Με βαριές εκφράσεις και χωρίς κανένα όριο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιτέθηκε στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, λόγω της διαφωνίας τους αναφορικά με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ..
“Η συνήθειά τους να διευθύνουν ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες – βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν. Δυστυχώς, είναι μέρος του προβλήματος”.
Συνεχίζοντας την επίθεση του, ο υπουργός χαρακτήρισε τους Πρυτάνεις “εθισμένους στην απειλή κακοποίησης, θεωρώντας το γεγονός αυτό ως ένα αναγκαίο κακό”. Πρόσθεσε, χωρίς να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, ότι παρά το γεγονός ότι φοιτητές, ακαδημαϊκοί και αστυνομικοί διαφωνούν με το νομοσχέδιο, οι πολίτες «ζουν και καταλαβαίνουν».
“Τα πανεπιστήμια απέτυχαν στην αντιμετώπιση της ανομίας με θύματα τους ίδιους. Υπάρχει τρύπα στο σύστημα δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κατανόηση της πραγματικότητας δεν είναι ευχάριστη αλλά υπάρχει βούληση να μπει τέλος στον παραλογισμό. Αυτό δικαιολογεί και το παράδοξο με την κοινή γνώμη. Η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών και η αντιπολίτευση διαφωνεί με τις ρυθμίσεις και η κοινωνία συμφωνεί γιατί ζει και καταλαβαίνει”.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε, επίσης, ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, καθώς δουλειά της είναι το οργανωμένο έγκλημα και όχι η φύλαξη των πανεπιστημίων ή η παρακολούθηση τήρησης μέτρων covid από τους πολίτες. Η ΕΛΑΣ, είπε, είναι το ύστατο καταφύγιο όταν το σύστημα δεν δουλεύει. Είναι αναγκαστική πράξη όχι ιδεολογική επιλογή.
Το άσυλο
Μιλώντας για το άσυλο, είπε πως υπάρχει «πρόβλημα ανομίας», παρότι το άσυλο έχει καταργηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, υποστηρίζοντας:
“Η κατάργηση του ακαταδίωκτου που πολλοί το λένε άδικα “κατάργηση ασύλου”, βοήθησε στο να μειωθούν σημαντικά οι καθαρά εγκληματικές συμπεριφορές στην ΑΣΟΕΕ, στο Μετσόβιο, στις φοιτητικές εστίες. Γιάφκες, ναρκωτικά, παρεμπόριο και ορμητήρια κάθε είδους καταργήθηκαν”.
Νόμος περί διαδηλώσεων
Υπερασπίστηκε επίσης τον νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων. “Ο νόμος για τις συναθροίσεις θεωρήθηκε casus belli. Τι έγινε τελικώς; Εμποδίστηκε κάνεις να διαδηλώσει; Εμποδίστηκαν μόνο οι 50 – 100 να κλείνουν τους δρόμους. Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια ή έχουμε το θάρρος να λύσουμε επιτέλους το θέμα, γιατί το θέμα αυτό δεν αντέχεται άλλο και η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει τον ευτελισμό”, επισήμανε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αναφέρθηκε βέβαια στο γεγονός πως ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για απείθεια σε κινητοποίηση των εργαζόμενων σε δημόσια νοσοκομεία τον Σεπτέμβριο, ενώ σχηματίζεται δικογραφία για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις την περασμένη Πέμπτη.