Καταπέλτης για την κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η τελευταία έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Η έκθεση αναφέρεται στα περιστατικά λογοκρισίας και ελέγχου στα ΜΜΕ, αλλά και την αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων.
Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» σημειώνεται:
«Η ελευθεροτυπία υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».
Η οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου κάνει ειδική μνεία στα 20εκ. ευρώ της λίστας Πέτσα, σημειώνοντας πως:
«Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20εκ. ευρώ για τον ιό».
Επίσης, τονίζει ότι «οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο υγειονομικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης».
Γίνεται μάλιστα αναφορά στις οδηγίες που δόθηκαν ώστε να μην μεταδίδει η ΕΡΤ τα πλάνα με το γεύμα μετά μουσικής του πρωθυπουργού στην Ικαρία τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ παραβίαζε τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στην αστυνομική βία, τις αυθαίρετες απαγορεύσεις, την παρεμπόδιση της κάλυψης της προσφυγικής κρίσης στα νησιά», ειδικότερα στην περίπτωση μελών κινηματογραφικού συνεργείου με Γερμανούς δημοσιογράφους που γύριζε ντοκιμαντέρ στη Σάμο και είχαν καταγγείλει τη σύλληψή τους και κακομεταχείρισή τους από αστυνομικούς. Επίσης αναφέρεται στην παρεμπόδιση δημοσιογράφων να καλύψουν την πυρκαγιά στη Μόρια.
Τονίζει επίσης ότι στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση [σ.σ. επέτειος δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου] στα τέλη του 2020 και έσυρε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντας τον άμεσα.
«Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων, επειδή ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για τον Τύπο», συμπληρώνει η οργάνωση, αναφερόμενη στο νόμο Χρυσοχοΐδη.
Τέλος, κάνει αναφορά στο σοκ που υπέστη ο δημοσιογραφικός κόσμος απ’ τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ.
Σημειώνεται ότι το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στην 70η θέση της κατάταξης, πίσω από χώρες όπως η Μογγολία, η Ακτή Ελεφαντοστού και άλλες χώρες που στην συνείδηση μας δεν κυβερνώνται από φιλελεύθερα καθεστώτα.