Πηγές του πρακτορείου Reuters θέλουν τις ΗΠΑ και ΕΕ να αρνούνται την εξαίρεση κατοχύρωσης πατέντας στα φάρμακα και εμβόλια για τον COVID-19, μετά από σχετική πρόταση που έχει αρχικά κατατεθεί από τις Ινδία και Νότια Αφρική.
Την περασμένη Παρασκευή, ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου εξέφρασαν την εναντίωση τους στην πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, περί εξαίρεσης της κατοχύρωσης πατέντας στην παρασκευή φαρμάκων που μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς που νοσούν από Covid-19. Διαφορετικές πηγές του πρακτορείου Reuters υποστηρίζουν πως οι χώρες αυτές δέχονται πιέσεις από φορείς, με στόχο η θεραπεία να μπορέσει να φτάσει και στα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη.
Οι υποστηρικτές της μη κατοχύρωσης πατέντας υποστηρίζουν πως οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας στην φαρμακοβιομηχανία δημιουργούν εμπόδια στην πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια. Προτείνουν χαλάρωση αυτών των κανονισμών όπως έγινε και με την περίπτωση του AIDS.
Από την άλλη πλευρά, χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ καθώς και άλλα πλούσια κράτη, μετά από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, υποστηρίζουν πως δεν θα στηρίξουν την πρόταση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον ερχόμενο μήνα.
«Αν οι πλούσιες χώρες προτιμούν τα κέρδη από την ζωή, τότε αυτή θα χαθεί ως αποτέλεσμα τεχνικών δυσκολίων», δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος.
Τα 164 μέλη του ΠΟΕ συνήθως αποφασίζουν κατόπιν συναίνεσης, εκτός εάν ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουν σε ψηφοφορία, γεγονός που θα αποτελεί εξαίρεση στην διαδικασία.
Διαφορετική πηγή ανέφερε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες αρνούνται το ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δημιουργούν εμπόδια στην πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια, υποστηρίζοντας πως η εν λόγω εξαίρεση «δεν ήταν μόνο περιττή, αλλά θα υπονόμευε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη».
Διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Γενεύη δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο.
Η πρόταση να μην πατενταριστούν τα φάρμακα και τα εμβόλια για τον Covid-19 υπεβλήθη αρχικά από την Ινδία και την Νότια Αφρική τον Οκτώβριο. Έκτοτε, η Κίνα που έχει ήδη πέντε διαφορετικά εμβόλια στα τελικά στάδια δοκιμών, δήλωσε πως θα στηρίξει την πρόταση, όπως θα κάνουν και πολλές ακόμα χώρες μέλη του ΠΟΕ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται υπέρ της όσο δυνατόν ευκολότερης πρόσβασης στα φάρμακα COVID-19, όπως και η Νιγηριανή Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα, επόμενη ηγέτιδα του ΠOE.