Έναν χρόνο πριν, ως επιβάτης τρένου, πλήρωνες πρόστιμο, αν δεν φορούσες μάσκα, επειδή δεν τηρούσες ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Καταλαβαίνει κανείς με αυτό το γελοίο παράδειγμα, πόσο αδύναμος και εκτεθειμένος είναι ο πολίτης απέναντι σε οποιονδήποτε ανεγκέφαλο εκφράζει το κράτος ή οποιονδήποτε θεσμό.
- του Αλέξανδρου Γουλέ, εισηγητή του Προγράμματος «Δικαστικά Συστήματα και Τεχνοηθική» ΚΕΔΙΒΙΜ, ΕΚΠΑ – MSc MBIT
Και η επιτομή του παραλόγου και της γελοιότητας είναι ότι εκτός των εγχώριων αρίστων, έχουν μπαστακωθεί και ένα κάρο «ευρωπαίοι» άριστοι, ελέω μνημονίων, που «επιτηρούν», «συμβουλεύουν» και «επιλαμβάνονται», θεωρητικά, όλων αυτών των ζητημάτων.
Και προσέξτε, αν ήσουν επιβάτης πέρυσι, χωρίς μάσκα, μέσα σε τρένο, σου επέβαλαν πρόστιμο και εσύ αντέκρουες τη γελοιότητα αυτή, με το επιχείρημα, ότι η υπηρεσία την οποία και πλήρωσες, δεν σου παρέχει την αυτονόητη ασφάλεια της μεταφοράς σου (όπως δυστυχώς με τον ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ επιβεβαιώθηκε), δεν θα βρισκόταν ΚΑΝΕΙΣ να σε δικαιώσει.
Στο ΚΑΝΕΙΣ συμπεριλαμβάνουμε με σειρά προτεραιότητας:
- όλους τους φορείς διοίκησης και διαχείρισης των τρένων,
- το ελληνικό δημόσιο, όπως αυτό εκφράζεται αλλά και επιπρόσθετα και για εμένα σημαντικότερα,
- την ελληνική δικαιοσύνη.
Μια δικαιοσύνη, που ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ θα έπρεπε να έχει επιληφθεί εξαρχής για όλη αυτή την παράνοια που ξεδιπλώνεται ήδη μπροστά μας και αφορά την πλήρη έλλειψη ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις.
Και το δια ταύτα όλων αυτών; Όλους αυτούς τους εμπλεκόμενους, τους πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ, με το ΑΙΜΑ μας, δυστυχώς, στην κυριολεξία.
Οι δικές μου ελάχιστες γνώσεις, που όμως συνδυαζόμενες με την λογική μου, αποδίδουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σκέψης, που πιστέψτε με, επειδή το έχω τεστάρει σε ένα μεγάλο πλήθος ζητημάτων, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μας έχουν περικυκλώσει άνθρωποι ανίκανοι για τη θέση την οποία κατέχουν. Όχι ανίκανοι γενικά, προσέξτε! Δεν κάνουμε όλοι για όλα, αλλά αυτό δεν μας καθιστά ανίκανους. Αν πχ είσαι καλός ηθοποιός, θα έπρεπε να παίζεις στο θέατρο, όχι να είσαι πχ Υπουργός ! Το ίδιο και αν είσαι καλός, ή μάλλον υπέροχος, πωλητής!
Τέλος, μπείτε στη θέση ενός παιδιού, πχ πτυχιούχου κλπ, που είναι 30χρονών άνεργο, ή ακόμα χειρότερα 43 χρονών άνεργο με 2 παιδιά και τεράστια θέληση για μια μόνιμη εργασία στην οποία θα έδινε όλο του το είναι, με σκοπό να προσφέρει τόσο στην οικογένεια του τα προς το ζειν, αλλά και στην εργασία του προσθετική αξία, και δεν μπορούσε να δηλώσει συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που είχε όριο τα 42 έτη, πως νιώθει σήμερα που συνειδητοποιεί ότι η θέση πληρώθηκε από 59 ετών ήδη εργαζόμενο σε άλλο επι της ουσίας κλάδο και προκλήθηκε το τρομερό αυτό δυστύχημα; Τι εικόνα μπορεί να έχουν αυτοί οι συμπολίτες μας διαχρονικά για το ελληνικό κράτος και πως μπορούμε να τους αγνοήσουμε ή ακόμα χειρότερα να τους κατηγορήσουμε, πράγμα όμως που διαχρονικά κάνουμε;
Υ.Γ. Χωρίς κανένα απολύτως προσωπικό θέμα προς τον συγκεκριμένο σταθμάρχη, θα ήθελα να τονίσω και το εξής: εφόσον έπρεπε να πληρωθεί η συγκεκριμένη θέση και με το δεδομένο ότι ο άνθρωπος αυτός ήδη εργαζόταν στο Υπουργείο Παιδείας σε μια θέση αχθοφόρου, αν δεν κάνω λάθος, που πιθανόν και θα του ταίριαζε περισσότερο, άρα δεν τίθεται θέμα να άφηνα έναν συνάνθρωπο μου, οικογενειάρχη, άνεργο, θα πραγματοποιούσα όντως, έστω και μια ρουσφετολογική παρέμβαση και θα έφερνα ένα νέο παιδί από το εξωτερικό, από αυτά που ωθήθηκαν στην ξενιτιά λόγω μνημονίων, με αντίστοιχες σπουδές και πιθανόν και γνώσεις και θα είχα και τη συνείδηση μου (πιο) ήσυχη ή όχι;
Το ρουσφέτι, σε κάθε είδος ή μορφή, υφίσταται διαχρονικά λόγω της κακής νομοθεσίας, της ανεπάρκειας τουΑΡΙ κράτους, της πολιτικής «συναλλαγής» που όλοι θέλουμε διαχρονικά και πολλών άλλων παραγόντων. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να εξιδανικεύσουμε τα πάντα, ώστε να δημιουργήσουμε έναν ιδανικό κόσμο.
Μέχρι τότε, το μόνο κριτήριο είναι η ηθική.
Επίσης, όπως λέω και στους σπουδαστές μου, η άποψη μου είναι ότι η μηχανογραφική διαδικασία, όταν αυτή πραγματοποιείται με αλγοριθμική λογική, εκδημοκρατίζει την διαδικασία και σίγουρα δημιουργεί περισσότερες συνθήκες διαφάνειας της.