Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναλαμβάνει το ρόλο ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook και Instagram στην Ελλάδα και την Κύπρο και η απόφαση έρχεται μάλιστα έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί από τον αμφιλεγόμενο έλεγχο στη χώρα μας από τα Ellinka Hoaxes. Η διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα, Chantal Valery, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το AFP δεν θα έχει καμία συνεργασία με τα ellinika hoaxes, μεγιστοποιώντας την απαξίωση που ήδη γνωρίζουν για τον τρόπο που λειτουργούν.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναλαμβάνει το ρόλο ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook και Instagram στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η απόφαση έρχεται έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα από τον αμφιλεγόμενο έλεγχο στη χώρα μας από τα Ellinka Hoaxes. Στην περίπτωση της συνεργασίας των Ellinika Hoaxes με τη Facebook, η κριτική εστίασε είτε στο ότι η ομάδα τους δεν απαρτίζεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους είτε στο ότι πρόκειται για μία ομάδα με σαφή πολιτικό προσανατολισμό, τον οποίον επισφράγισε και η συνεργασία με την (όλο και πιο αμαρτωλή πολιτικά) Αthens Voice.
Την ανακοίνωση έκανε η Sophie Eyears, υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook, «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας», σημειώνει η ίδια.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη διάθεση απαξίωσης των αμφιλεγόμενων πρακτικών των Ellinika Hoaxes, με την πλατφόρμα να επιστρατεύει ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το AFP για να ελέγξει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο ελληνικό κοινό μέσω του facebook. Το Facebook συνεργάζεται ήδη με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη, ενώ από το Μάιο του 2019 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην Ελληνική γλώσσα. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων.
Το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook περιλαμβάνει περισσότερους από 80 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες. Οι συνεργάτες αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στον εντοπισμό παραπληροφόρησης που καταφέρνει παρόλα αυτά να γίνει viral. Όταν ένας ελεγκτής γεγονότων αξιολογεί μια ιστορία ως ψευδή, το Facebook προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα στο περιεχόμενο και μειώνει σημαντικά τη διανομή του. Επιπλέον, οι σελίδες και τα domain που επανειλημμένα αναρτούν ψευδείς ειδήσεις θα δουν και εκείνα τη διανομή τους να μειώνεται, ενώ η ικανότητά τους να διαφημίζονται και να παράγουν έσοδα θα αφαιρείται.
Η διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα, Chantal Valery, μιλώντας στο koutipandoras.gr, ξεκαθάρισε ότι το AFP δεν θα έχει καμία συνεργασία με τα ellinika hoaxes. «Και οι δύο (AFP και ellinika hoaxes) συνεργαζόμαστε με το Facebook, όμως δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι μεταξύ μας. Εμείς θα διαλέγουμε ό,τι θέλουμε, και εκείνοι θα διαλέγουν ό,τι θέλουν. Δεν δουλεύουμε μαζί καθόλου», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Επειδή είμαστε διεθνές πρακτορείο επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις διεθνείς ειδήσεις, και είμαστε το πρώτο πρακτορείο ψηφιακής ερευνητικής δημοσιογραφίας στον κόσμο. Μόλις ανοίξαμε το φινλανδικό και το ελληνικό παράρτημα fact checking του AFP και πλέον έχουμε επεκταθεί στη Φινλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο», υπογραμμίζει.