Στον ΟΑΣΘ το… τερμάτισαν. Η αργκό μόνο -κι αυτή κατά ένα μέρος- μπορεί να περιγράψει όσα περιστατικά συμβαίνουν κάθε μέρα στα λεωφορεία της πόλης με τους ελεγκτές εισιτηρίων.
Αλλά κι όσα έζησε μια γυναίκα γιατρός από τη Σάμο, που κατέληξε στο κρατητήριο και σύρθηκε σιδεροδέσμια στο Αυτόφωρο, ξεπέρασαν όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Η 62χρονη συνταξιούχος γιατρός από τη Σάμο έφτασε πριν από δύο μέρες στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί φίλους της.
Πήρε το λεωφορείο από το αεροδρόμιο και ακύρωσε στο μηχάνημα το εισιτήριό της, το οποίο είχε αγοράσει και το είχε κρατήσει στο πορτοφόλι της από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη και είχε κάνει χρήση των λεωφορείων.
Μόνο που αυτή τη φορά η διαδρομή της δεν θα κατέληγε στους φίλους της αλλά στο κρατητήριο και στα δικαστήρια. Διότι, κατά τη διαδρομή, ελέγκτρια των εισιτηρίων διαπίστωσε ότι το εισιτήριο ήταν πλαστό. (Προσοχή: όχι ξεπλυμένο, μέθοδος που χρησιμοποιείται προς επανάχρηση εισιτηρίων.)
Η ελέγκτρια ρώτησε από πού το αγόρασε, η γιατρός δεν θυμόταν, της ζητήθηκε να πάει μέχρι το τέρμα των λεωφορείων για να δώσει κατάθεση, το δέχτηκε κι όταν έφτασαν εκεί, κλήθηκε περιπολικό και της κατατέθηκε μήνυση. Οι αστυνομικοί θέλοντας και μη τη συνέλαβαν.
Τη μετέφεραν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βαρδαρίου και κατόπιν στο Τμήμα της Αριστοτέλους, όπου, ενώ μέχρι τότε περίμενε να δώσει κατάθεση, πληροφορήθηκε ότι η εισαγγελέας υπηρεσίας διέτασσε την κράτησή της μέχρι το Αυτόφωρο της επόμενης μέρας. Ετσι, μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών όπου και πέρασε το βράδυ μαζί με όσους άλλους είχαν συλληφθεί για παραβάσεις.
Οι φίλοι της, που προσέτρεξαν να συνδράμουν, το μόνο που διαπίστωσαν ήταν η έκφραση ντροπής που είχαν τα πρόσωπα των αστυνομικών του Τμήματος της Αριστοτέλους, οι οποίοι δεν ήξεραν τι να πουν αλλά και δεν είχαν και τι άλλο να κάνουν.
Την επόμενη μέρα η «Σαμιώτισσα πλαστογράφος» των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, με χειροπέδες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, δεμένη μαζί με ένα κλεφτρόνι κινητών τηλεφώνων, χωρίς κορδόνια στα παπούτσια, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, το οποίο φυσικά την αθώωσε.
«Με εξευτέλισαν»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελέγκτρια του ΟΑΣΘ δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριο ενώ, επιπλέον, από τη δικογραφία έλειπε και το πειστήριο του… τρομακτικού εγκλήματος, το εισιτήριο.
«Ενιωθα να με εξευτελίζουν συνέχεια, δεν μπορούσα να καταλάβω για τι βρέθηκα στο κρατητήριο, ποιο ήταν το έγκλημα που είχα κάνει, έκλαιγα και δεν καταλάβαινα πώς έμπλεξα.
»Οι αστυνομικοί ήταν ευγενικοί, αλλά το κρατητήριο είναι πάντα κρατητήριο. Μόλις συνέλθω θα απαντήσω κάνοντας κι εγώ μήνυση κατά της ελέγκτριας και του ΟΑΣΘ», δήλωσε μετά το Αυτόφωρο στην «Εφ.Συν.» η Β.Κ.
Ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης που την υπερασπίστηκε δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «ο ΟΑΣΘ σε απανωτά περιστατικά παράγει αδικία. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε με την ταλαιπωρία της γυναίκας, η οποία αντιμετωπίστηκε ως καταρχήν ένοχος.
Η συμπεριφορά των ελεγκτών ήταν απαράδεκτη, κι αν ο ΟΑΣΘ έχει απώλειες από χρήση πλαστών, ας αναζητήσουν τους υπεύθυνους και να μη σέρνουν πολίτες στα κρατητήρια. Κι αν παραποιούνται [τα εισιτήρια] τόσο εύκολα, ας κάνουν άλλο διαγωνισμό, πόσα χρόνια έχουν να κάνουν άραγε;».
Στο κλείσιμο της μέρας πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε κι άλλο περιστατικό πριν από τέσσερις μέρες, με σύλληψη και άλλου πολίτη, πάλι για ανάλογη υπόθεση. Κάποιος από το υπουργείο Μεταφορών πρέπει επειγόντως να εξηγήσει μερικά απλά πράγματα στον ΟΑΣΘ κι αυτός με τη σειρά του στους ελεγκτές.
Πηγή