Οκτωβρίου (σε μία ιστορική ημέρα για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας). Ο Χρήστος Παππάς, που την πληροφορήθηκε από τον δικηγόρο του και τα ΜΜΕ, θα έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές. Αντ’ αυτού όμως, και ενώ όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ακολούθησαν τα προβλεπόμενα, ο Παππάς προτίμησε τον δρόμο της φυγής. Μίλησε με τον δικηγόρο του Περικλή Σταυριανάκη τηλεφωνικά, ακολούθως έκλεισε και τα τρία (!) κινητά του τηλέφωνα έτσι, ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί ούτε καν ηλεκτρονικά και διέφυγε εκθέτοντας την ΕΛΑΣ, αλλά και την πολιτική της ηγεσία αφού οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής υποτίθεται ότι ήταν εκείνη την περίοδο οι πιο καλά φυλασσόμενοι “στόχοι” στην ελληνική επικράτεια. Η ΕΛΑΣ έκανε έφοδο στο σπίτι του στου Παπάγου μόλις στις …22 Οκτωβρίου.
Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς με τη φυγή με συνεχή ρεπορτάζ, τα οποία όμως όσο περνούσε ο καιρός αραίωναν. Αφού λοιπόν έπεσαν στο τραπέζι “πληροφορίες” και “δεδομένα” σύμφωνα με τα οποία ο Παππάς είχε διαφύγει στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον ατόνησε, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν σε άλλα θέματα και η υπόθεση ουσιαστικά πέρασε στη λήθη. Και όμως, ο Χρήστος Παππάς αναζητείται ακόμα και αποτελεί, στη θεωρία τουλάχιστον, μία από τις μεγάλες προκλήσεις της ΕΛΑΣ για τη χρονιά που διανύουμε.
Ας επιχειρήσουμε όμως να απαντήσουμε, όσο μας το επιτρέπει η πληροφόρησή μας, για τα σαφώς λογικά ερωτήματα που τίθενται για τη συγκεκριμένη υπόθεση:
Μπορεί να βρίσκεται ο Χρήστος Παππάς στο εξωτερικό και εντός ευρωπαϊκού εδάφους;
Θεωρητικά ναι. Έχει πάντως εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και η Interpol είναι φυσικά απολύτως ενήμερη. Κανένα σήμα όμως δεν έχει φτάσει όλους αυτούς τους μήνες στις ελληνικές αρχές για πιθανό εντοπισμό του φυγά. Η ευρωπαϊκή χώρα για την οποία έχει ακουστεί περισσότερο από άλλες ότι μπορεί να βρίσκεται ο Χρήστος Παππάς είναι η σχεδόν γειτονική Σερβία. Αστυνομικές πηγές έλεγαν στο NEWS 24/7 όμως ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κρύβεται επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία χώρα, όπως η Σερβία, της οποίας οι διωκτικές αρχές κάνουν συνήθως πολύ καλή δουλειά σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Μπορεί να βρίσκεται ο Χρήστος Παππάς στο εξωτερικό αλλά και εκτός Ευρώπης;
Πιο δύσκολο. Εννοείται ότι ο φυγάς πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αληθινά του στοιχεία για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο, αλλά αυτό από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει και τίποτα. Η πλαστογράφηση διαβατηρίων άλλωστε έχει προχωρήσει πολύ και εξασφαλίζει για τους ενδιαφερόμενους πολύ καλό αποτέλεσμα (οι ταρίφες φτάνουν μέχρι τα 1000 ευρώ). Όμως εκτός αυτού του εμποδίου, υπάρχει και η Covid-19. Οι πτήσεις παγκοσμίως έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ιδιαίτερα αν μιλάμε για αυτές που συνδέουν την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο. Ακούστηκε (και γράφτηκε) ότι ο φυγάς μπορεί να βρίσκεται στην Αργεντινή. Φαντάζει πολύ δύσκολο να έφτασε μέχρι εκεί. Αν όμως τα έχει καταφέρει, τότε είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει μόνο όταν το θελήσει ο ίδιος. Η συνεργασία σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις με τόσο μακρινές χώρες συνιστούν δυσεπίλυτο πρόβλημα για κάθε ευρωπαϊκή αστυνομία.
Μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα;
Όσο ο χρόνος κυλάει και παραμένει ασύλληπτος η πιθανότητα να βρίσκεται εντός συνόρων μεγαλώνει. Ο Χρήστος Παππάς έχει σπίτι στα Γιάννενα, στο οποίο βέβαια έχει ήδη γίνει έρευνα. Ωστόσο, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού εντός της χώρας, αν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το σενάριο αυτό βέβαια εκθέτει περισσότερο την ΕΛΑΣ, η οποία έχει εξαπολύσει-θεωρητικά πάντα- ανθρωποκυνηγητό έτσι, ώστε να εντοπιστεί ο φυγάς το συντομότερο δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο χρόνος δουλεύει υπέρ του καταζητούμενου σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν έχει φροντίσει να καλύψει τα ίχνη του και να βρεθεί σε ασφαλές, για τον ίδιο, μέρος. Τα μοναστήρια πάντως έχουν ήδη ερευνηθεί διεξοδικώς από την ΕΛΑΣ.
Τα νέα δεδομένα
Ο Χρήστος Παππάς γνωρίζει φυσικά ότι με την απόφασή του να διαφύγει επιβαρύνει σημαντικά τη νομική του θέση. Φαίνεται,όμως, ότι ανέλαβε υπολογισμένα αυτό το ρίσκο θέλοντας να δείξει ότι δεν επιθυμεί να περάσει και άλλο χρόνο στη φυλακή, ούτε και να αναγνωρίσει την ενοχή του για όλα όσα κατηγορήθηκε.
Έμπειροι ερευνητές τόνισαν στο NEWS 24/7 ότι η απόφαση αυτή δεν φαίνεται να έχει παρθεί εν θερμώ. Το ακριβώς αντίθετο προφανώς ισχύει. Ουδείς μπορεί να διαφύγει επί μακρόν της σύλληψης, αν δεν διαθέτει τρεις σημαντικές “βοήθειες”: Πιστούς συνεργάτες, “άκρες” και χρήματα. Ο Παππάς είχε φροντίσει ,άρα ,πριν διαφύγει, να εξασφαλίσει τους όρους κάτω από τους οποίους το εγχείρημά του θα μπορούσε να έχει επιτυχία. Διαφεύγει, επίσης, απολύτως συνειδητά, όπως έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο δικηγόρος του και όχι υπό το κράτος πανικού.
Εκτός αυτού, ο φυγάς εξακολουθεί να επικοινωνεί με άνθρωπο του περιβάλλοντός του πολύ συχνά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιλέξει τρίτο άτομο να μεταφέρει πληροφορίες σε άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο οποίος όμως δεν είναι συγγενής του. Αποφεύγει δε να έρχεται σε επαφή με τους οικείους του για ευνόητους λόγους και προτιμά την επαφή μέσω τρίτων έτσι, ώστε να ενημερώνει ότι είναι καλά στην υγεία του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Παππάς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και να παραδοθεί στις αρχές σε χρονικό σημείο που θα κρίνει ότι τον εξυπηρετεί (και ενώ γνωρίζει ότι, όπως γράψαμε και παραπάνω, η θέση του έχει ήδη επιβαρυνθεί νομικά). Ποντάρει πολλά στο εφετείο, όποτε αρχίσει εκεί η συγκεκριμένη διαδικασία και πιστεύει ότι η ποινή του μπορεί να μειωθεί αισθητά, αφού κατά τη γνώμη του δεν έχουν προκύψει στοιχεία ενοχής του.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη της νέας δίκης στο εφετείο έχουν καθυστερήσει λόγω και των μέτρων κατά του κορονοϊού. Η απόφαση της 7ης Οκτωβρίου δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί και μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί δεν μπορεί να συμβεί οτιδήποτε άλλο νομικά.
Από την ΕΛΑΣ εννοείται ότι επικρατεί σιγή ιχθύος (δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει οτιδήποτε διαφορετικό με δεδομένη την κρισιμότητα της υπόθεσης). Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεσμευτεί για τη σύλληψη Παππά με δημόσια δήλωσή του από τις 23 Δεκεμβρίου του 2020 (“Ο Παππάς θα συλληφθεί, τελεία και παύλα” σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open) όμως από τότε έχουν περάσει τρεις και κάτι μήνες χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα. Το ίδιο άλλωστε είχε επαναλάβει και στη Βουλή στις 24 Οκτώβρη του 2020 ρωτώντας μάλιστα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αν θα είναι τόσο χαρούμενοι “όταν τον συλλάβουμε, γιατί θα τον συλλάβουμε” (στο 9:27 του παρακάτω video).
Οι πληροφορίες πάντως από την Κατεχάκη θέλουν την ΕΛΑΣ να έχει ρίξει επίσης ιδιαίτερο βάρος και στην υπόθεση της Marfin έτσι, ώστε να “δεθεί” περισσότερο το κατηγορητήριο για τους φόνους των τριών εργαζόμενων της Τράπεζας το Μάιο του 2010, υπόθεση η οποία επίσης αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ήταν ξανά Υπουργός όταν συνέβη το περιστατικό). Εν τω μεταξύ, προέκυψε και το ζήτημα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο την Παρασκευή που έφερε ακόμη ένα πονοκέφαλο στην ΕΛΑΣ και τους πολιτικούς προϊσταμένους της.
Επιμύθιο
Η φυγή Παππά αποτελεί πληγή χαίνουσα για το κύρος των διωκτικών μηχανανισμών και του ίδιου του κράτους. Αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι συνιστά προσβολή για την ίδια τη δικαιοσύνη και τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα.
Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να ολοκληρώνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και μετά από μία εξαντλητική διαδικασία, η οποία κράτησε περισσότερα από πέντε χρόνια, θα περίμενε κανείς ότι το κράτος θα είχε τη στοιχειώδη ικανότητα να πράξει το αυτονόητο. Να οδηγήσει τους καταδικασθέντες στη φυλακή για την έκτιση της ποινής τους. Δυστυχώς, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό ακόμα και σε αυτό το καθήκον.
Ο Χρήστος Παππάς διέφυγε κάτω από τη μύτη των αστυνομικών βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που προετοίμαζε καιρό και εκτελώντας το με ακρίβεια και ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που μιλούσαν για πιθανότητα διαφυγής πριν ο φυγάς κρατούμενος εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Από εκεί που βρίσκεται, ο καταδικασθείς Χρυσαυγίτης ίσως να μειδιά για το σκηνικό που διαμόρφωσε η φυγή του…
του Νίκου Γιαννόπουλου για το News247