Στο Αμβούργο
Στην ατζέντα της συνόδου των G20, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Αμβούργο, βρίσκονται μεταξύ άλλων τα ζητήματα διεθνών εμπορικών συμφωνιών, της κλιματικής αλλαγής, της έντασης από τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας και της αναπτυξιακής βοήθειας για την Αφρική.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι δύο ηγέτες να έχουν μία «καλή ανταλλαγή» απόψεων για το πως βλέπουν την φύση των διμερών σχέσεων.
Οι συναντήσεις
Πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για την διάσκεψη των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου ο Ρεξ Τίλερσον είπε χαρακτηριστικά το εξής: «Θα έλεγα σε αυτό το σημείο ότι είναι δύσκολο να προβλέψω ποιες είναι οι προθέσεις της Ρωσίας, στο πλαίσιο των σχέσεων με τις ΗΠΑ».
Ο ίδιος ανέφερε πως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συζητήσουν με τη Ρωσία κοινές προσπάθειες εξεύρεσης σταθερότητας στην εμπόλεμη Συρία, ακόμα και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. «Εάν οι δύο χώρες μας συνεργαστούν για να εδραιώσουν τη σταθερότητα στο έδαφος, θα δημιουργήσει ένα θεμέλιο για την επίλυση του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας», είπε.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει είναι υπέρ των ανοιχτών, αλλά με κοινούς κανόνες εμπορικών σχέσεων προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας, αποτελούν μία «μορφή συγκάλυψης» του εμπορικού προστατευτισμού.
Σε άρθρο στην Handelsblatt ο Πούτιν έγραψε ότι «κατά την άποψή μας τέτοιες κυρώσεις όχι μόνο δεν έχουν προοπτική, αλλά είναι αντίθετες και στις αρχές της ομάδας χωρών G20, αναφορικά με την αλληλεπίδραση των συμφερόντων όλων των χωρών του κόσμου».
Συνάντηση θα έχουν επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ ο εκπρόσωπος της οποίας είπε επίσης ότι η καγκελάριος θα συζητήσει την ουκρανική κρίση με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε χθες ότι το Βερολίνο «αυτοκτονεί πολιτικά» επειδή του απαγορεύει να εκφωνήσει ομιλία στην τουρκική κοινότητα της χώρας στο περιθώριο της συνόδου.
Υποστήριξε δε ότι η Άγκυρα θα θεωρεί τη Γερμανία σαν μια χώρα που «προστατεύει» τους τρομοκράτες, εφόσον αρνείται να εκδόσει στην Τουρκία τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διέρχονται κρίση τους τελευταίους μήνες. Την Τρίτη, η Άγκυρα καταδίκασε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί μπροστά από την έδρα της καγκελαρίας και παρουσίαζε τον Ερντογάν ως δικτάτορα.
Κύμα διαδηλώσεων
Από το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της G20 στο Αμβούργο χρειάζονται μόλις 10 λεπτά με τα πόδια για να φτάσει κανείς στη βάση των διαδηλωτών που έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να διαταράξουν το έργο των ηγετών.
«Ο καπιταλισμός θα πεθάνει, εσύ αποφασίζεις πότε», γράφει ένα πανό στην ταράτσα του Rote Flora, ένα παλιό θέατρο που από το 1989 λειτουργεί ως κατάληψη.
Έκτοτε το Rote Flora έχει αναχθεί σε πολιτιστικό κέντρο και σημείο συνάντησης για τους διαδηλωτές κατά του πολέμου, της πυρηνικής ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, του ρατσισμού, των ιδιωτικοποιήσεων.
Αφίσες και αυτοκόλλητα στο Αμβούργο και το Βερολίνο προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι αντικαπιταλιστικές οργανώσεις θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της G20.
«Καλώς ήρθατε στην κόλαση», είναι το σύνθημα μίας από αυτές, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα από έναν από τους παλιούς ακτιβιστές του Rote Flora, τον Αντρέας Μπλέχσμιντ.
«Είναι ένα μαχητικό μήνυμα», τονίζει. «Όμως δείχνει επίσης ότι οι πολιτικές της G20 στον κόσμο ευθύνονται για φρικτές καταστάσεις, όπως ο λιμός, ο πόλεμος και η κλιματική καταστροφή», συνεχίζει.
Οι διαδηλωτές επιθυμούν να κλείσουν στους ηγέτες την είσοδο του συνεδριακού κέντρου όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος και «διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μαχητικής αντίστασης» ενάντια στην αστυνομία, επεσήμανε ο Μπλέχσμιντ.
Περίπου 30 διαδηλώσεις είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της συνόδου.
Ήδη μία διαφορετική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε, όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές μεταμφιέστηκαν σε ζόμπι, εκφράζοντας έτσι τον αποκλεισμό που νιώθουν από τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων.
Στο τέλος της διαδήλωσης, οι συμμετέχοντες έβγαλαν τις μεταμφιέσεις τους και ντυμένοι με πολύχρωμα ρούχα χόρεψαν στους δρόμους του Αμβούργου.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 100.000 άτομα, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8 Ιουλίου με σύνθημα «Αλληλεγγύη αντί για G20».
Φρούριο το Αμβούργο
Οι αρχές απαντούν με μπαράζ απαγορεύσεων, αποκλεισμούς περιοχών, λίστες ανεπιθύμητων στις οποίες εκτός από μέλη του «μαύρου μπλοκ» έχουν μπει και ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να φροντίσουν την ασφάλεια της συνόδου, στους οποίους θα προστεθούν 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την ασφάλεια των τραίνων και του αεροδρομίου.
Μάλιστα, δημιούργησαν μέχρι και προσωρινό κέντρο κράτησης, χωρητικότητας 400 ατόμων, ενώ δικαστές που θα αποφασίζουν αν θα θέτουν υπό προσωρινή κράτηση τους συλληφθέντες.
Η αστυνομία έχει δε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές που ίσως σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία για να εμποδίσουν τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Τραμπ ότι τα οχήματα δεν θα σταματήσουν.
Πολλοί πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το Αμβούργο θα μετατραπεί σε «φρούριο», με τις διαδηλώσεις να απαγορεύονται σχεδόν σε όλο το κέντρο της πόλης.
«Με δεδομένο πόσο πιέζει ήδη η αστυνομία εμάς και τις οργανώσεις που κινητοποιούνται κατά της G20 , περιμένουμε ότι (οι αστυνομικοί) θα είναι βίαιοι», εκτίμησε ο Γκέοργκ Ισμαέλ 25 ετών μέλος μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των εργατών.