Η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη κρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τοποθετείται για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, στο news247.
Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη εκτελούσε χρέη Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας συνόρων. Πρόκειται για την αντιστράτηγο που διακρίθηκε με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, καθώς χειρίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια κρίσιμα θέματα. Παράδειγμα, οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, στην Ειδομένη αλλά και στον Έβρο. Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο όταν στις 16 Φεβρουαρίου του 2016 όταν τοποθετήθηκε στη θέση της Προϊσταμένης Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παραθέτουμε τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης της αρχιστράτηγου εν αποστρατεία, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ.
Παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αστυνομικής βίας τον τελευταίο καιρό. Πώς θα τα κρίνατε; Έχουν δίκιο οι πολίτες να διαμαρτύρονται;
Η ΕΛΑΣ διαθέτει τον ελεγκτικό μηχανισμό για να ερευνά τις οποιεσδήποτε καταγγελίες. Παράλληλα συμβάλλει στην έρευνα των καταγγελιών και η ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη. Θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, η ίδια η ΕΛΑΣ να προσπαθεί να διερευνά τα πραγματικά περιστατικά. Όποιος ξεπερνά τα όρια των νόμων, θα πρέπει, πέραν του πειθαρχικού ελέγχου να οδηγείται και στη δικαιοσύνη. Κάποιες φορές, καταλήγουμε σε συμπεράσματα βλέποντας μόνο μία στατική εικόνα, καλό θα ήταν πριν βγάλουμε το οριστικό συμπέρασμα να έχουμε ολόκληρη την εικόνα και να αφήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους.
Έγινε πολύς λόγος για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ήταν πράγματι απαραίτητοι οι 6000 αστυνομικοί; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί εναλλακτικό σχέδιο;
Πρώτα απ’ όλα το οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονείται από την ΕΛΑΣ για οποιαδήποτε περίσταση εγκρίνεται από την πολιτική ηγεσία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο αριθμός των αστυνομικών που επιχείρησαν τη συγκεκριμένη μέρα ήταν πράγματι υπερβολικός. Όπως και το να έρθουν δυνάμεις από την επαρχία. Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, είμαστε εν μέσω μίας θανατηφόρας πανδημίας και θα έπρεπε η ΕΛΑΣ να προσαρμόσει ανάλογα τα μέτρα προστασίας και για τους ίδιους τους αστυνομικούς. Η αναπροσαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων θα βοηθούσε έτσι ώστε να μην βρίσκονται τόσο πολλοί αστυνομικοί τόσες πολλές ώρες στο δρόμο.
Την Τρίτη έλαβαν χώρα και δύο περιστατικά – κατάχρησης εξουσίας πολλοί τα χαρακτήρισαν από πλευράς ΕΛΑΣ- με βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25. Δεν θα μπορούσε να γίνει ένας διαφορετικός χειρισμός σε αυτά;
Η ΕΛΑΣ εκτελεί εντολές. Οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που επιχειρούσαν εκείνη την ημέρα εκτελούσαν εντολές. Είχαν οδηγίες και κατευθύνσεις από τους προϊσταμένους τους. Ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου η στάση της Αστυνομίας διαμορφώνεται από την πολιτική ηγεσία. Αν δημιούργησε μία φορά άσχημη εικόνα στον κόσμο, σε μένα προσωπικά, που υπηρέτησα στο σώμα 37 χρόνια, μου προκάλεσε επιπλέον και πίκρα, ιδίως όταν είδα 100/200 συνωστισμένους αστυνομικούς να αποκλείουν δύο εκλεγμένους βουλευτές και να τους έχουν έξι ώρες στο ίδιο σημείο, όπως και να προπηλακίζονται επίσης άλλοι βουλευτές. Οι αστυνομικοί που επιχειρούσαν εκείνη την ώρα φυσικά δεν ενεργούσαν αυτόβουλα. Ίσως φανεί παράξενο αυτό που θα πω, αλλά εγώ το εκλαμβάνω ως επίδειξη δύναμης, επίδειξη ισχύος.
Αστυνομία χωρίς ΜΑΤ και ΥΜΕΤ μπορεί να “σταθεί”;
Οι υπηρεσίες αυτές είναι απαραίτητες για την τήρηση των μέτρων τάξης. Χρειάζονται για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και την τήρηση της δημόσιας τάξης. Απλά, θα πρέπει να δίνονται οι σωστές οδηγίες και κατευθύνσεις έτσι ώστε οι αστυνομικοί να επιχειρούν με τον πλέον νόμιμο τρόπο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το 2015 αντιμετωπίσαμε μία πολύ μεγάλη προσφυγική κρίση, πέρασαν από τη χώρα 1.000.000 σχεδόν πρόσφυγες και μετανάστες. Υπήρξαν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, κυρίως στα νησιά. Είχαμε να κάνουμε με κόσμο που αντιμετώπιζε πολύ μεγάλα προβλήματα και με τον οποίο δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, με ανθρώπους που κουβαλούσαν μαζί τους τραυματικές εμπειρίες. Κλήθηκε επανειλημμένα η αστυνομία και έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, και δεν άνοιξε μύτη. Τι θέλω να πω μ’ αυτό:
Η ΕΛΑΣ έχει διαφορετικά επιχειρησιακά σχέδια και επιχειρεί ανάλογα με τις κατευθύνσεις, τις οδηγίες και τις εντολές που της δίνονται από την πολιτική και φυσική ηγεσία.
Έχει ο Έλληνας αστυνομικός ροπή προς την ακροδεξιά;
Ο Έλληνας αστυνομικός, όπως και ο κάθε Έλληνας πολίτης, έχει τα δικά του πολιτικά πιστεύω. Το τι ψηφίζει κάθε φορά στις εκλογικές αναμετρήσεις, το ξέρει κάθε ένας ξεχωριστά για τον εαυτό του. Δεν νομίζω ότι έχει ακροδεξιά χαρακτηριστικά ο Έλληνας αστυνομικός, ο οποίος οφείλει να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.
Σας έκανα την προηγούμενη ερώτηση γιατί παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια η Χρυσή Αυγή να παίρνει πολύ μεγάλα ποσοστά στα εκλογικά τμήματα των αστυνομικών…
Μιλάμε για το 2012. Τότε καταγράφηκε μία μεγάλη απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα. Όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες έτσι και οι αστυνομικοί μπορεί να ψήφισαν οδηγούμενοι από αγανάκτηση και απογοήτευση. Από τις επόμενες εκλογές και μετά δεν παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα.
Είναι τελικά η αστυνομία το κράτος σύμφωνα με τη ρήση πρώην Ελληνα Πρωθυπουργού;
Όχι, η αστυνομία δεν είναι το κράτος. Είναι όμως ένα μέρος του κρατικού μηχανισμού. Από τη στιγμή που είναι υποχρέωσή της να εφαρμόζει τους νόμους και την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, ναι, είναι ένα μέρος του κράτους. Το εκάστοτε κόμμα που αναλαμβάνει την εξουσία καταρτίζει μία στρατηγική καταπολέμησης του εγκλήματος και της προστασίας του πολίτη την οποία η ΕΛΑΣ οφείλει να εφαρμόζει και να υλοποιεί. Για αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρχουν κομματικά κριτήρια στην ΕΛΑΣ.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο news247.