Μαζί με τις διαδηλώσεις κατά του εργασιακού νόμου, επανήλθε και η σκληρή αστυνομική καταστολή
Μπορεί να μεσολάβησε το καλοκαίρι, μπορεί να υπήρξε μια ανάπαυλα, αλλά εργαζόμενοι και συνδικάτα στη Γαλλία (τουλάχιστον αυτά που εξαρχής αντέδρασαν) επανήλθαν στους δρόμους κατά του εργασιακού νόμου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον χρειάζεται απλώς να υπογραφούν τα προεδρικά διατάγματα για να τεθεί σε εφαρμογή, αφού πέρασε με διαδικασίες – εξπρές, χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές σε όλη την Γαλλία ξεπέρασαν τους 170.000, αριθμός που καθιστά τη διαδήλωση της Πέμπτης μία από τις μεγαλύτερες κατά του εργασιακού νόμου και προμηνύει ένα ιδιαίτερα ταραχώδες φθινόπωρο καθώς συνδικάτα και εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην δεχτούν το πραξικοπηματικό τετελεσμένο της κυβέρνησης Ολάντ και να επιμείνουν με εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας.
Στους δρόμους, μαζί με τους διαδηλωτές, επανήλθε, όμως, και η πρωτοφανής αστυνομική καταστολή που σημάδεψε όλες τις διαδηλώσεις που έγιναν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα. Και έτσι ένας εργαζόμενος, ο 46χρονος Λωράν Τερόν, έχασε την όρασή του από το ένα μάτι, αφού δέχτηκε στο πρόσωπο κομμάτι δακρυγόνου εκτόξευσε η γαλλική αστυνομία κατά των διαδηλωτών στο Παρίσι, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Τερόν, γιατρός και γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιοχής του Παρισιού, μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης SUD – Solidaires, καταγγέλλει ότι ενώ βρισκόταν στην Πλατεία Δημοκρατίας έχοντας μόλις βγει από το μπλοκ του συνδικάτου του, και ενώ υπήρχε ήδη ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, αρκετά μακριά του, δέχτηκε το μοιραίο χτύπημα. Όπως λένε οι γιατροί δεν θα χάσει το μάτι του αλλά δεν έχασε την όρασή του. Ο Τερόν, με την υποστήριξη του Συνδικάτου του, προσέφυγε δικαστικά κατά της αστυνομίας.
Ο 46χρονος δεν είναι ο μόνος που υπέστη τόσο σοβαρό τραυματισμό στο μάτι. Ένας 20χρονος φοιτητής γεωγραφίας στην Ρεν έχασε επίσης οριστικά την όρασή του από το αριστερό μάτι μετά από τραυματισμό στο πρόσωπο από βομβίδα που εκτόξευσε η αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στον νόμο ελ Κομρί στις 29 Απριλίου. Και δεν είναι ο μόνος.
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η ειδησεογραφική ανεξάρτητη ιστοσελίδα Reporterre.net, από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά του εργασιακού νόμου μέχρι και τον Ιούνιο είχαν τραυματιστεί 228 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 7 σοβαρά. Μεταξύ αυτών, και ο διαδηλωτής που χτυπήθηκε από δακρυγόνο στην πλάτη ενώ ήταν μόνος σε κενό χώρο στη διαδήλωση της 14ης Ιουνίου. Μια γεύση για το πώς η γαλλική αστυνομία αντιμετωπίζει τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας είναι ότι, λίγο πολύ, για τον τελευταίο αυτόν τραυματισμό επέρριψε τις ευθύνες σε ομάδα βίαιων διαδηλωτών, ένιψε τα χείρας της και πρακτικώς πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις μαρτυρίες διαδηλωτών που έσπευσαν να βοηθήσουν τον τραυματία.
Εκτός από τους διαδηλωτές, η γαλλική αστυνομία, στις διαδηλώσεις αυτές, δεν τα έχει πάει καθόλου καλά ούτε με τους δημοσιογράφους, και ιδιαίτερα τους φωτογράφους και τους εικονολήπτες, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί επίσης 14.
Τέλος, επισήμως οι προσαγωγές μέσα σε 3 μήνες διαδηλώσεων, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουνίου, είχαν ξεπεράσει τις 1.800.
Έτσι με «αριθμούς και αποδείξεις», η γαλλική κυβέρνηση των σοσιαλιστών του κ. Ολάντ από το liberté, égalité, fraternité, έχει περάσει στην σκληρή καταστολή και αναδεικνύεται σε μία από τις πιο αυταρχικές, την περίοδο αυτή, απέναντι στους εργαζομένους με την βοήθεια και του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που παράταση την παράταση στο όνομα της τρομοκρατίας, θα συνοδεύσει όλο το 2016 και βλέπουμε…