Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Την αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στις Σκουριές ανακοίνωσε απόψε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, ενώ προαναγγέλλει τη διακοπή των εργασιών στις υπόλοιπες περιοχές δραστηριοποίησής του, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες.
Στις Σκουριές η πολυεθνική, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, σχεδιάζει την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (που αποτελείται από χαλκό και χρυσό) καθώς και όλων των βοηθητικών επιφανειακών εγκαταστάσεων για τις οποίες απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων.
Όπως σημειώνεται σχετικά, η Ελληνικός Χρυσός έλαβε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2011, όμως από το 2012 το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις.
Το 2015 μάλιστα, το Υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός, κάτι που είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.
Η Ελληνικός Χρυσός αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διευθετηθούν αυτές οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαίωσαν την εταιρεία ενώ άλλες εκκρεμούν. Ενδεικτικά, η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια.
Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων Δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας” που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου.
Paul Wright: “Η στάση του υπουργείου είναι συγκρουσιακή”
Για ανοιχτά συγκρουσιακή στάση, που έχει υιοθετήσει από τις αρχές του 2015 το υπουργείο Περιβάλλοντος απέναντι στην Eldorado Gold και στις επενδύσεις της, κάνει λόγο, σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright. Η εχθρική αυτή στάση (σ.σ.: ανάκληση τεχνικών μελετών με απόφαση Πάνου Σκουρλέτη και “τρικλοποδιες” από τον ίδιο και τον προκάτοχό του Π.Λαφαζάνη) είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα τον Wright.
Αυτό όταν “από το 2012, δημιουργήσαμε σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Στη Χαλκιδική, έχουμε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών εταίρων της περιοχής. Επιπλέον, έχουμε μία σειρά δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικυρώνουν την ακεραιότητα των αδειών μας” όπως αναφέρει ο ίδιος.
Και προσθέτει ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών που σχετίζονται με την εχθρική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης και τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, “είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ελπίζουμε να επαναρχίσουμε τις ανασταλείσες δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου”.
Η διοίκηση του καναδικού ομίλου αναμένεται να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες κατά την προγραμματισμένη για αύριο συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ανά έργο
Ειδικότερα, ο καναδικός όμιλος σημειώνει ανά έργο τα εξής.
Σκουριές
Η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών (όπου έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια), θα ανασταλούν. Ωστόσο, εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα.
capital.gr