Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2015 όταν τα δύο αδέρφια Saïd και Chérif Kouachi μπήκαν στα γραφεία του Charlie Hebdo πυροβολώντας όποιον έβλεπαν μπροστά τους.
Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.
Την επίθεση ακολούθησε ενεργοποίηση του αντιτρομοκρατικού σχεδίου Plan Vigipirate. Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση “Αλλάχ Ακμπάρ”, δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ.
Ανάμεσα στους νεκρούς σπουδαίοι σκιτσογράφοι με τεράστια ιστορία : ο Cabu, o Honoré, ο Wolinski, ο Tignous και ο διευθυντής και σκιτσογράφος της εφημερίδας ο Charb. Η καρδιά του Charlie Hebdo ήταν πάντα οι σκιτσογράφοι του και όχι οι δημοσιογράφοι. Νεκρός από τα πυρά έπεσε και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς.
Η επίθεση είναι η πλέον πολύνεκρη στη Γαλλία μετά από αυτή στο τραίνο της γραμμής Στρασμπούρ-Παρίσι στις 18 Ιουνίου 1961 με 28 νεκρούς κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας.
Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και πράξη ακραίας βαρβαρότητας. Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες ήρωες
Το χρονικό πριν την επίθεση
- Το 2006, το Charlie Hebdo είχε προκαλέσει αντιδράσεις δημοσιεύοντας σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ τα οποία είχαν ήδη, προηγουμένως, δημοσιευτεί από τη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten
- Το 2011, μετά την κυκλοφορία ειδικού τεύχους με τον τίτλο Charia Hebdo το οποίο ασκούσε κριτική στην εκλογική νίκη του Ισλαμιστικού κόμματος “Εναντά” στη Τυνησία, το σατιρικό περιοδικό αποτέλεσε αντικείμενο απειλών και επιθέσεων, ανάμεσά τους ένας εμπρησμός ο οποίος πραγματοποιήθηκε με τη ρίψη μιας βόμβας Μολότοφ
- Τον Ιανουάριο του 2013, το περιοδικό δημοσίευσε ένα ειδικό τεύχος αποτελούμενο από δύο τμήματα, το La Vie de Mahomet -“Η Ζωή του Μωάμεθ”, στο οποίο ο Charb διηγούνταν με σκίτσα τη ζωή προφήτη του Ισλάμ
- Το 2013, η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) εξέδωσε στο διαδικτυακό περιοδικό της, Inspire, μία λίστα έντεκα Δυτικών προσωπικοτήτων οι οποίες “καταζητούνταν ζωντανές ή νεκρές για εγκλήματα κατά του Ισλάμ”, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο Charb
- Το πρωινό της επίθεσης (7/1/2015), το τεύχος n°1177 κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο ένα σκίτσο του Μισέλ Ουελμπέκ το οποίο είχε σχεδιάσει ο Luz. Στο εσωτερικό του βρισκόταν ένα από τα τελευταία σκίτσα που είχε σχεδιάσει ο Charb, το οποίο έφερε ως τίτλο “Toujours pas d’attentats en France” -“Ακόμη να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία”, δείχνοντας έναν τζιχαντιστή να λέει : “Attendez! On a jusqu’à la fin janvier pour présenter ses vœux…” – “Περιμένετε, έχουμε καιρό μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για να εκφράσουμε τις ευχές μας”
Η Επίθεση
Πριν από την επίθεση, οι δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στον αριθμό 6, της οδού Νικολά Απέρ, τη διεύθυνση των αρχείων του Charlie Hebdo. Οι ένοπλοι φώναξαν, “Εδώ είναι το Charlie Hebdo;”, και αφού κατάλαβαν το λάθος τους έφυγαν για τα κεντρικά γραφεία του περιοδικού στο νούμερο 10, της οδού Νικολά Απέρ. Εκεί, συνάντησαν την σκιτσογράφο Κορίν “Κοκό” Ρεΐ. Ανέφερε ότι οι άνδρες μιλούσαν άπταιστα γαλλικά και με απειλές την αναγκάσαν να πληκτρολογήσει τον κωδικό πρόσβασης για την πόρτα.
Οι άνδρες άνοιξαν πυρ στο λόμπι κατά την είσοδό τους. Το πρώτο θύμα ήταν ο συντηρητής Frédéric Boisseau, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία. Οι ένοπλοι ανάγκασαν την Ρεΐ με την απειλή όπλου να τους οδηγήσει στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου, όπου 15 μέλη του προσωπικού είχαν σύσκεψη. Η δημοσιογράφος Laurent Léger είπε ότι είχαν διακόψει νομίζοντας πως άκουσαν πυροτεχνήματα από το λόμπι, υποθέτοντας πως πρόκειται για αστείο.
Οι ένοπλοι εισέβαλαν στην αίθουσα συσκέψεων και φώναξαν το όνομά του Charb πριν ανοίξουν πυρ. Οι πυροβολισμοί διήρκησαν πέντε έως δέκα λεπτά. Οι ένοπλοι στόχευαν τα κεφάλια των δημοσιογράφων και τους σκότωσαν υπό μορφή εκτέλεσης.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα Μέσα των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας που αποφάσισαν να αυτολογοκριθούν και να μην αναδημοσιεύσουν τα σκίτσα του Charlie Hebdo υπό το φόβο να δεχθούν επίθεση από εξτρεμιστικές μουσουλμανικές ομάδες, μια δανέζικη εφημερίδα πήγε κόντρα στο ρεύμα.
Μια ημέρα μετά το μακελειό στο Παρίσι η έντυπη έκδοση της Berlingske, η οποία ήταν διαθέσιμη από το βράδυ της Τετάρτης στην ηλεκτρονική της μορφή, η εφημερίδα αναδημοσιεύει πολλά παλαιότερα πρωτοσέλιδα του Charlie Hebdo. Να αψηφήσει τον εξτρεμισμό αποφάσισε η δανική εφημερίδα Berlingske, η οποία, αντίθετα με άλλα ΜΜΕ, αναδημοσίευσε σκίτσα με θέματα που αφορούν το Ισλάμ από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι.
Γελοιογράφοι από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την επίθεση στο Παρίσι δημοσιεύοντας τα σκίτσα τους.
Το Al Jazeera φιλοξενεί βίντεο με συνέντευξη του Khalid Albaih, μουσουλμάνου γελοιογράφου γνωστού για το έργο του κατά την Αραβική Άνοιξη, οποίος δηλώνει: “Δεν είμαι οπαδός της έκδοσης και δεν συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους, αλλά θα υπερασπίζομαι την ελευθερία του λόγου.”.
* Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια και Το κουτί της Πανδώρας