Tα περισσότερα απ’ όσα γράφονται και λέγονται είναι για εσωτερική κατανάλωση…
Μην πιστεύετε όσα γράφουν τα ΜΜΕ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Γερμανία δεν θα ρισκάρει τη διάλυση του «ευλογημένου» γι’ αυτήν ευρώ, υποστηρίζει το Bloomberg. Σε χθεσινό του άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Σάιμον Κένεντι καλεί τους αναγνώστες να μην πιστεύουν όσα γράφονται από τα γερμανικά ΜΜΕ για διαχειρίσιμο Grexit και για το ότι το Βερολίνο έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα εξόδου της Ελλάδας. «Μην πιστεύετε τη δημαγωγία», τα περισσότερα απ’ όσα γράφονται και λέγονται είναι για εσωτερική κατανάλωση, αποτελούν παρηγοριά για τους Γερμανούς ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί με τη βοήθεια που προσφέρεται στην Ελλάδα, σημειώνει.
Ο λόγος που η Γερμανία δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει διάλυση του ευρώ από Grexit είναι ότι η σημερινή ισχύουσα κατάσταση αποτελεί οικονομική και πολιτική ευλογία γι’ αυτήν. Είναι η πιο ευνοημένη απ’ όλες τις χώρες-μέλη του ευρώ και με τίποτα δεν θέλει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Οι εκτιμήσεις
Αν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο, οι εξαγωγές θα έχαναν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών θα συρρικνωνόταν, ο πληθωρισμός επίσης μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Ο αρθρογράφος του Bloomberg επικαλείται μια σειρά από εκτιμήσεις και έρευνες όπως αυτές:
■ Του Μπόρις Σλόσμπεργκ της BK Asset Management, που θεωρεί ότι το μάρκο θα προσέγγιζε σήμερα το 1,50 δολάριο, 25% υψηλότερα από την αντίστοιχη ισοτιμία του ευρώ (1,18 δολάρια) χθες.
■ Του Bertelsman Foundation που υποστηρίζει ότι το γερμανικό ΑΕΠ χωρίς το ευρώ θα είναι 0,5% χαμηλότερο κάθε χρόνο έως το 2025. Κάτι που σημαίνει απώλεια 1,2 τρισ. ευρώ ή 14.000 ευρώ ανά κάτοικο και 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας.
■ Της ΜcKisney που θεωρεί ότι από τα 332 δισ. ευρώ που δημιούργησε στην οικονομία της ευρωζώνης η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος τα μισά πήγαν στη Γερμανία.
Ολα αυτά είναι πολλαπλάσια των 77 δισ. ευρώ που το γερμανικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά ότι είναι η βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα, καταλήγει ο Κένεντι.