Θα μπορούσε να είναι ο Δούρειος Ίππος προς ένα τρίτο Μνημόνιο, θα μπορούσε να είναι και η ύστατη προσπάθεια επιβίωσης ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε πλήρη αποδρομή. Σε κάθε περίπτωση, είναι το πολιτικό «σχέδιο Β» για οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» – ένα σχέδιο που, καθόλου παραδόξως, αναζωπυρώνεται κάθε φορά που η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση αγγίζει κρίσιμη καμπή.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με την σημερινή συνέντευξή του στη Real News έσπευσε να «κάψει», για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός, τις αθρόες πολιτικές… προσφορές «οικουμενικής σωτηρίας».
Είναι «σενάρια εαρινής νυκτός» είπε για τα περί οικουμενικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».
Στο Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες και με ανοιχτό τον πιο κρίσιμο ίσως γύρο της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη, βλέπουν το «πρέσινγκ» να κορυφώνεται εντός και εκτός συνόρων. Οι αφετηρίες είναι δύο, αλλά οι στόχοι και οι τακτικές κοινοί: Τρομοχτυπήματα με σενάρια καταστροφής, πίεση για σκληρότερα μέτρα και, παράλληλα, εναλλακτικές εκδοχές μια πιο «ρεαλιστικής» και «φιλοευρωπαϊκής» διακυβέρνησης.
Αμφότερες οι πλευρές επενδύουν σε μια εσωτερική ρήξη στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και προσφέρουν ως πρώτη εναλλακτική πολιτική επιλογή μια νέα κονοβουλευτική πλειοψηφία και συγκυβέρνηση με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της ΝΔ.
Το Ποτάμι δεν κρύβει την προθυμία του για συνδιαμόρφωση ενός τέτοιου σχήματος και επενδύει ανοιχτά σε μια ενδοκυβερνητική κρίση και στις εσωκομματικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, στην πολλοστή ανακοίνωση με… φιλικές συμβουλές προς τον πρωθυπουργό προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να «μαζέψει» τους υπουργούς του, υπενθυμίζοντας παρεμπιπτόντως και το «λόμπι της δραχμής»:
«Ο ένας μετά τον άλλον», επεσήμανε, «παίρνουν θέση στα χαρακώματα εναντίον της Ευρώπης και όχι εναντίον των προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα… Ο κ. Τσίπρας πρέπει να συστήσει στους υπουργούς του να μην παίζουν με τη φωτιά για να γίνουν αρεστοί στις κομματικές μειοψηφίες και στο λόμπι της δραχμής.»
Το έτερο σενάριο είναι εκείνο του «μεγάλου συνασπισμού», μιας νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Χωρίς τον Τσίπρα, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό – κατά προτίμηση τραπεζικής προέλευσης – και χωρίς τον Σαμαρά επίσης, για να επέλθει ισορροπία στη… λαϊκή νομιμοποίηση. Εξ ου ενδεχομένως κι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έσπευσε να επιπλήξει τον Μάκη Βορίδη στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, λέγοντάς του ότι ήταν πρώιμη η δημόσια τοποθέτησή του υπέρ ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος.
«Μας λένε να συγκυβερνήσουμε με τα Μνημόνια και την διαπλοκή. Αφού βλέπουν ότι δεν μπορούν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, θέλουν να τον ενσωματώσουν στο σύστημα. Είναι μια πολύ βολική παγίδα…», σχολιάζει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της κυβέρνησης.
«Δεν θα συνεργήσουμε στα παιχνίδια συνεργασιών που θέλουν να μας εμπλέξουν», δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια είναι εκείνοι που πριν αλλά και μετά τις εκλογές προσδοκούσαν ένα μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο».
Κυβερνητικές πηγές, επίσης, δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τα νέα πυρά από το εξωτερικό. Όπως λένε, δημοσιεύματα όπως αυτά των FT περί «πολιτικής αυτοκτονίας Τσίπρα», του Reuters περί κυκλοφορίας «διπλού νομίσματος» και, κυρίως, χτυπήματα σαν την υποβάθμιση από την Fitch στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, δίνουν τα καλύτερα πολιτικά όπλα στο εγχώριο κατεστημένο – πολιτικό, μιντιακό και τραπεζικό…