Πριν από λίγους μήνες, είχε εμφανιστεί σε κάποιες χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας το φαινόμενο των αεροπορικών ταξιδιών στο «πουθενά» [1]. Τα ταξίδια αυτά αποτελούν ένα παράδοξο, το οποίο είναι χαρακτηριστικό μίας εποχής, κατά την οποία οι κοινωνίες έχουν βρεθεί έξω από αυτό που ορίζουν ως την κανονικότητά τους.
- του Σπύρου Αξαρλή, GEOEUROPE
Τα ταξίδια για εμβολιασμό δεν αποτελούν ένα παράδοξο, από τη στιγμή που υπάρχουν στην αγορά διάφορα εμβόλια για τον κορονοϊό. Όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο ταξίδι, επιθυμούν την πιο γρήγορη επιστροφή τους στην κανονικότητα που είχαν συνηθίσει.
Αυτή η κατηγορία ανθρώπων δεν μπορεί να περιμένει τη σειρά που ορίζει για αυτούς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της χώρας, της οποίας είναι πολίτες. Και έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον παρακάμψουν. Πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία πολιτών που μπορεί να το επιτύχει. Η πρώτη αφορά αυτούς που χρησιμοποιούν διάφορα «μέσα» και «παράθυρα» για να παρακάμψουν τη σειρά τους.
Από τις ΗΠΑ μέχρι τα ΗΑΕ, αυτό το νέο φαινόμενο του εμβολιαστικού τουρισμού δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και επεκτείνεται σε αρκετές χώρες.
Ο ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ο πολυτελής εμβολιασμός εμφανίζεται κυρίως στα ΗΑΕ. Το πολυτελές ταξιδιωτικό γραφείο Knightsbridge Circle στη Βρετανία, οργανώνει ταξίδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναντι κάποιων δεκάδων χιλιάδων λιρών και οι πελάτες του εμβολιάζονται με το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinopharm [2].
Η βρετανική εταιρεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο διατίθεται μόνο για τους υπηκόους και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΑΕ.
Στις ΗΠΑ, κάθε Πολιτεία έχει το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμού. Υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των Πολιτειών και κάποιοι επωφελούνται από τα «παράθυρα» που υπάρχουν στις διαδικασίες. Ωστόσο, η Φλόριντα είναι αυτή που έχει αναδειχθεί στην πρωταθλήτρια του εμβολιαστικού τουρισμού. Εκτός από τους Αμερικανούς, καταφθάνουν στη Φλόριντα Καναδοί, Βραζιλιάνοι και Αργεντινοί για να προμηθευτούν το εμβόλιο από την αλυσίδα Publix Super Markets που διαθέτει 730 καταστήματα στην Πολιτεία.
Αμερικανοί και ξένοι, με εξοχικές κατοικίες στην περιοχή, έχουν ήδη προμηθευτεί το εμβόλιο, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 50.000 τουρίστες, έχουν επωφεληθεί. Λόγω της αθρόας προσέλευσης, ο δήμαρχος του Μαϊάμι έχει ζητήσει να υπάρχει απόδειξη ότι ο ενδιαφερόμενος βρίσκονταν στην Πολιτεία το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι ρωσικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα τουριστικών περιοδειών που περιλαμβάνουν και τον εμβολιασμό των ξένων τουριστών, με το εμβόλιο Sputnik V [3]. Αν και η Μόσχα, το φθινόπωρο του 2020 είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο του τουριστικού εμβολιασμού, από τις αρχές του 2021 έχει αλλάξει γραμμή. Τα κόστη κυμαίνονται γύρω στα €3.000.
Η πρωτοπόρος στον εμβολιαστικό τουρισμό, είναι η ινδική εταιρεία Gem Tours & Travels. Από τον Νοέμβριο 2020 προσφέρει ένα πακέτο αξίας €1.700, που περιλαμβάνει ένα ταξίδι 4 ημερών από τη Βομβάη στη Νέα Υόρκη, με το εμβόλιο και μία δεκαετή βίζα να περιλαμβάνονται στην τιμή.
Από τα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων πολιτών, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς. Για τους υπόλοιπους που έχουν την οικονομική ευχέρεια, υπάρχουν πρακτορεία όπως το Gem Tours & Travels και το Zenith Holidays, τα οποία προσφέρουν ταξίδια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τη Ρωσία, με εξασφαλισμένο τον εμβολιασμό.
Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ
Η Κούβα έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιο της, Soberana 2, βρίσκεται στην τελευταία φάση της ανάπτυξής του. Κουβανοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει 4 εμβόλια, εκ των οποίων το Soberana 2 βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Θα δοκιμαστεί σε 150.000 άτομα στην Κούβα και στο Ιράν και τον Απρίλιο, αναμένεται η έγκρισή του [4].
Το Soberana 2 χρειάζεται τρεις δόσεις, αλλά σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, δεν χρειάζεται κατάψυξη, γεγονός που του δίνει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, κυρίως για τη διάθεσή του σε φτωχές χώρες που δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή.
Η Κούβα έχει αρχίσει να επενδύει στη βιοτεχνολογία από τη δεκαετία του ‘80 για να αποκτήσει αυτάρκεια στον χώρο του φαρμάκου. Όμως, οι αμερικανικές κυρώσεις δυσκολεύουν την πρόσβαση σε αναγκαίες πρώτες ύλες και κάνουν περίπλοκη τη μεταφορά τους.
Οι αρχές της Κούβας έχουν προγραμματίσει να παράγουν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που είναι αρκετές για να καλύψουν τον πληθυσμό των 11,3 εκατομμυρίων. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν, αλλά όχι υποχρεωτικός.
Η υπερβάλλουσα ποσότητα των εμβολίων θα διοχετευθεί σε φιλικές χώρες, όπως το Βιετνάμ, το Ιράν, η Ινδία και η Βενεζουέλα. Αλλά και στους τουρίστες οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα από τον Μάρτιο και μετά.
Η Αβάνα έχει προσδοκίες για σημαντικά έσοδα από το εμβόλιο, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποφυγή μίας οικονομικής καταστροφής. Αλλά το σημαντικότερο στοίχημα παίζεται στον χώρο της πολιτικής. Για μία χώρα που για πολύ καιρό διαφημίζει το αναπτυγμένο σύστημα υγείας της, ως απόδειξη των ωφελημάτων του σοσιαλισμού, το εμβόλιο θα προσφέρει μία επιβεβαίωση και μία μοναδική ευκαιρία βελτίωσης της δημόσιας εικόνας της.
Ο εμβολιαστικός τουρισμός, πέρα από το ότι αναδεικνύει τις οικονομικές ανισότητες, θέτει και θέματα ηθικής. Οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα μπορούν να παρακάμπτουν τις εμβολιαστικές διαδικασίες των χωρών τους και να εμβολιάζονται πριν από την κανονική τους σειρά. Πιθανόν, να υπάρχουν και νομικά θέματα.
Όμως, στον κόσμο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, η ηθική έχει μία σχετική σημασία. Αυτό θέλησαν να μας δείξουν οι αδερφές του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου V, οι πριγκίπισσες Έλενα και Χριστίνα των Βουρβόνων, οι οποίες εμβολιάστηκαν στα ΗΑΕ, παρακάμπτοντας την εμβολιαστική λίστα στη χώρα τους.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://www.geoeurope.org/2020/11/07/oi-ptiseis-toy-koronoioy-sto-poythena/
[4] https://www.nytimes.com/2021/02/17/world/americas/coronavirus-cuba-vaccine.html