Η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επέβαλε τις αλλαγές στη συνεπιμέλεια των γονιών και ειδικά στον μη συναινετικό χωρισμό τους προκάλεσε το πρώτο σοβαρό ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ.
Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του διαπίστωναν ότι ακόμα και οι πιο ακραίες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν έβρισκαν κανένα πρόσκομμα στο στρατόπεδό τους. Τώρα όμως οι πιο ηχηρές διαφωνίες ακούστηκαν από το εσωτερικό της Ν.Δ. και κυρίως από δύο γυναίκες πολιτικούς με ηγετικά χαρακτηριστικά: η μία, ιστορικό στέλεχος της παράταξης και η άλλη, πρώτη σε ψήφους βουλευτίνα στην Α’ Αθηνών.
Ο λόγος είναι βέβαια πρώτα απ’ όλα επειδή το νομοσχέδιο αυτό θίγει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο αγγίζει άμεσα ή έμμεσα μεγάλο μέρος των πολιτών. Και είναι τουλάχιστον άστοχη η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, που υποστήριξε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι οι ενστάσεις από τις βουλευτίνες της Ν.Δ. οφείλονται σε «βιωματικές καταστάσεις».
Όχι μόνο επειδή αποτελεί προσωπική επίθεση με σεξιστικό περιεχόμενο σε στελέχη της παράταξής του, αλλά κυρίως επειδή δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα έχει ξεσηκώσει μεγάλο μέρος και της δικής του εκλογικής βάσης.
Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι άρχισε να αλλάζει η πολιτική συγκυρία και έχει ξεκινήσει η ραγδαία πολιτική φθορά της. Και όχι μόνο δεν είναι πρόθυμη να ακούσει τους πάμπολλους σοβαρούς φορείς που εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά έφτασε να απαξιώσει ακόμα και τις υποδείξεις των εισηγητών του ΟΗΕ, όπως είχε κάνει και με τις εκατό και πλέον διεθνείς οργανώσεις και φορείς.
Το χειρότερο για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του είναι ότι αυτό που συνέβη με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια είναι προϊόν αυτής της κυβερνητικής φθοράς. Η μέχρι χθες πανίσχυρη κυβέρνηση διαπιστώνει ότι στηρίζεται μόνο σε οικονομικά συμφέροντα, ενώ διαρκώς συρρικνώνεται η απήχησή της.
Γι’ αυτό προχωρά σε τέτοιες διχαστικές ρυθμίσεις, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε σε κάποιον κρυφό «ηθικό αυτουργό», τον οποίο καλύπτει με την απουσία του ο πρωθυπουργός, ενώ η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι πίσω από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου βρίσκεται κάποιο «γραφείο που διαθέτει και το χρήμα». Όμως το χρήμα από μόνο του δεν μπορεί να σώσει μια κυβέρνηση.