Σοκ στην κοινή γνώμη έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες έφιππων συνοριοφυλάκων που χρησιμοποιούν μαστίγια ή λάσο για να κρατήσουν τους μετανάστες στην πλευρά του ποταμού Ρίο Γκράντε.
Φωτογραφίες που δείχνουν έφιππους συνοριοφύλακες να κυνηγούν με κάτι που μοιάζει με λάσο παράτυπους μετανάστες κοντά στη μεθοριακή πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.
Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται ένας έφιππος συνοριοφύλακας την ώρα που αρπάζει έναν μετανάστη από το μπλουζάκι του. Σε άλλες φωτογραφίες φαίνονται οι συνοριοφύλακες που χρησιμοποιούν μαστίγια ή λάσο για να κρατήσουν τους μετανάστες στην πλευρά του ποταμού Ρίο Γκράντε που βρίσκεται στο Μεξικό.
Οι φωτογραφίες «κακομεταχείρισης Αϊτινών μεταναστών κατά μήκος των συνόρων είναι φρικτές και σοκαριστικές», εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Είναι φρικτό να το βλέπεις», παραδέχθηκε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Δεν γνωρίζω την κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ σε ποιο πλαίσιο αυτή θα ήταν μια αποδεκτή συμπεριφορά», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε χθες Δευτέρα με τον Αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «προκειμένου να επαναπατριστούν οι Αϊτινοί μετανάστες που βρίσκονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο άνδρες εξέφρασαν «την κοινή τους ανησυχία για την ασφάλεια των Αϊτινών πολιτών».
Ο Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ «για τον συντονισμό της διαχείρισης της εισροής παράτυπων Μεξικανών μεταναστών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Έφιππες περιπολίες αναπτύχθηκαν την Κυριακή κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε, όπου χιλιάδες μετανάστες –στην πλειονότητά τους Αϊτινοί—έχουν δημιουργήσει εδώ και ημέρες έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής των συνοριοφυλάκων Ραούλ Ορτίς.
«Τους ζήτησα να ελέγξουν αν υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους διακινητές», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς ένα άλογο μέσα σε ένα ποτάμι».
Φαίνεται ότι για τον λόγο αυτό κάποιοι συνοριοφύλακες χρησιμοποίησαν μακριά χαλινάρια για τα άλογά τους, σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας. «Θα διεξαγάγουμε έρευνα για να βεβαιωθούμε ότι όντως αυτό συνέβη και σε αντίθετη περίπτωση θα δράσουμε», διαβεβαίωσε.
Τεταμένη κατάσταση
Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που οι μετανάστες πλένονταν στον Ρίο Γκράντε ή προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό αναζητώντας τρόφιμα στο Μεξικό για να τα φέρουν στην οικογένειά τους που είχε μείνει στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε ο φωτογράφος που τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες, ο Πολ Ράτγε.
Ξαφνικά πέντε ή έξι έφιπποι συνοριοφύλακες έφτασαν στο σημείο και τους ζήτησαν να επιστρέψουν στο Μεξικό. «Η κατάσταση ήταν τεταμένη και οι μετανάστες άρχισαν να τρέχουν για να τους αποφύγουν», διηγήθηκε. «Ένας από τους πράκτορες άρπαξε έναν άνδρα από το μπλουζάκι. Δεν πιστεύω ότι τραυματίστηκε».
«Δεν άκουσα τον ήχο του μαστίγιου, αλλά οι πράκτορες γυρνούσαν στον αέρα τα χαλινάρια τους», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια η κατάσταση ηρέμησε και οι συνοριοφύλακες επέτρεψαν στους μετανάστες να επιστρέψουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους.
Η εισροή μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε κρίση για την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Από το Ντελ Ρίο ο Μαγιόρκας δήλωσε ότι Αϊτινοί μετανάστες λαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ότι θα τους επιτραπεί να μείνουν στις ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές θα επιταχύνουν τη διαδικασία επαναπατρισμού τους στην Αϊτή, καθώς θεωρούν ασφαλή την επιστροφή τους στη χώρα τους.
«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοικτά και ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να επιχειρούν ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός. «Αν έρθετε με παράνομο τρόπο στις ΗΠΑ, θα σας στείλουμε πίσω», πρόσθεσε.