Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μάλλον οδεύουν προς το παρελθόν όπως απέδειξε και η διαδικασία με τους υπόλοιπους Κώδικες.
Με την έναρξη του φθινοπώρου αναμένεται να συνεχιστεί και το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα μελετήσει και θα τροποποιήσει τον αναχρονιστικό Σωφρονιστικό Κώδικα. Κοινός παρονομαστής και στην περίπτωση αυτή, οι νέας κοπής συνθέσεις και πάντα με τις πολιτικές απόψεις και τις προσωπικές σχέσεις των επιτελών της κυβέρνησης στις λιγοστές πλέον νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που καλούνται να γνωμοδοτήσουν για κρίσιμα θέματα Δικαίου.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μάλλον βγει εντελώς από τον «κόπο» να συγκροτεί πάντα για θέματα Κωδίκων και κατάρτισης αντίστοιχης κρισιμότητας νομοσχεδίων νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ή απλά αρκείται στο να αγνοεί τα συμπεράσματά τους (π.χ. Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια). Στο ίδιο κυβερνητικό «στιλ» συγκροτήθηκε με Υπουργικές Αποφάσεις και η «οικογενειακή» επιτροπή που θα μελετήσει τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα. Συγκροτήθηκε τον Μάιο, ενώ σε αυτήν προστέθηκε τον περασμένο Ιούνιο άλλο ένα μέλος.
Αντί λοιπόν –όπως γινόταν πάντα στο παρελθόν– να συμμετέχουν στην επιτροπή ειδικοί (καθηγητές, διδάκτορες κ.λπ.) με πρόεδρο καθηγητή Εγκληματολογίας ή ανώτατο εισαγγελέα ή δικαστή, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο, στην επιτροπή θα συμμετέχουν στενοί φίλοι και «ημέτεροι» αλλά και μη ειδικευμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο εκπρόσωποι του νομικού κόσμου.
Στην επιτροπή διορίστηκε πρόεδρος ο στενός συνεργάτης και κουμπάρος της Σοφίας Νικολάου, δικηγόρος Θ. Παναγιώτου. Ο ίδιος ήταν ήδη διορισμένο μέλος και στο συρρικνωμένο πλέον Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.
Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο διορισμένος προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης της Σ. Νικολάου, μια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο ΑΠΘ, μια αντεισαγγελέας εφετών που προσφέρει υπηρεσίες και στο γραφείο του υπουργού Κ. Τσιάρα, μια συνταξιούχος αντεισαγγελέας εφετών, ένας νομικός, ένας πρόεδρος πρωτοδικών και μια κοινωνιολόγος, υπάλληλος της Σ. Νικολάου.
Όπως όλα δείχνουν, «θυελλώδεις» αναμένονται να είναι οι συνεδριάσεις αυτής της Νομοπαρασκευαστικής, ενώ εξαιρετικά δύσκολο προβλέπεται το μέλλον των κρατουμένων επί επιτελικού κράτους. Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μάλλον οδεύουν προς το παρελθόν, αν κρίνει κανείς και από το τι συνέβη πρόσφατα και με τους υπόλοιπους Κώδικες.