Στενεύει ο κλοιός
Διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν και των τεσσάρων υπουργών του που βρίσκονται στο Βέλγιο εξέδωσε η ισπανική δικαιοσύνη. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε διατάξει την προφυλάκιση ακόμη επτά υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ισπανίας, το γεγονός ότι οι Πουτζντεμόν, Αντόνι Κομίν, Κλάρα Πονσατί, Μεριξτέλ Σερέτ και Λουίς Πουτζ επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα, ενώ διώκονται για εξέγερση, απόσχιση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, είναι «διαβόητο και δημόσια γνωστό».
Όπως τονίζει, τα εντάλματα έχουν φτάσει στα σπίτια τους, έχουν ενημερωθεί και τηλεφωνικά και επέλεξαν «να αδιαφορήσουν».
Η Εισαγγελία ζητούσε με το ένταλμα την αναζήτηση, σύλληψη, κράτηση εντός και εκτός της Ισπανίας των πέντε, και στη συνέχεια την έκδοσή τους στην Ισπανία. Τονίζει ότι η δικαστής Κάρμεν Λαμέλα πρέπει «να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα ώστε τα εντάλματα να φτάσουν στις βελγικές αρχές».
Η βελγική Ανώτατη Εισαγγελία, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση για την έκδοση εντάλματος, απάντησε μέσω πηγών ότι «αν λάβει ευρωπαϊκό ένταλμα, τότε θα πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο». Ωστόσο, οι πηγές της εισαγγελίας αρνήθηκαν να κάνουν περισσότερα σχόλια.
«Θα συνεργαστεί»
Ο δικηγόρος του αποπεμφθέντος Καταλανού προέδρου, Πολ Μπέκερτ δήλωσε ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα συνεργαστεί με τη βελγική αστυνομία.
Όταν ρωτήθηκε αν θα παραδοθεί, ο Μπέκερτ είπε: «Ασφαλώς. Αλλά μπορεί να έρθει και η αστυνομία να τον συλλάβει».
Προφυλακίσεις
Την προφυλάκιση του αντιπροέδρου της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης και άλλων επτά υπουργών της πρώην κυβέρνησης Πουτζντεμόν ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας. Τα μέλη της Τζενεραλιτάτ κατηγορούνται για εξέγερση, απόσχιση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Ο αντιπρόεδρος της Τζενεραλιτάτ, Οριόλ Ζουνκέρας, και τα υπόλοιπα μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου του Κάρλες Πουτζντεμόν βρέθηκαν το πρωί ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για εξέγερση, απόσχιση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Λίγη ώρα αργότερα ο Γενικός Εισαγγελέας πρότεινε προσωρινή κράτηση για τον Ζουνκέρας και άλλους επτά, ενώ ο μοναδικός που θα βρεθεί εκτός φυλακής είναι ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του ένα 24ωρο πριν η καταλανική Βουλή ψηφίσει για την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.
Διαδήλωση
Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιούν στη Βαρκελώνη χιλιάδες Καταλανοί. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας διαμαρτύρονται για την προφυλάκιση των επτά μελών της καταλανικής κυβέρνησης που καθαιρέθηκαν, χαρακτηρίζοντάς τους «πολιτικούς κρατούμενους».
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας βρέθηκαν μέλη του καταλανικού κοινοβουλίου και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Κάρνε Φοκαρντέλ για να περάσουν από ακρόαση. Έπειτα από αίτημα των δικηγόρων τους οι ακροάσεις αναβλήθηκαν για τις 9 Νοεμβρίου. Ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα διέταξε, πάντως, τα έξι μέλη να τεθούν υπό αστυνομική παρακολούθηση.
«Επιστρέφουμε σπίτι. Ευχαριστούμε όλους για τη δουλειά, την προσπάθεια και τη στήριξη. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου» δήλωσε μέσω Twitter η Κάρμε Φορκαντέλ.
Σημειώνεται ότι ο πρώην επικεφαλής της Τζενεραλιτάτ, Κάρλες Πουτζντεμόν, παραμένει στις Βρυξέλλες και δεν πρόκειται να επιστρέψει άμεσα στην Ισπανία.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν παίζει ισχυρά το «χαρτί« της εξορίας και κάνει λόγο για προσπάθεια διάσπασης της κυβέρνησής του.
Μετά την άρνηση του Πουτζντεμόν και των τεσσάρων καθαιρεθέντων υπουργών του που βρίσκονται μαζί του, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ένα Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.
Από την άλλη πλευρά, ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία.
Πάντως, δεν λείπει και η κριτική κατά του Πουτζντεμόν , με τον Ζοάν Ζοσέπ Νούετ, μέλος του γραφείου του κοινοβουλίου, να χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» τη στάση του και να σημειώνει ότι «Όλοι όσοι έχουν κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου ενδέχεται να προφυλακιστούν, διότι ο Πουτζντεμόν έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής», κάτι που έγινε σήμερα.