Σε σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν προχώρησε, το πρωί, ο Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ, κίνηση πρωτοφανής – το Εθνικό Συμβούλιο είχε να συγκληθεί από την πρώτη χρονιά της Ιρανικής Επανάστασης, το 1979- και ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται, μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ.
Τη δολοφονία του ηγέτη της δύναμης Ιερουσαλήμ (Κουντζ) των Φρουρών της Επανάστασης και θρυλικής μορφής του Άξονα της Αντίστασης, στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ λίγες ώρες πριν την προσευχή της Παρασκευής, και αργότερα επιβεβαίωσε το Ιρανικό Ραδιόφωνο, το οποίο μεταδίδει πένθιμη μουσική από το πρωί. Οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν την ενέργειά τους, ως αναγκαία γιατί «είχαν ξεκάθαρες πληροφορίες ότι ετοίμαζε [ο στρατηγός Σολεϊμανί] επίθεση κατά Αμερικανικών στόχων», μεταξύ των οποίων «διπλωμάτες και [αμερικάνικος] στρατός στο Ιράκ και όλη την περιοχή».
Η Ιρακινή κυβέρνηση είχε, πρόσφατα, αρνηθεί στις ΗΠΑ οποιοδήποτε δικαίωμα δράσης επί του εδάφους της – άρνηση που αγνοήθηκε μεγαλοπρεπώς, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.
Σε επίσημο τριήμερο πένθος βρίσκεται το Ιράν, που κάλεσε τον πρέσβη της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί και τις ΗΠΑ στη χώρα, και του επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία.
Την αντίστοιχη εκδίκηση να αναμένουν οι δολοφόνοι, που είναι «οι πιο βάρβαροι των ανθρώπων», προειδοποιεί ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ, o οποίος απευθύνθηκε με συγκλονιστικό τρόπο στον Ιρανικό Λαό, τονίζοντας το μέγεθος του ανδρός που δολοφονήθηκε. «Η απώλεια του στρατηγού μας είναι πικρή, αλλά η πίκρα θα είναι μεγαλύτερη για τους δολοφόνους του», έγραψε στο twitter, τονίζοντας ότι «η εκδίκηση θα έρθει από όλους τους λαούς της αντίστασης».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε την δολοφονία ως «ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας» και τόνισε ότι «η ευθύνη για όλες τις από δω και πέρα συνέπειες, βαρύνουν αποκλειστικά τις ΗΠΑ».
Συγκλονιστικές αναφορές για την οργή του Ιρανικού λαού και τις εκδηλώσεις πένθους, καθώς ο Σολεϊμανί ήταν, όπως έχει ειπωθεί, η προσωποποίηση της Ιρανικής Περηφάνειας και Ανεξαρτησίας. Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων επτά ετών, αναδεικνύονταν πάντα ο δημοφιλέστερος όλων στο Ιράν, με ποσοστά άνω του 80%. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις λαϊκές αντιδράσεις, αν και μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να πούμε ότι από δω και πέρα καμία διαδήλωση στη Μέση Ανατολή δεν θα έχει την έγκριση του Πομπέο.
Πιθανή η ανοικτή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν
«Κήρυξη πολέμου στο Ιράν» χαρακτήρισε τη δολοφονία η Χίλαρι Μαν Λεβερέτ, πρώην σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απηχώντας την εκτίμηση πολλών αναλυτών. «Με αυτή τη δολοφονία έχουμε μπει σε ακραία επικίνδυνη πορεία», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα – η λέξη «πορεία» και όχι «κατάσταση», που χρησιμοποίησε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. «Η δολοφονία Σολεϊμανί είναι παράνομη και με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος έδρασε χωρίς άδεια από το Κογκρέσο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «[η δολοφονία] αναλογεί με την δολοφονία του Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ από το Ιράν». Πράξη Κήρυξης Πολέμου, με τις ΗΠΑ να παρανομούν και με βάση το διεθνές και με βάση το δικό τους δίκαιο.
Στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για τη δολοφονία Σολεϊμανί, αναφέρεται ότι η ίδια ρουκέτα, που τον δολοφόνησε, και έπληξε το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δολοφόνησε και τον ηγέτη της Καταέμπ Χεσμπολά, Αμπού Μαγντί αλ Μουχαντίς. Οι δύο άνδρες βρίσκονταν στο ίδιο κομβόι, που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο.
Την είδηση επιβεβαίωσαν λίγες ώρες αργότερα ιρακινές σιιτικες πηγές. «Οι εχθροί ΗΠΑ και Ισραήλ ευθύνονται για τη δολοφονία του πολεμιστή Αμπού Μαγντί αλ Μουχαντίς και του μάρτυρα Κασέμ Σολεϊμανί», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Αχμέτ αλ-Ασαντί, εκπρόσωπος της νόμιμης ιρακινής στρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, στην οποία ανήκει και η Κατάεμπ Χεσμπολά. Ο Μαγντί αλ Μουχαντίς ήταν σύμβουλος του Σολεϊμανί, στο Ιράκ, και μία από τις ηγετικές μορφές του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (Αλ νταουλατ Αλ Ισλαμίγια, ISIS). Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, που οργανώθηκαν το 2014, βρίσκονται πίσω από την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους σε Κιρκουκ και Μοσούλη.
Οι συνέπειες των δύο δολοφονιών, ειδικά μετά και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ, είναι απρόβλεπτες. Ήδη, Αμερικανοί γερουσιαστές της αντιπολίτευσης μιλούν για «πιθανά μαζικό περιφερειακό πόλεμο», και με δεδομένη την αγάπη όλου του Ιρανικού λαού στο πρόσωπο του Σολεϊμανί, ο οποίος είχε τη θέση ήρωα και συμβόλου ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει να πει ότι, για τον Ιρανικό λαό τουλάχιστον, ο συμβατικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι λόγοι της ταχέως κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή είναι πολλοί, αλλά αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε κατηγορήσει, το 2012, το Μπάρακ Ομπάμα, ότι «θα πάει σε πόλεμο με το Ιράν για να επανεκλεγεί».
Επιπρόσθετα, από το 2017 και μετά τη νίκη τους επί του Ισλαμικού Κράτους, οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης έγιναν επανειλημμένα στόχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που έβλεπαν με ανησυχία και την ισχύ τους και την σιιίτικη προέλευσή τους.
Ειδικά η Κατάεμπ Χεσμπολά χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση, ώστε να δικαιολογούνται εις βάρος της επιθέσεις, όπως ακριβώς έγινε και με την τακτική Δύναμη Ιερουσαλήμ (Κουντζ) του Ιρανικού στρατού και των Φρουρών της Επανάστασης. Οι Δυνάμεις είναι στρατός των ίδιων των Ιρακινών, στον οποίο – παρά τα αντίθετα που λέγονται – δε μετέχουν μόνον σιίτες, αλλά και χριστιανοί και σουνίτες. Δεν διακινδυνεύουμε αν πούμε ότι, οι δολοφονίες είναι το πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιπλέον συστράτευση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στην Αμερικάνικη παρουσία στο Ιράκ, ασχέτως θρησκεύματος.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν παλαιότερα ζητήσει την εκδίωξη των ανδρών της Καταέμπ Χεσμπολά στο Ιράν, παρότι πρόκειται περί Ιρακινής δύναμης που απλώς δεν αποδέχεται την αμερικάνικη κατοχή της πατρίδας τους, για να εισπράξει την πληρωμένη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν.