Default Category

Στις 16 Οκτωβρίου του 2011, πεθαίνει η ακτιβίστρια Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου

By N.

October 15, 2016

Η Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου, σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, ήταν ανταποκρίτρια της Daily Worker κατά την περίοδο του εμφυλίου και ενεργό στέλεχος του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα στο Λονδίνο. Γεννιέται στην Νότια Ουαλία τον Οκτώβριο του 1917, από εργατική οικογένεια, ο πατέρας της ήταν ανθρακωρύχος. Το πατρικό της όνομα ήταν Μπάρτλετ. Σπούδασε και εργάστηκε ως δασκάλα.

Στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας από διάφορες στελεχικές θέσεις και το 1943 γίνεται μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Το 1944, παντρεύεται το ναυτεργάτη, στέλεχος του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλο που πρωτογνώρισε στα γραφεία του Κόμματος της Περιοχής Νότιας Ουαλίας και το 1945 έρχονται στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το 1963 η Μπέτυ Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που χαστούκισε την Φρειδερίκη, αν και η ίδια αρνήθηκε ότι τη χτύπησε , προσπαθώντας κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο να της μεταφέρει υπόμνημα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Νωρίτερα, η Αμπατιέλου είχε ζητήσει ακρόαση από την Φρειδερίκη, όμως μέσω του υπασπιστή της το αίτημα απορρίφθηκε. Μετά το περιστατικό, ζήτησε ακρόαση από την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και την δέχτηκε.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο πλευρό της Αμπατιέλου σε βάρος της Φρειδερίκης, είχε συλληφθεί ένας Κύπριος φοιτητής ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όμως το αγγλικό δικαστήριο τον αθώωσε με το σκεπτικό ότι “οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί όχι μόνο να απευθύνει τον λόγο προς μία βασίλισσα, αλλά και να εκφράζει τις γνώμες του γι αυτήν με πλακάτ, έστω κι αν αυτές οι γνώμες είναι δυσάρεστες για την βασίλισσα. Σε μια χώρα στην οποία υπάρχει πλήρης ελευθερία λόγου, η πράξη του κατηγορούμενου δεν συνιστά αδίκημα. Ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος κηρύσσεται αθώος.”

Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. Εικοσιτρείς μέρες μετά τα επεισόδια του Λονδίνου, ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη.

Αργότερα επιστρέφει στην Ελλάδα και δουλεύει στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΕΔΑ. Το 1967 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και αφού κρατείται για βδομάδες σε στρατόπεδο, διώχνεται παρά τη θέλησή της, στην Αγγλία. Το 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα.

Πεθαίνει στις 16 Οκτωβρίου του 2011, πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.