Αλληλεγγύη

Έξι χώρες που δοκιμάζουν μια φιλελεύθερη νομοθεσία για τα ναρκωτικά

By N.

April 11, 2016

Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά παγκοσμίως υπήρξε μία αποτυχία.

Σύμφωνα και με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins και του ιατρικού περιοδικού Lancet.

Οι πρώην Πρόεδροι της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού αναφέρθηκαν στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών ως «μία απόλυτη καταστροφή», σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των Los Angeles Times. Κι αυτός είναι ο λόγος που ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους ζητούν μεταρρύθμιση. Παρακάτω, παρουσιάζονται 6 χώρες που βρίσκονται στο προοδευτικό άκρο της πολιτικής για τα ναρκωτικά.

Ολλανδία: η πιο στενά συνδεδεμένη χώρα με τη χρήση ναρκωτικών

Η Ολλανδία είναι ένα πλούσιο κράτος από το 1579, και μια από τις πιο προοδευτικές χώρες στον κόσμο. Το 2001 έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ατόμων, και στην παρούσα φάση δοκιμάζει πιλοτικά το θεσμό του βασικού εισοδήματος.

Η χώρα είναι διάσημη για την «ανοχή» της στα μαλακά ναρκωτικά όπως η κάνναβη. Παραισθησιογόνα μανιτάρια πωλούνταν επίσης στο κοινό έως το 2008.

«Τα coffee shops είναι ιδρύματα όπου πωλείται κάνναβη, υπό την συνδρομή ορισμένων αυστηρών προϋποθέσεων, όμως δεν επιτρέπεται να πωλούνται ή να καταναλώνονται σε αυτά αλκοολούχα ποτά», εξηγεί το ολλανδικό κράτος σε ιστοσελίδα του για την πολιτική για τα ναρκωτικά. «Η ολλανδική κυβέρνηση δεν διώκει άτομα για κατοχή ή χρήση μικρών ποσοτήτων μαλακών ναρκωτικών.»

Ουρουγουάη: η πρώτη χώρα που, το 2013, νομιμοποίησε την κάνναβη. Σε μια μελέτη του Brookings αναφέρεται ότι η Ουρουγουάη έχει μακροχρόνια φιλελεύθερη πολιτική για τα ναρκωτικά- ακόμα και κατά την διάρκεια της δικτατορίας που διήρκεσε από το 1973 έως το 1985.

Η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση έχει αποποινικοποιηθεί από το 1974- και ναι, αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά.

Ο πρόσφατος νόμος για την κάνναβη πέρασε διότι οι καταναλωτές έπεισαν την κυβέρνηση ότι η νόμιμη αγορά κάνναβης είναι ασφαλέστερη από την προμήθειά της από εμπόρους ναρκωτικών του παράνομου εμπορίου, αναφέρει ο Guardian.

To κράτος παραχωρεί άδειες σε «cannabis clubs» όπου πολλοί παραγωγοί καλλιεργούν φυτά κάτω από την ίδια στέγη ενώ οι καταναλωτές πρέπει να εγγραφούν στην σχετική βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας ώστε να μπορούν να την προμηθεύονται νόμιμα.

Η κάνναβη πρόκειται να αρχίσει να πωλείται σε φαρμακεία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Πορτογαλία: αποποινικοποίησε όλα τα ναρκωτικά το 2001. Η κίνησε ήρθε μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο η ηρωίνη είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα σαν φριχτή επιδημία, όπου το 1% του πληθυσμού ήταν εξαρτημένο από οπιούχα.

Η αποποινικοποίηση είχε θετικά αποτελέσματα από πολλές απόψεις. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στη χρήση ναρκωτικών στην Πορτογαλία είναι σήμερα ο δεύτερος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις τρεις ανά ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από overdose στην Πορτογαλία, σε σύγκριση με το μέσο όρο στην Ευρώπη που είναι 17,3 άτομα ανά εκατομμύριο.

Τσεχία: σκληρή πολιτική κατά των σκληρών ναρκωτικών. Ήδη από το 2010, η πολιτική για τα ναρκωτικά της Τσεχίας είναι σχετικά επιεικής: μπορεί να σου επιβληθεί πρόστιμο για κατοχή μιας «όχι παραπάνω από μικρής» ποσότητας κάνναβης για προσωπική χρήση, όμως η κατοχή άλλων ναρκωτικών (ή μεγαλύτερων ποσοτήτων) μπορεί να σε στείλει στη φυλακή.

Η Τσεχία έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε μηνιαία βάση, μετά την Γαλλία και την Ισπανία.

Ελβετία: στοχεύοντας στην «μείωση της βλάβης» Το 1936, η Ελβετία υπήρξε η πρώτη χώρα που άνοιξε κέντρα για τους εθισμένους στα ναρκωτικά. Λειτουργούν επίσης κέντρα για τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών και υπηρεσίες που παρέχουν στους χρήστες καθαρές σύριγγες. Αντί όμως αυτό να οδηγήσει στην εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών που λαμβάνονται ενδοφλέβια, η χώρα έχει ελάχιστους νέους χρήστες ηρωίνης, όπως απέδειξε μια έρευνα του 2006.

Η Ελβετία είχε πρόσφατα τα υψηλότερα ποσοστά πασχόντων από HIV στην Δυτική Ευρώπη, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα το “άνοιγμα” της πολιτικής της για τα ναρκωτικά. «Έπρεπε να αλλάξουμε προοπτική και να εισάγουμε την έννοια της δημόσιας υγείας. Δώσαμε ένα χέρι βοήθειας στους χρήστες ναρκωτικών βγάζοντας τους έτσι από τη σκιά τους», δήλωσε το 2010 η πρώην Πρόεδρος Ruth Dreifuss.

Το 2013 η χώρα των Άλπεων αποποινικοποίησε την κάνναβη με την αιτιολογία ότι θα απελευθερωθούν αστυνομικές δυνάμεις ώστε να επικεντρωθούν στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Σε 23 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέπεται η κάνναβη για φαρμακευτική χρήση. Τέσσερις από αυτές έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική κάνναβη, με επακόλουθο την φορολόγηση της.

Η νομιμοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες διαφοροποιείται σε σχέση με αυτή στην Ουρουγουάη, στο βαθμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στην ιδιωτική εμπορευματοποίηση της ενώ στην Ουρουγουάη πρόκειται περισσότερο για μια κρατικά ελεγχόμενη δραστηριότητα.

Η πολιτική για τα ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Τα κατώτατα όρια ποινών έχουν ως αποτέλεσμα ένα γραμμάριο LSD ή 5 γραμμάρια crack να επισύρουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, το 46% των κρατουμένων σε όλη τη χώρα εκτίουν ποινές που σχετίζονται με παραβάσεις για τα ναρκωτικά. Ο Πρόεδρος Ομπάμα προχωρά σε κινήσεις ώστε να αποφυλακιστούν οι μη βίαοι παραβάτες της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

legalit