Τίτλοι ειδήσεων: Κάθε πρωί διαβάζουμε, διαλέγουμε και μοιραζόμαστε ειδήσεις που μας γύρισαν το μάτι, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ημερήσιο δελτίο τύπου.
COVID-19
Σαββατοκύριακο με ρεκόρ διασωληνωμένων συμπολιτών μας αυτό που μας πέρασε για τη χώρα μας. Χτες Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 522 συνολικά διασωληνώσεις, ενώ το τελευταίο τριήμερο ανακοινώθηκαν συνολικά 6405 νέα κρούσματα και 283 θάνατοι.
Η κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει φέρει και αντιδράσεις των πολιτών στα διαδοχικά μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Σε αρκετές πόλεις βλέπουμε πολίτες να διαδηλώνουν, την ώρα που στελέχη του ΠΟΥ εκφράζουν την ανησυχία τους για τρίτο κύμα. Πρόγραμμα εμβολιασμού ανακοίνωσε η Ισπανία, ενώ στο ρεπορτάζ του Euronews παρακολουθούμε και τα νέα κρούσματα και τους θανάτους σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και ΗΠΑ.
Την δραματική και οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η πανδημία έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο στην πόλη, περιέγραψε η παθολόγος-εντατικολόγος του νοσοκομείου, Χριστίνα Κυδώνα, με τοποθέτηση της στο antapocrisis.gr. Η κ. Κυδώνα μεταξύ άλλων αναφέρει: “Εμείς ζητήσαμε να νοικιαστούν η να επιταχθούν ξενοδοχεία της πόλης για να βγάζουμε τα εξιτήρια που ακόμη είναι θετικά γιατί αν περιμέναμε να αρνητικοποιηθουν δε θα υπήρχαν κρεβάτια. Αυτοί που βγάζουμε ανακυκλώνουν τη διασπορά στην πόλη. Γιατί κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάτσει άλλες δέκα μέρες μόνος στο σπίτι του και άρα θα κολλήσει την οικογένειά του, που μπορεί να αποτελείται από ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στη Θεσσαλονίκη το lockdown δε μπορεί να περιορίσει τη διασπορά γιατί ακόμα και τα εξιτήρια από μόνα τους που επιστρέφουν στις εστίες τους, δημιουργούν αυτό τον φαύλο κύκλο.” Παρακολουθούμε ρεπορτάζ του Open για την συνολική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα.
Μετά τα διαδοχικά “μαύρα” ρεκόρ που καταγράφει η χώρα μας, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, μίλησε για το τρίτο κύμα της πανδημίας που θα ακολουθήσει και προβλέπεται να είναι πιο δύσκολο.
Το περιοδικό Nature μελετά τη βιβλιογραφία για τον Covid-19 και συνοψίζει σημαντικές εργασίες καθώς αυτές δημοσιεύονται. Στην τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις έρευνες, αναφέρεται μεταξύ άλλων: Μολονότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να είναι θανατηφόρος, συγγενεύει με τους ήπιους εποχικούς κορονοϊούς που συγκαταλέγονται στις αιτίες του κοινού κρυολογήματος. Κάποιοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν πρόσφατα από κάποιον εποχικό κορονοϊό ενδεχομένως να είναι προστατευμένοι απέναντι στη λοίμωξη του SARS-CoV-2. Με απλά λόγια τα αντισώματα από το κοινό κρυολόγημα δεν αποκρούουν τον ιό.
Διείσδυση της μαφίας στο Ιταλικό σύστημα υγείας καταγγέλλει ο Αγκελο Σπολάτο (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας): «Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ως Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας αλλά και σαν ενιαία Εμπορική Ενωση έχουμε καταγγείλει την εγκληματική διείσδυση της Ντραγκετα στο σύστημα δημόσιας υγείας και τις σχέσεις που υπήρχαν με τον τεκτονισμό και την πολιτική. Πριν από λίγα χρόνια ζητήσαμε από όλους τους νομούς της Καλαβρίας να ενεργοποιήσουν τις επιτροπές ελέγχου κατά της μαφίας στα νοσοκομεία της Καλαβρίας. Ορισμένες έχουν ενεργοποιηθεί και οδήγησαν στη διάλυση των αρχών υγείας του Καταντζάτο και της Ρέτζιο Καλάμπρια λόγω της διείσδυσης της μαφίας».
Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με δοκιμασία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επισήμανε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες Κυριακή (22/11) ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν, απευθύνοντας έκκληση στους πάντες να «συνεργαστούν» για να ελαττωθεί το ολοένα πιο βαρύ φορτίο για το σύστημα υγείας. «Η μικρή ανάσα που πήραμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τέλειωσε», τόνισε ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης στο διάγγελμα του. Διαβάζουμε αναλυτικά εδώ.
Ταξικός πόλεμος στην Αλβανία. Οι έχοντες καταφεύγουν σε πολυτελή νοσοκομεία της Τουρκίας για να θεραπευτούν και οι μη έχοντες πεθαίνουν στο κατεστραμμένο σύστημα υγείας της χώρας. Τον δρόμο αυτό φαίνεται πως έχουν ακολουθήσει εκατοντάδες Αλβανοί, όπως αναφέρει η Albanian Daily News ενώ η Πολιτική Αεροπορία της χώρας δήλωσε στο BIRN ότι μέχρι τις 18 Νοεμβρίου είχαν γίνει 565 “ιατρικές πτήσεις” από τον Διεθνή Αερολιμένα των Τιράνων, με τις περισσότερες εξ αυτών να ήταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για δεύτερη φορά φέτος οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών θα επιχειρήσουν να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού με βασικό σύνθημα «σώστε τα Χριστούγεννα» μία από τις πιο εμπορικές περιόδους της χρονιάς. Ο ΠΟΥ, πάντως, προειδοποιεί για τον ερχομό και τρίτου κύματος της πανδημίας, ενώ πολλές από τις ελπίδες βασίζονται στα υπό έγκριση εμβόλια. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει αποδειχθεί εξαιρετικά θανατηφόρο με τα κράτη της Ευρώπης να έχουν αποτύχει στην ανάσχεσή του, ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το κλίμα, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για άνοιγμα της αγοράς για οικονομικούς καθαρά λόγους. Διαβάζουμε στην ΕΦΣΥΝ.
Ρεπορτάζ σχετικά με τις πιθανές ημερομηνίες “ανοίγματος” της αγοράς παρακολουθούμε στην ΕΡΤ.
Το φάντασμα των μνημονίων επιστρέφει στην χώρα σύμφωνα με την Αυγή. Εκτός ελέγχου κινείται το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με τις προβλέψεις να το τοποθετούν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 207% για το 2020, εγείροντας μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της οικονομικής πραγματικότητας στη χώρα. Ήδη η Κομισιόν προέβη σε πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου ανάλυσης του δημόσιου χρέους για την Ελλάδα στην 8η έκθεσή της με ορίζοντα έως το 2060.
Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μόνο ενίσχυση δεν θα είναι για το 2021. Ειδικότερα, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος (2020) για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον COVID-19, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις. Πλήρες ρεπορτάζ στο The Press Project.
Την στιγμή που ο πλανήτης δοκιμάζεται από την πανδημία του Covid-19, οι G20 για πολλοστή φορά φάσκουν και αντιφάσκουν. Από την μια ζητούν κοινή παγκόσμια δράση κατά του κορονοϊού μετά την τελευταία τους διάσκεψη και από την άλλη οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, μέσα σε αυτές ΗΠΑ και ΕΕ, απορρίπτουν την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής ενώπιων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για μη πατεντάρισμα εμβολίων και φαρμάκων κατά του Covid-19, με στόχο να είναι πιο οικονομικά και ως εκτούτου η θεραπεία να μπορέσει να φτάσει και στα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη.
Η απόφαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει στο 15% το βασικό επιτόκιο, δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν γυρίζει τη πλάτη στη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ελπίζοντας σε ενίσχυση της ανάπτυξης, υποσχόμενος «νέα εποχή στην οικονομία». Διαβάζουμε στην DW.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μετά τη λίστα Πέτσα έρχεται και ο Νόμος Πέτσα και σπάει τα ταμεία. Κι αν η λίστα Πέτσα μοιράζει 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ συν 2 εκατ. που εκκρεμούν στους καναλάρχες, ο Νόμος Πέτσα για τα ΜΜΕ φροντίζει να ικανοποιήσει κάθε μικρή ή μεγάλη αξίωσή τους και μέσα στο 2020 χαρίζει άλλα 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δόσεις που θα όφειλαν να καταβάλουν για τις άδειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) από εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούν σε ιδιωτικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η μεγάλη πλειονότητά τους θα διεξάγουν τηλε – «εκπαίδευση» από το πρωί κατά παράβαση τόσο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης όσο και της εγκυκλίου που εξέδωσε για τα σχολεία με διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
Σκληρή αυτοκριτική από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως αναφορικά με την εγκληματική στάση της εκκλησίας απέναντι στην πανδημία. Μεταξύ άλλων ο κ. Άνθιμος τόνισε πως “Πιστέψαμε ότι συν-κυβερνούμε το κράτος μας, οι θρησκευόμενοι χριστιανοί, ακόμα και πολλοί κληρικοί μας…”. Διαβάζουμε στο Νόστιμον ήμαρ.
Η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη κρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τοποθετείται για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, στο news247. Σε ερώτηση του μέσου σχετικά με την σχέση αστυνομίας και κράτους απάντησε πως η αστυνομία δεν είναι το κράτος, ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία στις 17 Νοεμβρίου.
Ακυβέρνητες μοιάζουν να πορεύονται οι ΗΠΑ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ήττα του ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός της διακυβέρνησης, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην δικαστική μάχη που ετοιμάζει για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο έμπειρος δημοσιογράφος σε θέματα των ΗΠΑ σχολιάζει στις ειδήσεις του Open.
Ξεκινάει την Δευτέρα η δίκη του Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη Γαλλια, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας δικάζεται για διαφθορά. Ο Σαρκοζί θεωρείται ύποπτος ότι επιχείρησε στις αρχές του 2014, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες από τον ανώτερο δικαστικό Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.
Σε ρεπορτάζ του The Press Project διαβάζουμε πως χιλιάδες πολίτες βγήκαν στο δρόμο χθες, στη Γουατεμάλα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Αλεχάντρο Γιαματέι, ή / και όλης της κυβέρνησης ή / και της βουλής, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο προϋπολογισμό που προβλέπει θετικά μέτρα για τις ιδιωτικές εταιρίες και για σειρά από άλλα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠ. ΜΑΚΑΝΤΑΝΗΣ, Γ. ΜΠΑΚΟΣ