Η Δυτική προπαγάνδα καλά κρατεί.
Αντώνης Κοτσαμπασέρης
Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση έχει κλονίσει τις σχέσεις των κρατών-μελών της, φέρνοντας στο προσκήνιο προσωπικά συμφέροντα και διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση περί ενότητας. Σε στιγμές έκρυθμης αστάθειας, ο Δυτικός κόσμος, που πάντοτε έχει έναν άσσο κρυμμένο στο μανίκι του, προχωράει σε μία γνώριμη κίνηση αντιπερισπασμού.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 δημοσιεύτηκαν πολλά άρθρα σε mainstream media, όπως το CNN [1] και το Washington Post [2], για το γεγονός πως οι χώρες του Περσικού Κόλπου και συγκεκριμένα οι πιο πλούσιες εξ αυτών, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Κουβέιτ, δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν Σύρο πρόσφυγα. Η συγκεκριμένη πληροφορία πηγάζει από την ιστοσελίδα του UNHCR,της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου πράγματι οι προαναφερθείσες χώρες παρουσιάζουν μηδαμινή εισροή προσφύγων.
Η είδηση αυτή αναπαράχθηκε από ενημερωτικά μέσα με διαφορετικές σκοπιμότητες και πολιτικό υπόβαθρο, και πολλοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου, πέσαμε εύκολα στην παγίδα. Βλέπετε, υπήρχε μια μικρή παράλειψη. Όπως αναφέρεται στη σελίδα του UNHCR, ως πρόσφυγες [3] αναγνωρίζονται άνθρωποι υπό τη Συνθήκη του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967 του ΟΗΕ και τη Συνθήκη του 1969 του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ όμως δεν είναι μέλη κανενός εκ των άνωθι συμφωνιών, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται ως πρόσφυγες οι Σύροι πολίτες που φιλοξενούν.
Σύμφωνα με την έρευνα της Françoise De Bel-Air για το Gulf Labour Markets and Migration [4], η Σαουδική Αραβία έχει δεχθεί και φιλοξενεί κατά το ελάχιστο 420.000 Σύρους πρόσφυγες από το 2011, το Κουβέιτ 155.000, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 100.000 και το Κατάρ 40.000. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του UNHCR από τις συγκεκριμένες χώρες είναι σημαντική, με τη Σαουδική Αραβία να προσφέρει $117.6m και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα $38m απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία και συνολικά πάνω από 1 δις. δολάρια για την υποστήριξη των προσφύγων. Η έρευνα τονίζει πως οι αριθμοί δεν μπορούν να εξεταστούν πλήρως και τα δεδομένα που είχαν διαθέσιμα ήταν λίγα και περιορισμένα ώστε να βγει ακριβές συμπέρασμα.
Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν μια άλλη εικόνα και δε δικαιολογούν τους ισχυρισμούς της Δύσης. Κατανοώντας τη δυσκολία εξακρίβωσης των πηγών, οι πληροφορίες προσφέρονται με κάθε επιφύλαξη και κάθε αντίρρηση ή διόρθωση είναι επιθυμητή και καλοδεχούμενη. Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν εξαγνίζει τις αμέτρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρούνται στις συγκεκριμένες χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση δικαστηρίου στη Σαουδική Αραβία [5] που καταδίκασε 28χρονο σε ποινή φυλάκισης 10 ετών και 2000 μαστιγώματα, λόγω αθεϊστικών σχολίων σε socialmedia, ούτε αφήνει να εννοηθεί πως οι αραβικές χώρες έχουν κάνει αρκετά για να βοηθήσουν στην προσφυγική κρίση. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως η Δυτική προπαγάνδα καλά κρατεί και πως η αντικειμενική ενημέρωση πλέον είναι άθλος.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την δριμύ κριτική που οφείλουμε να ασκήσουμε σε κάθε κράτος που δε σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο που να προβλέπει την ασφαλή μετακίνηση και αποκατάσταση των προσφύγων, την προσφορά ιατρικής φροντίδας και της ικανοποίησης των βασικών αναγκών τους. Πρέπει να γίνει μια συγκροτημένη προσπάθεια επίλυσης ενός πολύπλοκου προβλήματος, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ανιδιοτελή συνεργασία όλων των πρωταγωνιστών, βάζοντας επιτέλους στην άκρη τα πολιτικά παιχνίδια και το κυνήγι της εξουσίας. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο έργο και μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η τραγική ειρωνεία της ανθρώπινης ιστορίας. Δηλαδή να την πληρώσει πάλι αυτός που δε φταίει.
Πηγές
- https://www.unhcr.org/pages/49e486976.html Notes: “Persons recognized as refugees under the 1951 UN Convention/1967 Protocol, the 1969 OAU Convention, in accordance with the UNHCR Statute, persons granted a complementary form of protection and those granted temporary protection.”
- De Bel-Air, “A Note on Syrian Refugees in the Gulf: Attempting to Assess Dataand Policies” Explanatory Note No. 11/2015, GLMM, https://gulfmigration.eu