Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στην Αθήνα
Ευάγγελος Τσίρμπας
Το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν πάντα στενά συνδεδεμένο με την κυρίαρχη τάξη και τα συμφέροντά της. Ένα μέσο ιδεολογικής αναπαραγωγής και επιβολής της απόλυτης Αλήθειας φαίνεται να είναι ένας a priori εχθρός της χειραφέτησης.
Ωστόσο, διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα προκαλούν αυτή την κυρίαρχη αντίληψη και προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα πιο απελευθερωτικό μοντέλο εκπαίδευσης.
Ένα από αυτά είναι το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στην Αθήνα, το οποίο αποσκοπεί στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες για να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή καθώς και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Συζήτησα με την Έλενα Παπαγεωργίου, μια εθελόντρια του σχολείου, για να μπορέσω να μάθω περισσότερα για αυτήν την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.
Ευάγγελος Τσίρμπας: Πόσοι μετανάστες και Έλληνες εθελοντές συμμετέχουν στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών;
Έλενα Παπαγεωργίου: Το σχολείο έχει 230 μαθητές και 100 εθελοντές.
Ε.Τ.: Εκτός από τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας που προσφέρονται στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, τι άλλες πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχετε αναπτύξει;
Ε.Π.: Εκτός από τα μαθήματα, μαχόμαστε όλοι μαζί για τα κοινά μας δικαιώματα, συμμετέχοντας σε απεργίες και σε αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές πορείες. Επιπλέον, διοργανώνουμε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και πάρτι κατά τα οποία συγκεντρώνουμε χρήματα και υλικά που στέλνονται στους πρόσφυγες στα νησιά.
(Μαζεύονται ρούχα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες)
Ε.Τ.: Ποια είναι η στάση του κράτους και της κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία; Έχετε αντιμετωπίσει αντιδράσεις από φασιστικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή;
Ε.Π.: Δεν έχουμε καμία σχέση με το κράτος. Το σχολείο έχει γίνει αποδεκτό από τα κινήματα και τελευταία έχει γίνει ιδιαίτερο γνωστό μέσα από την αλληλεγγύη που έχουμε αναπτύξει με τους πρόσφυγες. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη γειτονιά μας και επομένως οι φασίστες δεν μας έχουν ενοχλήσει ποτέ.
(Συνέλευση στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών)