Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
Προκειμένου να εφαρμόσει το πιο σκληρό δόγμα αποτροπής, η Ε.Ε. δεν διστάζει να εκθέσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη μέχρι την Ιταλία στον κίνδυνο πνιγμού, δολοφονίας, βασανιστηρίων, βιασμών, απαγωγών, καταναγκαστικής εργασίας και αυθαίρετης κράτησης σε σκληρές, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.
Η κατάσταση που καταγράφει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ενας φαύλος κύκλος: Η αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών στην κεντρική Μεσόγειο»συγκαταλέγεται στις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας, σελίδες που θα γίνουν ακόμα πιο ζοφερές αν περάσουν οι προτάσεις που συζητούν σήμερα στο Ταλίν οι Ευρωπαίοι υπουργοί για να αποτρέψουν τις βάρκες των εξαθλιωμένων μεταναστών, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Η Ε.Ε. επιλέγει να εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών που κινδυνεύουν στα όλο και πιο κακοφτιαγμένα πλεούμενα με τα οποία τους εφοδιάζουν οι διακινητές και να συνεργαστεί με την ακτοφυλακή της Λιβύης, μιας χώρας με το κράτος πλήρως διαλυμένο και μοιρασμένο σε ένοπλες ομάδες που διεκδικούν να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής τους.
Οι αναχαιτίσεις από την ακτοφυλακή της Λιβύης συχνά θέτουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κίνδυνο, καθώς οι επιχειρησιακές τεχνικές τους δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας.
Η έκθεση καταγράφει σοβαρές κατηγορίες και στοιχεία ότι τα μέλη της ακτοφυλακής συνεργάζονται με τους διακινητές, εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πυροβολούν βάρκες και, όπως επισημαίνει πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, «είχαν άμεση συμμετοχή στη βύθιση πλοίων […] με τη χρήση πυροβόλων όπλων».
«Αντί να ενεργήσουν με κίνητρο να σώσουν ζωές και να προσφέρουν προστασία, οι Ευρωπαίοι υπουργοί που συναντώνται σήμερα δίνουν, με επαίσχυντο τρόπο, προτεραιότητα σε απερίσκεπτες συμφωνίες με τη Λιβύη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες από το να φτάσουν στην Ιταλία. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν σταδιακά εγκαταλείψει την επιλογή μιας στρατηγικής με επίκεντρο την έρευνα και διάσωση που μείωνε τη θνησιμότητα στη θάλασσα, επιλέγοντας μια στρατηγική που οδηγεί χιλιάδες σε πνιγμούς και έχει αφήσει απελπισμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά παγιδευμένους στη Λιβύη και εκτεθειμένους σε τρομακτικές κακοποιήσεις», σημειώνει ο Τζον Νταλουίσεν, διευθυντής της οργάνωσης για την Ευρώπη.