Του Χάρη Ζάβαλου
Χτες Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου κ ώρα 19:00 στον ξενοδοχείο Royal Olympic στους στύλους του Ολυμπίου Διός, το ηλεκτρονικό περιοδικό protagon.gr διοργάνωσε μια ημερίδα με θέμα “Fake news και εναλλακτική πραγματικότητα”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην οποία μίλησαν οι:
Γιάννης Κουτσομύτης, δημοσιογράφος
Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος
Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής
Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας και θα συντονίσει ο Κώστας Γιαννακίδης.
Στην περιγραφή της ημερίδας διαβάζουμε:
“Η αισθητική και η κοινή λογική είναι έννοιες που εξελίσσονται στη διάρκεια του χρόνου. Εκείνο που κάποτε μας φαινόταν παράλογο, τώρα δείχνει λογικό. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και η έννοια της αλήθειας. Η αλήθεια είναι πλέον πολλά περισσότερα από τις συνθήκες και τα γεγονότα. Για πολλούς ανθρώπους σημασία δεν έχει τι λέει μια είδηση, αλλά ποια συναισθήματα τους δημιουργεί. Και δεν ζούμε, απλώς, στην εποχή των fake news, ενός φαινομένου που έχει να κάνει με τον πληθωρισμό των μέσων και των εργαλείων ενημέρωσης. Ζούμε και στην εποχή της «εναλλακτικής πραγματικότητας», όπως ακούσαμε να λένε άνθρωποι που βρίσκονται στον Λευκό Οίκο.
Αντίστοιχα στο Μέγαρο μουσικής της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη που μας πέρασε 13 Σεπτέμβρη, διοργανώθηκε μια ανάλογη ημερίδα με θέμα “’H αξιοπιστία της πληροφορίας, η κρίση των ψευδών ειδήσεων” με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και συμμετοχή (μεταξύ άλλων) της ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζενμπεργκ
και του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα.
Και όσο και αν ψάχνω να βρω έστω μια πρόταση των παραπάνω ομιλητών ή των siteς που διοργανώνουν αυτές της ημερίδες, που να μην είναι fake news ή hoax, δεν μπορώ.
Έχοντας κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα ή προσωπικές απόψεις στα διαδικτυακά τους προφίλ, τα οποία είναι η επιτομή είτε της ψεύτικης είδησης είτε της μισής αλήθειας (όπου προφανώς εξάγεται ένα ολόκληρο ψέμα), καταντάει τραγελαφικά αστείο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα στηλιτεύσουν τα fake news και θα αυτοπαρουσιαστούν ως φάροι αντικειμενικότητας και έντιμης δημοσιογραφίας.
‘Αλλωστε μιλάμε για αρθρογράφους οι οποίοι στην αποκάλυψη της ψεύτικης είδησης που σκόπιμα αναπαρήγαγαν, εισήγαγαν στον δημόσιο λόγο μια νέα παράλληλη προοπτική της πραγματικότητας στην οποία δεν έχει σημασία η ψεύτικη είδηση αλλά αν αυτό που εξιστορούσαν είναι δυνατόν ή όχι να γίνει.
Στην εποχή άλλωστε των ψεύτικων κατασκευασμένων ειδήσεων μιλάνε για αυτό το φαινόμενο και το καταδικάζουν, τα ίδια πρόσωπα που τις δημιουργούν.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον “Δρόμο”, τo Σάββατο 16.9.2017