Παρίσι. Έτος 2015.
12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση στην εφημερίδα όπου εργάζονταν. Ανάμεσά στους νεκρούς βρίσκονται οι σκιτσογράφοι Cabu, Tignous, Wolinski και ο Stephane Charbonnier ή Charb, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της «Charlie Hebdo».
Σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία, οι δράστες, φώναζαν συνθήματα υπέρ της θρησκείας τους, για την τιμή της οποίας έγιναν δολοφόνοι.
Κόσμος. Έτος 2015.
Η εκμετάλλευση του φρικτού γεγονότος μόλις ξεκίνησε. Στο μικρόκοσμο της Ελλάδας, ο Άδωνις, συνέδεσε η σφαγή με το φράχτη στον Έβρο ο οποίος κατά τη γνώμη του κρατάει μακριά τους μουσουλμάνους που πάλι κατά τη γνώμη του είναι ΟΛΟΙ εν δυνάμει δολοφόνοι.
Facebook. Έτος 2015.
Ακροδεξιοί, χριστιανοί και άλλοι φανατικοί ξέρασαν τον οχετό τους, του οποίου ένα δείγμα σας παραθέτω αυτούσιο, με καμία διάθεση ανάλυσής του.
«Βασικά και εγώ στα παπάρια μου θα τον γράψω τον κάθε άθεο και εσένα μαζί. Γιατί αν εσύ με θεωρείς φασίστρια και βλαμμένη που πιστεύω στον Θεό και διαχωρίζω τους μουσουλμάνους ως μελλοντικούς σφάχτες μας το ίδιο λέω και εγώ για εσένα και χειρότερα. Ότι είσαι ένα Φασιστικό γουρούνι που με υποχρεώνει να είμαι άθεη επειδή έτσι γουστάρει. Σε γράφω λοιπόν.»
Ας μιλήσουμε για την ελευθερία του λόγου. Για την παρεξηγημένη αυτή έννοια που έχει βιαστεί διαδοχικά και χωρίς κανένα έλεος από κάθε είδους θρησκευόμενο. Στη χώρα μας έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο καθότι η ελευθερία λόγου είναι ανύπαρκτη. Και ως ανύπαρκτη δεν μπορεί να απειληθεί.
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι το ίδιο συμβαίνει και τα ιερά και όσια του καθενός. Ως ανύπαρκτα δεν μπορούν να απειληθούν από κανένα σκίτσο ή κείμενο ή ακόμα και από καμία πράξη.
Ένα θεμελιώδες λάθος όλων των οπαδών κάποιας θρησκείας είναι ότι απαιτούν τον σεβασμό όλων των υπολοίπων. Στο μάθημα που μας έλεγαν ότι ο σεβασμός δεν απαιτείται αλλά κερδίζεται οι εν λόγω τύποι έλειπαν. Είχαν πάει στην εκκλησία όπου μάθαιναν ότι έχουν κάποιο είδος προνομίου απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Έτσι χρησιμοποιούν τον όρο «ελευθερία του λόγου» για να πείσουν ότι ενώ εκείνοι έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την πίστη τους, όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα να την σατιρίζουν.
Και αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα όσο τα λόγια μένουν λόγια ή το πολύ πολύ γραπτά. Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτά τα πειραγμένα τυπάκια προσπαθούν να κλείσουν στη φυλακή ή και σφάζουν κόσμο επειδή σχεδίασε και κυκλοφόρησε ένα σατιρικό σκίτσο του αγίου τους.
Και το πρόβλημα συνεχίζεται όταν οι ακόμα περισσότερο πειραγμένοι πολιτικοί κάνουν φοβικές δηλώσεις που στηρίζονται στην αυταρχική έννοια της συλλογικής ευθύνης (βλέπε δηλώσεις Άδωνι).
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο, οι άθεοι, να υπερασπιζόμαστε θρήσκους που κινδυνεύουν από άλλους θρήσκους και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε όλους αυτούς ότι το δικαίωμά τους στη θρησκεία δεν αναιρεί το δικαίωμα μας στη διακωμώδησή της.
Φυσικά όλα αυτά είναι υπέρ του δέοντος, δύσκολο να κατανοηθούν από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται μέσα από μισάνθρωπες θρησκείες με ακόμα πιο μισάνθρωπα διδάγματα.
Και μπορεί οι γιορτές να πέρασαν αλλά ορίστε μια καλή ιδέα για δώρο.
«Τίποτα δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να λεχθούν» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ραούλ Βάνεγκεμ . Βρείτε το και χαρίστε το σε έναν φανατικό θρήσκο.
Εκείνος μπορεί να μην το ευχαριστηθεί, αλλά εσείς θα γελάσετε πολύ με την αντίδρασή του.
by Leia Organa Solo