Φταίνε και οι δύο πλευρές; Είναι καταδικαστέες οι επιθέσεις της Χαμάς; Η επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο μιλά στη DW και δίνει τη δική της εκδοχή.
Η επίσημη πολιτική στη Γερμανία -και όχι μόνο- αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ απέναντι στους πυραύλους που εξαπολύει η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Ποια είναι όμως η επίσημη θέση των Παλαιστινίων για όλα αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν στη Γάζα; Η επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στο Βερολίνο, Κουλούντ Νταϊμπές, μίλησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), εξηγώντας αναλυτικά της θέσεις της παλαιστινιακής πλευράς, ενώ αντιμετώπισε και πολλά ερωτήματα με ιδιαίτερα κριτική διάθεση.
Στο σύνηθες ερώτημα, εάν φέρουν ευθύνη και οι δύο πλευρές για τα γεγονότα στη Γάζα η κυρία Νταϊμπές απαντά: «Θα ήθελα να θυμίσω ότι δεν πρόκειται για την πρώτη ένοπλη σύρραξη στη Γάζα, είναι ο τέταρτος πόλεμος από το 2008. Ένα κορίτσι 13 ετών που μεγαλώνει εκεί έχει ζήσει τέσσερις πολέμους, η μόνη ζωή που γνωρίζει είναι ο εγκλωβισμός στη Γάζα. Όλα τα παιδιά έχουν ψυχικά τραύματα. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να τερματίσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας. Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ασυμμετρία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Δεν έχουμε σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη, αυτό φαίνεται και από τις απώλειες που καταγράφουν οι δύο πλευρές, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε υλικές ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Eπίσης δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γενικότερο πλαίσιο. Το κύριο πρόβλημα είναι η κατοχή. Είναι η έλλειψη υποστήριξης για μία πολιτική λύση. Είναι ότι μετά από κάθε πόλεμο επιστρέφουμε στην καθημερινότητα, χωρίς να εξετάζουμε τις πραγματικές ρίζες του προβλήματος».
«Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο»
Η συνέντευξη δόθηκε στη Γερμανική Ραδιοφωνία λίγο πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συνηθίζουν να στηλιτεύουν τα όποια λάθη της ισραηλινής πλευράς, αυτή τη φορά ο γερμανός δημοσιογράφος ρωτάει την Κουλούντ Νταϊμπές, μήπως έχει κάνει κάποια λάθη και η παλαιστινική πλευρά. «Η παλαιστινιακή πλευρά -και σημειωτέον ότι εκπροσωπώ την πολιτική ηγεσία της- πάντοτε ζητούσε μία διπλωματική λύση, που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων στο ψήφισμα 2334 του 2016 μετά τον τελευταίο πόλεμο της Γάζας το 2014, όπου επισημαίνεται με σαφήνεια ότι, για παράδειγμα, η επέκταση των εβραϊκών οικισμών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ότι το στάτους κβο στην Ιερουσαλήμ πρέπει να διατηρηθεί. Τι συνέβη από το 2014; Ο εποικισμός συνεχίστηκε. Τι συνέβη στο τελευταίο Ραμαζάνι; Αναγκαστικές εξώσεις, αλλαγές στην οικονομική, πολιτιστική και ιστορική σύνθεση της Ιερουσαλήμ».
Στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Χαμάς, η οποία κατά γενική ομολογία έχει τον πλήρη έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση». Το επόμενο -και ιδιαίτερα επίμονο- ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας είναι, εάν «αποστασιοποιείται» από τις συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων της Χαμάς με στόχο το Ισραήλ. Μετά την …πέμπτη φορά που τίθεται το ερώτημα, η πρεσβευτής της Παλαιστίνης επισημαίνει: «Δεν θα ήθελα να περιοριστεί η συνέντευξη σε αυτό το ερώτημα. Θα σας πω το εξής: Αποστασιοποιείται η ισραηλινή κυβέρνηση από τις επιθέσεις στη Γάζα; Ο Νετανιάχου υπερηφανεύεται γι’ αυτές και δεν ακούει κανέναν, ούτε καν τους Αμερικανούς. Παίρνει το πράσινο φως για να συνεχίσει να σκοτώνει, χάνουν τη ζωή τους μικρά παιδιά, νομίζω ότι και γι’ αυτά τα θέματα πρέπει να μιλήσουμε…»
«Είμαστε αντίθετοι στον αντισημιτισμό»
Τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία πληθαίνουν οι διαδηλώσεις υπέρ, αλλά και κατά του Ισραήλ. Κάθε τόσο βγαίνουν στους δρόμους και οι Παλαιστίνιοι. Πρόκειται για «αντι-ισραηλινές» εκδηλώσεις; «Σας λέω ότι είμαστε αντίθετοι με κάθε είδος αντισημιτισμού και ρατσισμού» απαντά η επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο. «Αλλά αρνούμαι να χρησιμοποιήσω τον όρο ‘αντι-ισραηλινές εκδηλώσεις’. Πρόκειται για μία δύναμη κατοχής, η οποία έχει υποτάξει με τη βία έναν άλλο λαό και επί δεκαετίες καταφεύγει σε πράξεις που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι που προκαλεί τις διαμαρτυρίες του κόσμου. Εάν τυχόν ακουστούν αντι-ισραηλινά συνθήματα, εμείς δηλώνουμε την αντίθεσή μας και εξηγούμε στους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να κάνουν μία διαφοροποίηση, ότι η οργή τους και τα συνθήματά τους δεν πρέπει να στρέφονται κατά των Εβραίων, αλλά κατά της ισραηλινής πολιτικής, κατά της πολιτικής που ακολουθεί η δύναμη κατοχής».