Η απόφαση
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, που ήταν κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN ο πρώτος και τη βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ ο δεύτερος, στα επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου τον Μάιο του 2010 για το πρώτο μνημόνιο.
Την απαλλαγή των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτου Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Όπως τόνισε παρότι ήταν στην πορεία ο πρώτος κατηγορούμενος, την επίμαχη ημέρα δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του, ενώ ο δευτερος δεν βρισκόταν καν στην πορεία την επίμαχη ημέρα.
Επίσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε εντόνως μέσω και ειδικής πραγματογμογμωσυνης που προσκομίστηκε σήμερα την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του Θοδωρή Σίψα με έναν εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας. «Εκ των ισχυρών διαφόρων στις φωτογραφίες των δυο εικονιζόμενων ατόμων δεν μπορούν να ταυτιστούν φωτογραφικά άρα ο κατηγορουμενος δεν μπορεί να θεωρηθεί ο άγνωστος δράστης του εμπρησμού της Marfin» κατέληγε η πραγματογνωμοσύνη του ειδικού επιστήμονα Γιώργου Καραθανάση ο οποίος και εξετάστηκε ως μάρτυρας στο δικαστηρίο.
Τι κατέθεσε ο Θοδωρής Σίψας
Στην απολογία του ο Θοδωρής Σίψας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση με τον φονικό εμπρησμό της τράπεζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 3 υπαλλήλων της τράπεζας.
«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορούμαι», είπε στην έναρξη της απολογίας του. Περιέγραψε επίσης την πορεία του σε εκείνη τη διαδήλωση μέχρι καιτη στιγμή που συνελήφθη από τους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια. «Ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσικλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαρίστικα με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα (···). Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο. Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτήριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα», είπε ο κατηγορούμενος. Ο 34χρόνος υποστήριξε πως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας Marfin να βγουν ωστόσο όπως τόνισε δεν αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους.
Το tvxs.gr ήταν τότε μπροστά στον εμπρησμό της MARFIN.
Το χρονικό μιας δολοφονίας
Υπενθυμίζεται ότι στη μεγάλη πορεία της 5ης Μαΐου του 2010 κατά του πρώτου μνημονίου κι ενώ η οδός Σταδίου είναι πλημμυρισμένη από κόσμο, μια ομάδα κουκουλοφόρων αποτελούμενη από 12 άτομα κατευθύνεται προς τον αριθμό 8 όπου στεγαζόταν η τράπεζα MARFIN, σπάει τα τζάμια και πετάει μέσα στην τράπεζα βόμβες μολότοφ. Στη συνέχεια ένας ακόμη κουκουλοφόρος κατευθύνεται στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και αφού προκαλέσει ζημιές, πετάει επίσης μολότοφ μέσα σε αυτό.
Μέσα στην τράπεζα, που παίρνει φωτιά, βρίσκονται εκείνη τη στιγμή 8 υπάλληλοι. Επικρατεί πανικός με τους ανθρώπους να τηλεφωνούν στους οικείους τους και να τους λένε ότι έχουν εγκλωβιστεί και ότι δεν έχουν έξοδο διαφυγής. Πέντε από αυτούς καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν από το μπαλκόνι της τράπεζας, ωστόσο 3 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μία έγκυος βρίσκουν τραγικό θάνατο.
Εκείνη την ημέρα κόβεται το νήμα της ζωής για τον Επαμεινώνδα Τσακάλη (36 ετών), την Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και την εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών).
Η επιστολή που υποτίθεται ότι δείχνει τους δράστες
Λίγες μέρες πριν από την πρώτη μαύρη επέτειο της MARFIN, φτάνει στην αστυνομία μια ανώνυμη επιστολή που κατονομάζει τρεις ανθρώπους ως υποκινητές των όσων συμβαίνουν τότε στην Κερατέα.
Σύμφωνα με την επιστολή, τα άτομα αυτά ένας εκ των οποίων είναι ο Θοδωρής Σίψας εμπλέκονται στον εμπρησμό της MARFIN.
Στην επιστολή, που ποτέ δεν έγινε γνωστό ποιος την έστειλε περιλαμβάνονται εκτός από τα ονόματα των υποτιθέμενων δραστών τα κινητά τους τηλέφωνα, οι διευθύνσεις κατοικίας τους και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
Τελικά οι δύο αφήνονται ελεύθεροι αλλά για τον Σίψα προκύπτει διαφωνία μεταξύ των αρχών που τον εμπλέκει στην υπόθεση.
Η δίκη και οι μαρτυρίες
Στο μεταξύ, 6 χρόνια μετά ξεκινά μία πολύκροτη δίκη που συνοδεύεται από πολλαπλές θεωρίες με κάποιους να κάνουν λόγο για ευθύνη αντιεξουσιαστών και άλλους να μιλάνε για εντεταλμένους παρακρατικούς, που προκάλεσαν σκόπιμα το φονικό δυστύχημα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε τους κατηγορουμένους ως δράστες των επιθέσεων.
Μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ την ώρα του συμβάντος, κατέθεσε πως είδε να σπάνε την τζαμαρία της τράπεζας και μετά έναν ψηλό μελαχρινό που πέταξε μέσα την μολότοφ. «Οι άλλοι τον τράβηξαν και του είπαν τι κάνεις ρε μ…., πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήθελαν να κάψουν τη τράπεζα. Όπως τον τράβαγαν, σηκώθηκε η μπλούζα του και φάνηκε σώμα νέου».Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης πως αρκετοί από τους διαδηλωτές και ενώ η τράπεζα φλεγόταν και οι υπάλληλοι της είχαν βγει στο μπαλκόνι, τους φώναζαν «να καείτε ρε πούστ..». Δεν μπόρεσε ωστόσο να αναγνωρίσει τον Θοδωρή Σίψα ως τον δράστη της επίθεσης.
Ο τότε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, κατέθεσε στη δίκη μεταξύ άλλων ότι σε δευτερόλεπτα έγινε μετά η επίθεση στο βιβλιοπωλείο. «Κάποιος έσπασε την βιτρίνα με σφυρί… Αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα της ΜΑΡΦΙΝ. Αυτοί που επιτέθηκαν σε εμάς, εμφανίσθηκαν από το πεζοδρόμιο. Έριξαν δυο μολότοφ πήραμε αμέσως τους πυροσβεστήρες. Τότε εμφανίστηκε και άλλο άτομο και απευθυνόμενος προς εμένα είπε θα σε κάψω».
Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε αν αναγνωρίζει τον κ. Αντρέεφ ήταν αρνητικός.
Τέλος, στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, αναφέρθηκαν στις έρευνες στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων καθώς και στην ανώνυμη επιστολή που «υποδείκνυε» τους δράστες. Κανείς τους ωστόσο δεν αναγνώρισε τον Θοδωρή Σίψα σαν το άτομο που πέταξε την μολότοφ στη ΜΑΡΦΙΝ.