Επικαιρότητα

Chat από την Κω: “”Δεν έχω δει τέτοια σκληρότητα ποτέ στη ζωή μου.”

By N.

August 17, 2015

 

Οι δηλώσεις που ακολουθούν είναι αποσπάσματα συζήτησης με κάποιον που βρίσκεται στην Κω αυτή τη στιγμή και ζει το δράμα των προσφύγων από κοντά. Για την ιστορία, η συντακτική ομάδα του Νόστιμον Ήμαρ τα δημοσιοποιεί χωρίς καμία επέμβαση.

 

“Γειά σου Γιώργο! Όπως έγραφα και στην Τ. Μ., εδώ στην Κω, όπου βρίσκομαι περιστασιακά για δουλειά, παλεύουν ελάχιστοι. Είναι μια ομάδα Συριζαίων με κάτι φιλικά προσκείμενους σε αυτούς, γύρω στα 20 άτομα, από τα οποία τώρα έχουν μείνει λιγότεροι και φροντίζουν τους πρόσφυγες με χορηγίες ξένων οργανώσεων από Ολλανδία και Αγγλία. Απ΄όσα γνωρίζω κατόρθωναν να ετοιμάζουν περί τις 1000 μερίδες φαγητό με τη συμμετοχή κάποιων ξενοδόχων που πριν από καμία δεκαριά μέρες σταμάτησαν να δίνουν. Νομίζω ότι οι ξενοδόχοι τότε έδιναν γύρω στις 500 μερίδες. Επίσης εξασφάλιζαν κάποιες σκηνές και sleeping bags από τους γιατρούς χωρίς σύνορα. Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες γιατί εμείς, 3 συνάδελφοι, που είχαμε φροντίσει να αφήνουμε μία βρύση εν γνώσει του Υπουργείου Πολιτισμού ανοικτή, φροντίσαμε κάποιους που είχαν κατασκηνώσει κοντά στην βρύση.»

 

«Τώρα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί φορτώνουν τους Σύρους σε ένα καράβι, για παραμονή και πιστοποίηση και μένουν έξω πάρα πολλοί και ιδίως πρόσφυγες από το Ιράκ, το Κομπανί, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Από χθες άρχισαν και οι τσακωμοί μεταξύ των προσφύγων λόγω των διακρίσεων.”

 

Δεν ξέρω πως μπορείτε να βοηθήσετε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι αλληλέγγυοι (αλληλεγγύη Κως ονομάζονται) δεν έχουν ακόμη νομική υπόσταση και δεν μπορούν να δεχθούν χρήματα παρά μόνον είδη (ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα κλπ.)”

 

Ναι άτομα χρειάζονται. Εμείς δεν έχουμε χώρο για φιλοξενία. Μένουμε σε ξενώνα που είναι πλήρης με εργαζόμενους και έχουμε και δύο φασιστοειδή που μας παρακολουθούν στενά. Αυτοί κάρφωσαν για το νερό και συνεργάστηκαν με τους δημοτόμπατσους που μας έκοψε την παροχή.”

 

“Μέγας διώκτης των προσφύγων είναι ο μητροπολίτης που έδιωχνε ακόμη και ορθόδοξους που πήγαιναν δείχνοντας τους σταυρούς που φορούσαν για να ζητήσουν νερό. Φασίστας και ο δήμαρχος που από την αρχή δήλωνε ότι δεν θα τους δώσει ούτε ένα ποτήρι νερό..”

 

“Οργάνωσαν πογκρόμ με χρυσαυγίτες στα πάρκα και καθάρισαν την πόλη διώχνοντας τους σε μία παραλία μπροστά από ένα γήπεδο, χωρίς νερό και WC, όπου προσπάθησαν να τους κλείσουν… Δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά οι γιατροί χωρίς σύνορα μιλούσαν προχθές για 200 λιποθυμίες”

 

Κάποια στιγμή μάλιστα ανακοίνωσαν ότι σταματούν να μοιράζουν τρόφιμα. Τώρα όμως έχουν ξαναρχίσει. Ένας μεγάλος από τον ΟΗΕ που είδε από κοντά την κατάσταση είπε ότι πουθενά στον κόσμο, που υπάρχουν καταυλισμοί/συγκεντρώσεις προσφύγων δεν έχει δει τέτοιο κακό.”

 

Ναι.Μόνον αυτοί. Έτρεχε και ένας βουλευτής του Σύριζα. Έκανε πολλές προσπάθειες αλλά δεν κατόρθωσε τίποτα. Παλαιότερα τον είχαν απειλήσει ότι θα του κάψουν το σπίτι. Τώρα δεν τολμά να κυκλοφορήσει στο νησί, τον βρίζουν όλοι οι Κώοι. Ακόμη και μετανάστες από Γεωργία και αλλού λένε να φύγουν οι πρόσφυγες, να πάνε πίσω.”

 

“Δεν έχω δει τέτοια σκληρότητα ποτέ στη ζωή μου.”

 

“Αυτό το νησί έχει πουλήσει την ψυχή του στο διάολο για τον βρωμοτουρισμό. Είναι ελεεινοί.”

 

“Στη Λέρο, στην Κάλυμνο είναι διαφορετικά.;”

 

“Ναι. Έχουν και εκεί πολλούς χρυσαυγίτες . Υπόκοσμος. Αλλά οι νοικοκυραίοι μαγείρευαν για πολλούς πρόσφυγες στην αρχή. Τώρα πήρε και εκεί άλλη τροπή η υπόθεση.”

 

“Αν μπορείς ναι γράψε. Αυτά είναι όσα ξέρω. Και να γράψεις ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που γνωρίσαμε είναι εξαιρετικά πολιτισμένοι, ευγενέστατοι και φιλικοί, σε αντίθεση με τους βάρβαρους ντόπιους. Δεν έκαναν κανένα βανδαλισμό, παρόλο που καταστήκωναν κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. Σεβάστηκαν τον τόπο, παρόλο που δεν είχαν ούτε τα στοιχειώδη (χώρους υγιεινής και νερό) και πρσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρούνται καθαροί.”

 

“Στην Κω υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που θα μπορούσε η πολιτεία να επιτάξει ένα από αυτά. Κανονικά ξενοδοχεία και όχι όπως το Καπταιν Ηλίας που είχε τα μαύρα του τα χάλια.”

 

“Επίσης οι Κώοι εκμεταλλεύονται αισχρά όσους έχουν χρήματα. Παίρνουν 90 ευρώ για δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης που κανονικά κοστίζουν 35-40 ευρώ. Δουλεύουν τα μαγαζιά τους με τις αγορές τροφίμων από όσους έχουν επίσης κάποια χρήματα, ιδίως τα μινι μάρκετ, γύρω στα πάρκα και έχουν αδειάσει όλα τα κινέζικα μαγαζιά από ρούχα και σακίδια που αγοράζουν οι πρόσφυγες.”

 

 

Φαντάζομαι ότι όσοι φθάνουν από την Κω στην Αθήνα, θα μπορούν να διηγηθούν πολλές ιστορίες από την μίζερη και αφιλόξενη Κω.