“Όλες οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε, η βάρκα γέμισε νερό. Δεν μπορούσα να σταθώ από τον πόνο και άρχισα να ουρλιάζω. Αιμορραγούσα μέσα στη βάρκα.”
Η Rima, για να επανενωθεί με την οικογένειά της, ταξίδεψε μέσω Τουρκίας από τη Συρία προς την Ελλάδα. Εκεί, παρότι η ίδια ήταν έγκυος και ταξίδευε μαζί με τον άντρα της και δυο μικρά παιδιά, οι αρχές αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν και τους εξανάγκασαν σε επιστροφή
“Φώναζε για βοήθεια, βούλιαζε και ξαναέβγαινε στην επιφάνεια, οι στρατιώτες και οι άντρες στη βάρκα τον κοιτούσαν και δεν έκαναν τίποτε. Τον παρέσυρε το νερό και δεν τον ξαναείδαμε ποτέ.”
Ο Mustafa από το Μαρόκο προσπάθησε να έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020. Οι αρχές τον έβαλαν μαζί με άλλους δέκα άντρες σε βάρκα για να τους επαναπροωθήσουν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.
Η Rima και ο Mustafa είναι δύο από τους πιθανώς χιλιάδες ανθρώπους που τον τελευταίο χρόνο έχουν υποστεί τις συνέπειες των επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ελλάδας.
Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» τεκμηριώνει μέσα από μαρτυρίες θυμάτων ότι οι επαναπροωθήσεις αποτελούν πλέον την de facto πολιτική διαχείρισης των συνόρων, παρά τις συστηματικές διαψεύσεις εκ μέρους των αξιωματούχων και χάρη σε ένα κλίμα ατιμωρησίας: Η χρήση αυτών των βάναυσων πρακτικών, οι οποίες περιλαμβάνουν απειλή ή χρήση βίας, που ορισμένες φορές ανέρχεται σε βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, αυθαίρετες συλλήψεις και κράτηση, είναι συνεχής και συστηματική, γεγονός που τις καθιστά εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και στη θάλασσα της Ελλάδας.
Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και την έκταση των πρακτικών επαναπροώθησης στη χώρα και να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις απώλειες, στον πόνο και στο κόστος που έχουν αυτές οι πρακτικές στις ανθρώπινες ζωές.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την χώρα μας να βάλει τέλος στις επαναπροωθήσεις, ζητώντας από τους πολίτες να πουν «όχι» στην ατιμωρησία, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση:
Στείλε επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη καλώντας τον:
- Να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν αμέσως όλες οι επαναπροωθήσεις από τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.
- Να διεξαγάγει άμεσες, ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για τους ισχυρισμούς περί παράνομων εξαναγκαστικών επιστροφών, βίας και αυθαίρετων κρατήσεων.
- Να παράσχει στα θύματα επαναπροωθήσεων πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα καθώς και τη δυνατότητα να αναφέρουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα.
* Τα ονόματα έχουν αλλαχτεί για να προστατευτεί η ταυτότητα των ατόμων.
Υπογράφοντας την παρούσα έκκληση, στέλνεις απευθείας επιστολή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.
Εδώ μπορείς να δεις το κείμενο της επιστολής που θα αποσταλεί στον υπουργό:
Προς υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου:
Αξιότιμε υπουργέ,
Σας γράφω για να εκφράσω τις σοβαρές ανησυχίες μου για τη συστηματική πρακτική των επαναπροωθήσεων και άλλων παραβιάσεων δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κίνηση που ακολουθεί η Ελλάδα και που έχουν πλέον αγγίξει τη διάσταση της de facto πολιτικής ελέγχου των συνόρων.
Το 2020, πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, που συχνά ταξιδεύουν με παιδιά, συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρή βία, αυθαίρετες συλλήψεις και κράτηση, καθώς και άλλες κακοποιήσεις, στα ελληνικά σύνορα, για να επαναπροωθηθούν εντέλει στην Τουρκία χωρίς καμία δυνατότητα να ακουστούν οι ανάγκες τους για προστασία.