Της Ελευθερίας Κόλλια
«Ήταν δολοφονική επίθεση», με «σφοδρότητα», και κίνητρο την εξαφάνιση των κομμουνιστών και δη των συνδικαλιστών από τη Ζώνη. Σε αυτούς τους άξονες δόμησε ο κ Αθανάσιος Καραμπέρης την κατάθεσή του ως μάρτυς – θύμα και πολιτικώς ενάγων, αναφορικά με την επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013, στη δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό.
Ηλεκτρολόγος – συντηρητής το επάγγελμα, χωρίς σχέση εργασίας με τη Ζώνη, ο κ. Καραμπέρης τόνισε ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν τόσο η ταυτότητα των κομμουνιστών όσο και η δράση τους ως προς τις συνθήκες εργασίας. Εκτίμησε, δε, ότι οι εργολάβοι (εργοδότες) στη Ζώνη έχουν σχέσεις αγάπης με τη Χρυσή Αυγή.
«Το πρώτο (κίνητρο), επειδή είμαστε κομμουνιστές, είμαστε η μέρα με τη νύχτα με τους Χρυσαυγίτες», είπε. “Υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα. Όταν κάποιος παλεύει για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και η ΧΑ θέλει να μην υπάρχουν, να μη γίνονται απεργίες. Γιατί δεν κάνουμε απεργίες για την ψυχή της μάνας μας. Γιατί αν έχουν χαμηλά μεροκάματα και έλλειψη συνθηκών υγιεινής, κάποιοι κερδίζουν. Οι εργολάβοι έχουν σχέσεις αγάπης με τη Χ.Α.. Το είχε πει και ο Λαγός όταν είχε έρθει στη Ζώνη, είχε πει «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα φύγουν από το Πέραμα».
Ο μάρτυς σημείωσε ότι στην επίθεση «αρχηγικό ρόλο είχαν οι Χατζηδάκης και Πανταζής», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για την εμπλοκή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής : «δεν γίνεται τίποτε αν δεν το ξέρει ο αρχηγός».
Κατά την εξέταση του μάρτυρα από την Πολιτική Αγωγή η πρόεδρος έκανε παρατήρηση στον συνήγορο υπεράσπισης κ. Ζωγράφο που ειρωνεύτηκε την επαγγελματική ιδιότητα του κ. Καραμπέρη. Η ερώτηση αφορούσε την άποψη του ως προς το αν η επίθεση «είχε κίνητρο τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής».
«Ως ηλεκτρολόγος θα μας το πει αυτό;» , ρώτησε ο συνήγορος, για να δεχθεί αμέσως επίπληξη σε υψηλούς τόνους από την πρόεδρο : «αυτό δεν επιτρέπεται να το λέτε για κανέναν άνθρωπο, οποιαδήποτε δουλειά κι αν κάνει. Καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις του κ. Συνήγορε».
Αναλυτικότερα, ο μάρτυς είπε, περιγράφοντας την επίθεση:
«Κρατούσαν αντικείμενα στα χέρια τους. Στειλιάρια και ματσούκια, ήταν παρατεταγμένοι μπροστά 7-8 (…) Είχαν πάνω προσαρμοσμένα καρφιά, βίδες, ελάσματα. Κάτι που μου έκανε εντύπωση, ήταν ένα σαν δρεπάνι, το χρησιμοποιούν σε γεωργικές εργασίες. Τους έβλεπα μπροστά μου, ο φωτισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά ήταν καλός. Σε δύο μέτρα ξεχωρίζεις τα πάντα. Οι άλλοι είχαν πέτρες, στειλιάρια. Κάποιοι φορούσαν κράνη, όχι όλοι. Ηλικία είχαν από 20 έως 40.
(…)
Φώναζαν που είναι ο Πουλικόγιαννης, (…) σε έξαλλη κατάσταση. Με μεγάλη ένταση μέσα τους. Έβλεπες άνθρωπο με θυμό, να θέλει να προκαλέσει κάτι. Βγήκε μπροστά ο Πουλικόγιαννης και άρχισαν να βρίζουν και αυτοί και το πλήθος. «Παλιοκομμουνιστές, εδώ θα πεθάνετε, θα σβήσετε από το λιμάνι, θα σας γαμήσουμε τις μάνες. απόψε εδώ θα πεθάνετε».
(…)
«Ενα στειλιάρι κατέβηκε στο κεφάλι μου”, ανέφερε σε μια αποστροφή του ο κ. Καραμπέρης. Και πρόσθεσε:
«Μου έσπασαν το χέρι, είχα σηκώσει τα χέρια για να προστατεύσω το κεφάλι. Και στην κλείδα είχα ένα πρήξιμο και λίγα στο θώρακα και στο πέμπτο μετακάρπιο».
Στις ερωτήσεις της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, ο μάρτυς είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν κομμένη η κυκλοφορία, δείχνει ότι είχαν σχεδιασμό. Θέλανε αίμα. Δεν ήθελαν να μας απειλήσουν και να φύγουμε. Μετά ελέχθη «το Πέραμα εδώ» και εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Δεν είδα αν έφυγαν όπως ήρθαν. Δεν ήταν κοντά μου, αλλά δέχθηκα χτύπημα από τον Πανταζή».
«Μετά, δεν μπορούσα να εργαστώ, είχα νάρθηκα, δεν μπορούσα να εργαστώ για 2,5 μήνες», πρόσθεσε λίγο αργότερα ο μάρτυς.
Ο ίδιος μίλησα και για τη στάση γης Αστυνομίας. «Δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ είδα, με το που τελείωσε η επίθεση, σε απόσταση 30 μέτρων από εμάς. Στο οδόστρωμα ήταν. Οι αστυνομικοί δεν πλησίασαν. Το περιπολικό θυμάμαι. Μετά ήρθε ασθενοφόρο και φύγαμε. Δεν θυμάμαι τι πλήρωμα είχε το περιπολικό, μιλούσαν στο ασύρματο. Δεν άκουσα τίποτα αν έκαναν αναζήτηση».
tovima.gr