Ο Κινέζος εικαστικός Άι Γουεϊγουέι αποφάσισε να κλείσει έκθεση του στην Κοπεγχάγη, διαμαρτυρόμενος για τον νέο νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Δανίας να προχωρούν σε δήμευση προσωπικών ειδών αξίας από τους πρόσφυγες.
«Ο Αϊ Γουεϊγουέι αποφάσισε να κλείσει την έκθεσή του, Ruptures στο Ίδρυμα Faurschou στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η απόφαση έρχεται μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο της Δανίας της πρότασης νόμου που επιτρέπει την κατάσχεση πολύτιμων αντικειμένων και την καθυστέρηση της επανένωσης οικογενειών για αιτούντες άσυλο» αναφέρει ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του καλλιτέχνη στο Instagram και το Facebook.
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της τον Μάρτιο του 2015 και επρόκειτο να τελειώσει στα μέσα Απριλίου του 2016.
Η ευαισθησία του καλλιτέχνη στην προσφυγική κρίση είναι γνωστή. Ο Γουεϊγουέι βρίσκεται στην Λέσβο, γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες.
Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί όπου φιλοξενείται η έκθεση είπε στον Guardian: «Όταν ξύπνησα σήμερα δεν περίμενα να λάβω αυτό το τηλεφώνημα, αλλά δεν με εκπλήσσει η αντίδραση του Άι. Μου τηλεφώνησε από μία παραλία της Λέσβου, όπου εργάζεται, γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή».
Ο Γιες Φαούρσου, ιδιοκτήτης της γκαλερί, είπε ότι ο Αϊ Γουεϊγουέι «έχει φωνή και τη χρησιμοποιεί».
Διάσημος, ακτιβιστής, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο Άι θεωρείται στην Κίνα ο πιο σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης σύχγρονης τέχνης. Είναι ένας από εκείνους που σχεδίασαν τη Φωλιά του Πουλιού, το Στάδιο στο οποίο διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, έργα του έχουν παρουσιαστούν σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά η Τέχνη του έχει πολλές φορές «ενοχλήσει» την κυβέρνηση της Κίνας.
Το 2011 φυλακίστηκε επί 81 ημέρες, επειδή υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα Μετά την κράτηση, τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό, ενώ του αφαιρέθηκε το διαβατήριο. Ήταν το μόνο έγγραφο που του επιστράφηκε -τον περασμένο Ιούλιο- δίνοντας του ξανά τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο εξωτερικό.