Σε έκθεση του το C.D.C. παρουσιάζει έρευνα που περιλαμβάνει δεδομένα από 37 χώρες που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων, η ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων, το κλείσιμο σχολείων, τον περιορισμό του μεγέθους των συγκεντρώσεων και την λογική “μένουμε σπίτι. Στο συμπέρασμα της η έκθεση αναφέρει πως η ταχύτερη επιβολή αυστηρών μέτρων θα μπορούσε να έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Ευρώπη.
Τα Ευρωπαϊκά κράτη που εφάρμοσαν τάχιστα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού παρουσιάζουν και τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου έως τον Ιούνιο του 2020, σε σχέση με εκείνα που επέβαλαν τέτοιες πολιτικές αργότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Centers for Disease Control and Prevention.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ ερευνητών και υπαλλήλων δημόσιας υγείας σχετικά με το ποια μέτρα περιορισμού είναι αποτελεσματικά και πότε πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Το ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί: Κάθε ανάλυση περιέχει παραδοχές και μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρίνουμε διαφορετικά κράτη.
Για να μπορέσει να φτάσει σε συμπεράσματα αναφορικά με το πώς οι χώρες προσπάθησαν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Oxford Stringency Index, που περιλαμβάνει εννέα πολιτικές που θεωρείται ότι αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού. Ο δείκτης σταθμίζεται για να ληφθεί υπόψη η αυστηρότητα κάθε πολιτικής, όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων ή ο περιορισμός του μεγέθους των συγκεντρώσεων.
Τα αυστηρά μέτρα απέτρεψαν χιλιάδες θανάτους, παρά το σοβαρό κόστος της ανεργίας και της κοινωνικής απομόνωσης, κατέληξε η μελέτη. Σε 26 χώρες, περισσότεροι από 70.000 θάνατοι ενδέχεται να είχαν αποφευχθεί εάν τα πιο αυστηρά μέτρα είχαν εφαρμοστεί κατά την έναρξη της πανδημίας.