Διαστημικά μαρούλια από το ”Veggie”.
Σοφία Σπανού
Κι ενώ όλοι ασχολούνται με τα άνθη που προσγειώνονται με τα πανέρια στα πόδια εγχώριων αοιδών, ένα λουλούδι αγωνίζεται να ανθίσει στο διάστημα και με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει δείχνει μια χαρά!
Αν το φυτέψεις, είναι σίγουρο ότι θα φυτρώσει στις συνθήκες μικροβαρύτητας που επικρατούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS);
Αυτό το ερώτημα είχαν να απαντήσουν τα 39 μέλη της αποστολής SpaceX-3 που εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Canaveral τον Απρίλιο του 2014. Μαζί τους κουβαλούσαν το πρόγραμμα “Veggie”, ένα ολοκληρωμένο σύστημα καλλιέργειας φυτών στο διάστημα.
Όσο πιο πολύ απομακρύνεται προς το Διάστημα ο άνθρωπος τόσο πιο αναγκαίο θα είναι να μπορεί να καλλιεργεί την τροφή του (όπως φρέσκα λαχανικά για παράδειγμα). Συστήματα όπως το ‘Veggie’ θα είναι απαραίτητα σε οποιαδήποτε αποστολή μακράς διάρκειας. Όμως οι τελείως διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας, ο περιορισμός του νερού αλλά και ο φωτισμός ήταν από τους κυριότερους παράγοντες που έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν με επιτυχία τα νέα φυτά.
Η ύπαρξη ζωντανών φυτών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας, όπου τα πάντα είναι τεχνητά και χωρίς ίχνος παρουσίας της φύσης. Μπορεί ακόμη να έχουν και ευνοϊκά αποτελέσματα στην ψυχολογία των αστροναυτών, όπως έχουν δείξει και ανάλογα παραδείγματα ανάπτυξης φυτών σε απομονωμένες αποστολές σε σταθμούς της Ανταρκτικής.
Oι αστροναύτες της NASA Scott Kelly και Kjell Lindgren τρώνε μια μπουκιά από φύλλα μαρουλιού που μόλις μάζεψαν από το σύστημα ’Veggie’. Φωτο: NASA.
Η εγκατάσταση για το πείραμα έγινε στις 7 Μαΐου του 2014 και στις 16 Ιανουαρίου του 2016 άνθισε το πρώτο λουλούδι στο διάστημα, ένα καλλωπιστικό φυτό που ανήκει στο γένος Zinnia. Αν σκοπός της NASA, ήταν να διερευνηθεί η ανάπτυξη των φυτών σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ή πιο σωστά μικροβαρύτητας, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο φυτό τα κατάφερε μια χαρά, που όχι μόνο φύτρωσε, αλλά κατάφερε να φτάσει και στο στάδιο να ανθήσει!
Αυτό δείχνουν και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Scott Kelly, μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του αφού μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες και 295 ημέρες παραμονής στον διαστημικό σταθμό, είδε το πρώτο λουλούδι να ανθίζει (https://twitter.com/StationCDRKelly).