Αυτή είναι, δυστυχώς, η αλήθεια. Αμπαρωμένος στο κρησφύγετο της εξουσίας, προστατευμένος από τα στεγανά του μιντιακού τοπίου, κρυμμένος στον αλγόριθμο του διαδικτύου και εκμεταλλευόμενος το φόβο του κόσμου ο πρωθυπουργός μας δοξάζεται κρυπτόμενος.
- του Γιάννη Σώζου για το ΣΠΟΥΤΝΙΚ MAGAZINE
Κρυπτόμενος αποφεύγει με νύχια και με δόντια να παρευρεθεί στη Βουλή και να απαντήσει, ως οφείλει, στις ερωτήσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ακόμα και μέρες κατά τις οποίες πηγαίνει στη Βουλή, επιλέγει να το πράττει όταν απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως στην πρόσφατη συζήτηση για το ψηφιακό πιστοποιητικό μετακίνησης.
Η τακτική αυτή είναι πάγια και φαίνεται πως ανάγεται σε κύρια στρατηγική του κυβερνητικού άρματος το τελευταίο διάστημα. Όσο δεν εμφανίζεσαι, όσο δεν συζητάς, τόσο δεν εκτίθεσαι. Το ζήσαμε αυτό κατά την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όσο ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητούσε τη διεξαγωγή δημόσιου debate γύρω από αυτό το ζήτημα, τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές και υποσχόταν ότι θα γίνουν «όσα debate θέλετε». Με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών του 2019 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούσε εκ νέου τη διεξαγωγή debate, πρακτική πρωτοφανής για κυβερνών κόμμα, ενώ τότε η ΝΔ έβρισκε διαρκώς δικαιολογίες για να αποφύγει ξανά το δημόσιο διάλογο.
Με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ξεκάθαρη τη θέση του. Διευκόλυνε τα κυρίαρχα τηλεοπτικά μέσα από το να καταβάλλουν την ετήσια δόση, ενώ δεν έλειψαν και οι άμεσες χορηγήσεις δημοσίου χρήματος στο «σύνολο» των ΜΜΕ μέσω της γνωστής «λίστας Πέτσα», φροντίζοντας όμως να μην διοχετευθεί οικονομική στήριξη σε «εχθρικά» μέσα, όπως η εφημερίδα Documento. Σε αντάλλαγμα, παρατηρούμε ένα ασφυκτικό τηλεοπτικό τοπίο, όπου οι Υπουργοί της ΝΔ μιλούν σε κανάλια χωρίς αντίλογο (βλ. Χατζηδάκη), ενώ πολλές φορές αρνούνται να δεχθούν και ερωτήσεις από συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Αόρατοι συντάκτες γράφουν τα ίδια άρθρα και δίνουν κατευθύνσεις στους δημοσιογράφους και στημένα ρεπορτάζ με συνδικαλιστές της ΝΔ για να προστατευθεί ο απόλυτος άρχων.
Πριν χρόνια, στις 11.06.2013, η ΝΔ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φίμωσαν από κοινού την ΕΡΤ. Η τελευταία λέξη που ακούστηκε από το ραδιόφωνό της, με τα ΜΑΤ να βρίσκονται εντός, ήταν «ψυχή βαθιά». Σήμερα, 8 χρόνια μετά, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, θυμήθηκε τον Κανονισμό της Βουλής που χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να μην επιτρέψει στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μιλήσει, στην «ώρα του Πρωθυπουργού», κατά την οποία ο Κ. Μητσοτάκης απουσίαζε ξανά.
Τον κ. Τασούλα δεν τον νοιάζει να διατηρήσει το Κοινοβούλιο στις ράγες, δήθεν, του Κανονισμού της Βουλής. Όποιος έχει παρακολουθήσει τις διαδικασίες, γνωρίζει πως παρεκκλίσεις υφίστανται για πολλούς λόγους, κυρίως για λόγους πολιτικού πολιτισμού. Ειδικά όταν πρόκειται για αρχηγούς κομμάτων και πρώην Πρωθυπουργούς, υφίσταται ιδιαίτερη ανοχή. Τον κ. Τασούλα δεν τον ενοχλεί η μόνιμη απουσία του Κ. Μητσοτάκη και ο σωρός αναπάντητων ερωτήσεων. Δεν τον ενοχλεί που οι βουλευτές, όταν η κοινωνία έχει ανοίξει, ψηφίζουν επιστολικά διά των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και δεν μπορούν να αλλάξουν τη ψήφο τους. Δεν τον ενοχλούν οι κακές νομοθετήσεις με σφήνα νομοθετικές πράξεις επί άσχετων θεμάτων σε άσχετα νομοσχέδια.
Τον κ. Τασούλα τον ενδιαφέρει η πολιτική υπόσταση της ΝΔ και όχι η ποιότητα του θεσμού. Το πρόβλημα είναι πως ο ρόλος του στο Κοινοβούλιο είναι πρωτίστως θεσμικός και ως τέτοιος δεν του επιτρέπει a la carte χειρισμούς. Αυτό, όμως, αποδεικνύει και τον φόβο που διακρίνει τη ΝΔ. Την αλλεργία που έχει όταν κάποιος προσπαθεί να αναδείξει ένα πρόβλημα, όπως λ.χ. τον καταχρεωμένο λογαριασμό της προς τις τράπεζες που την καθιστά ευάλωτη σε δυνητικές πιέσεις, ειδικά από τη στιγμή που χωρίς δανεισμό έτρεξε μια από τις ακριβότερες προεκλογικές εκστρατείες στην Ευρώπη χωρίς να είναι γνωστό από πού προήλθαν αυτά τα υπέρογκα ποσά.
Πρακτικές σαν αυτές είναι ηχηρά καμπανάκια εκτροπής του δημοκρατικού κεκτημένου που θυμίζουν γειτονική χώρα η οποία δεν βρίσκεται στα βόρεια, αλλά στα βορειοανατολικά σύνορά μας.
Ψυχή βαθιά, λοιπόν. Ελλάδα, 2021.