Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το Σκοπευτήριο.
Η τροπολογία που έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την παραχώρηση στο Δήμο Καισαριανής της περιοχής του Σκοπευτηρίου για αποκλειστική χρήση 40 ετών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής, που στην πλειοψηφία της στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, το Γενάρη του 2015, έθεσε ως έναν από τους βασικούς της στόχους την αμετάκλητη απόδοση όλου του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου στο λαό της πόλης μας. Ανέδειξε το θέμα με κάθε ευκαιρία και με συνεχείς παρεμβάσεις στους αρμόδιους και σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης διεκδίκησε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα από την κυβέρνηση ως αυτή όφειλε.
Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στην κατάθεση από την κυβέρνηση στη Βουλή τροπολογίας που προβλέπει την παραχώρηση στο Δήμο Καισαριανής από το Ελληνικό Δημόσιο της αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της έκτασης του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου. Η ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την τροπολογία δίνεται για σαράντα έτη το σύνολο του ονομαζόμενου πάρκου Ελευθερίας, μαζί με όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου που είχε καταλάβει η Σκοπευτική Εταιρεία.
Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο λαό και τη νεολαία της Καισαριανής έρχεται ως αποτέλεσμα δεκαετιών λαϊκών αγώνων για να αποδοθεί η έκταση του Σκοπευτηρίου στην ιστορική μνήμη, στο λαό και τις ανάγκες του, να δοθεί τέλος στη βεβήλωσή του από την παρουσία και τη δράση της Σκοπευτικής Εταιρείας. Αγώνες κόντρα στην αστική νομιμότητα και αντιμέτωποι συχνά και με την ανοιχτή καταστολή από πλευράς του κράτους.
Στη μάχη πρωτοστάτησε ο κομμουνιστής δήμαρχος Παναγιώτης Μακρής έχοντας στο πλευρό του το λαό της Καισαριανής. Μία μάχη που κρατά δεκαετίες και κέρδισε όλα αυτά τα χρόνια βήμα-βήμα στην πράξη την κατοχύρωση του χαρακτήρα του χώρου που οδηγεί στη σημερινή νομοθετική πράξη. Πέτυχε να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις της Σκοπευτικής, να στηθεί το Μνημείο των εκτελεσμένων, να διαμορφωθούν το πάρκο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να χτιστούν τα σχολεία της πόλης, να διαμορφωθεί το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο χώρο.
Οι αγώνες του λαού εμπόδισαν το ξεπούλημα και την εμπορευματοποίηση του ιστορικού αυτού χώρου. Σε αντίθεση με τα συμφέροντα που τον επιβουλεύονταν, τόσο από τη Σκοπευτική, που ως και σήμερα δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της, όσο και ύστερα με την πρόθεση να ενταχθεί ο χώρος στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 και κόντρα στις εξελίξεις της σημερινής περιόδου όπου η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής βγάζει στο σφυρί για “αξιοποίηση” τη δημόσια περιουσία.
Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου. Η Δημοτική Αρχή μαζί με το λαό της πόλης δεν θα σταματήσουμε την πάλη για την οριστική λύση του ζητήματος.
Παρακολουθούμε την εξέλιξη της ψήφισης της τροπολογίας και θα ενημερώσουμε το λαό της πόλης για τις περαιτέρω εξελίξεις».