Από τον Κώστα Βλαχόπουλο
Η χρήση του όρου «Μαύρη Παρασκευή» για να περιγράψουμε την επομένη της «Ημέρας των Ευχαριστιών» (Thanksgiving Day) έχει την αφετηρία της στα μέσα του 20ου αιώνα. Εκείνη την ημέρα, παρατηρούνταν το φαινόμενο, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι να προσποιούνται τους άρρωστους και να μην πηγαίνουν στην δουλειά κερδίζοντας έτσι τέσσερις συνεχόμενες μέρες αργίας. Με τα χρόνια πήρε και εμπορικό χαρακτήρα, και στις μέρες μας θεωρείται η έναρξη της χριστουγεννιάτικης καταναλωτικής περιόδου με την αγορά να προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις και τον κόσμο να συνωστίζεται σε τεράστιες ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα.
Στην Λέσβο χτες δεν υπήρχε το κλίμα ευθυμίας που συνήθως επικρατεί τέτοια μέρα κάθε χρόνο στις αγγλοσαξωνικές χώρες και εσχάτως και στην Ελλάδα. Η «Μαύρη Παρασκευή» στην Μόρια ξεκίνησε με μια διαρροή αερίου στον καταυλισμό των προφύγων και κατέληξε με 2 νεκρούς -μια μάνα και το ένα από τα δύο παιδιά της. Το άλλο παιδί έχει τραυματιστεί σοβαρά όπως και άλλη μία γυναίκα. Η πυρκαγιά κατέστρεψε σκηνές και κοντέινερ. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια στην διάρκεια των οποίων είχαμε κι άλλους τραυματισμούς, ενώ δεκάδες άνθρωποι πέρασαν την νύχτα στο κρύο.
Η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά μετανάστες και αιτούντες άσυλο στα υποτυπώδη κέντρα κράτησης που έχει φτιάξει η κυβέρνηση σε όλη την επικράτεια είναι ντροπιαστική για ευρωπαϊκό κράτος. Οι ελλιπέστατες υποδομές, η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού, και ο ρόλος διάφορων υποκινούμενων τοπικών παραγόντων οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για την δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει να κατανοήσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή λόγω της εύθραυστης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και κυρίως λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Άγκυρα η οποία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως προϊόν εκβιασμού για να επωφεληθεί σε διάφορους τομείς, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα μείνουν στην Ελλάδα για αρκετό καιρό. Η ανωριμότητα η οποία χαρακτηρίζει τις ελληνικές αρχές, οδηγεί στην μη αποδοχή της πραγματικότητας και σε έναν κουτσουρεμένο σχεδιασμό για την διαχείριση της κρίσης, ο οποίος περιορίζεται στο στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων σε ακατάλληλους χώρους, που μέσα σε λίγες μέρες γίνονται υπεράριθμοι.
Αντί η ελληνική κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ένταξη των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα ένταξης, επιμένει να τρέφει ευσεβείς πόθους ότι η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και ότι θα εφαρμόσει κατα γράμμα την συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Η ελληνική πλευρά καλό θα είναι να αναθεωρήσει. Για να μην έχουμε ξανά γεγονότα σαν τα χτεσινά. Για να μην ξανάρθει η «Μαύρη Παρασκευή» στην Μόρια.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 26.11.2016
Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.