Τίτλοι ειδήσεων: Κάθε πρωί διαλέγουμε και μοιραζόμαστε ειδήσεις που μας γύρισαν το μάτι, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ημερήσιο δελτίο τύπου
COVID-19
Στα νούμερα των περασμένων ημερών τα κρούσματα που ανακοίνωσε η ο ΕΟΔΥ χτες Δευτέρα. Καταγράφονται 2198 τις νέες μολύνσεις, 57 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 398 βρίσκονται διασωληνωμένοι.
Ο δείκτης θετικότητας, όπως διαμορφώθηκε χθες Δευτέρα 16/11 και συγκεκριμένα στο 18,5%, είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα και δείχνει ότι σχεδόν το 1 στα 5 τεστ που έγιναν, βγήκε θετικό. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ειδικά χθες, πολλά τεστ ήταν στοχευμένα, δηλαδή έγιναν σε άτομα είτε τα οποία είχαν βγει θετικά σε rapid test είτε ήταν επαφές άλλων γνωστών κρουσμάτων και βεβαίως ήταν ιδιαίτερα πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για περισσότερο από 2 εβδομάδες, κατά μέσο όρο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στα χιλιάδες τεστ που γίνονται, είναι της τάξης του 10% και άνω. Το γεγονός αυτό δεν θεωρείται καθόλου ενθαρρυντικό για την ώρα, όσον αφορά την χαλάρωση των μέτρων. Θα πρέπει η θετικότητα να υποχωρήσει κάτω από το 4% προκειμένου να διαπιστωθεί αναχαίτιση της επιδημίας. Διαβάζουμε στο News247.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στο σύστημα υγείας. Ο κ. Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για τα πολύ άσχημα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων, με κρισιμότερο τον υπερδιπλασιασμό του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10%, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ΠΟΥ το όριο ασφαλείας είναι 4%. Κλείνοντας, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στο δείκτη R, που βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και μεταξύ 1,2 και 1,4, κάνοντας λόγο για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.
Η πνευμονολόγος σε κλινική covid-19 στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη Εύα Φούκα, μιλάει στiς ειδήσεις της ΕΡΤ για τον αγώνα που δίνουν εκείνη και η συνάδελφοί της με τις εισαγωγές να έχουν προσπεράσει τα εξιτήρια και τους ίδιους να μην παίρνουν ρεπό δουλεύοντας αδιάκοπα.
Ο Δρ. Φάουτσι είναι ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, το οποίο άρχισε να αναπτύσσει από κοινού με τη Moderna εμβόλιο, λίγο καιρό αφότου οι κινεζικές αρχές μοιράστηκαν με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη γενετική ακολουθία του νέου κορονοϊού.
«Πρέπει να παραδεχθώ πως θα ήμουν ικανοποιημένος αν το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν 70 ή 75% το μέγιστο. Το ότι έχουμε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 94,5% είναι απίστευτα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, θεαματικό, νομίζω κανένας δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο καλό», είπε ο Δρ. Φάουτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβάζουμε στην ΕΦΣΥΝ για έγγραφο του ΟΑΣΑ που αποκαλύπτει ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2020 ο ΟΑΣΑ είχε διαθέσιμα 1.546 λεωφορεία (θερμικά και ηλεκτρικά), ενώ ο υπουργός Μεταφορών επιμένει ακόμη ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 1.100 και γι’ αυτό επελέγη η «καινοτόμος» σύμπραξη με τους ιδιώτες των ΚΤΕΛ.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κατά πολύ εκτός στόχου βγήκε ο προϋπολογισμός για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, παρουσιάζοντας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πρωτογενές έλλειμμα ύψους 9,056 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου για 3,261 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο πέρυσι είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 5,739 δισ. ευρώ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι από σήμερα η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό του προγράμματος SURE το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ» αναδημοσιεύει σήμερα μέρος του ημερολογίου που κράτησε, κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων του στα κρατητήρια του ΕΑΤ- ΕΣΑ το 1973, ο Παναγιώτης Κανελλάκης, συνήγορος υπεράσπισης σε πολιτικές δίκες την περίοδο της Χούντας και συνιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων.
Η σημερινή ημέρα, σε πείσμα της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας Covid-19, ανήκει στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην κορυφαία έκφραση διαμαρτυρίας κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967 – 1974), που έλαβε χώρα από τις 14 ως τις 17 Νοεμβρίου 1973.
Με φόντο την απαγόρευση συναθροίσεων, την οποία έκρινε συνταγματική το ΣτΕ και την πολιτική αντιπαράθεση στο κόκκινο, μπαίνουν σε εφαρμογή από τις 8 το πρωί τα έκτακτα μέτρα αστυνόμευσης σε μια άδεια Αθήνα λόγω lockdown. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, όταν ρωτήθηκε κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης αν η Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση συναθροίσεων είπε ότι αυτό αφορά «αποφάσεις της Πολιτείας», αδειάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση.
Κλειστή είναι από τις 8 το πρωί η οδός Πατησίων προς το κέντρο στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ενώ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, βρίσκονται έξω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου αλλά και στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει σχεδιάσει να αναπτύξει στους δρόμους της πόλης 5.000 αστυνομικούς, «αύρες», τα γνωστά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, drone και ελικόπτερα. Σε κάθε γωνιά του κέντρου υπάρχουν πολυάριθμες ομάδες αστυνομικών οι οποίες πραγματοποιούν ελέγχους σε όσους κινούνται με τα πόδια ή με κάποιο όχημα. Στις 12 το μεσημέρι κλείνουν και οι σταθμοί του μετρό «Oμόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Eυαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής», χωρίς να έχει καθοριστεί το πότε θα ανοίξουν.
Διαβάζουμε στο Νόστιμον Ήμαρ: Η απαγόρευση του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου είναι για την κυβέρνηση ένα προαποφασισμένο γεγονός. Η αποτυχία της διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας ανήγαγε την ιστορική επέτειο σε ένα επικοινωνιακό εργαλείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του πυρήνα της ΝΔ που λατρεύει το δόγμα “Νόμος και τάξη” όσο το “Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια”.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής και εκπρόσωπος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μίλησε στο Open, κάνοντας λόγο για κίνδυνο αλλοίωσης του πολιτεύματος.
Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή-υγεία-δουλειά! Το Πολυτεχνείο ζει, οι αγώνες δεν παίρνουν αναβολή! Τώρα το ΚΚΕ κ η ΚΝΕ έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία! #17Νοεμβρη #Πολυτεχνειο pic.twitter.com/gveHqTecqi
— Ανθή Βασιλείου (@anthi7vas) November 17, 2020
Ο Νιλς Μούιζνιεκ, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων:
«Η απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση σε όλες τις δημόσιες συναθροίσεις σε ολόκληρη τη χώρα είναι δυσανάλογη και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης για τον έλεγχο της πανδημίας μπορούν να είναι επιτρεπτοί, αλλά πρέπει να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Διαβάζουμε στην ΕΦΣΥΝ άρθρο για την συνολική στάση της Διεθνούς Αμνηστίας για το θέμα.
Τα θύματα της πανδημίας στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει πλέον τα 246.000. Όμως η αμερικανική κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, οι οποίες όπως και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, πλήττουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Περισσότερα στο συγκλονιστικό άρθρο της DW.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Guardian, ένας 26χρονος Σύριος που ζει στην Γερμανία καταφεύγει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας. Ο Σύριος υποστηρίζει πως το 2016 βρέθηκε στην χώρα μας ψάχνοντας τον 11χρονο αδερφό του, συνελήφθη από τις αρχές, οι οποίες κατέστρεψαν τα χαρτιά του και τον έστειλαν στην Τουρκία, που αναγκάστηκε να αιτηθεί άσυλο χωρίς να μπορεί πλέον να ταξιδέψει πίσω στην Γερμανία.