Το εναλλακτικό προφίλ του Πανιωνίου είναι κάτι που γεμίζει υπερηφάνεια την πλειοψηφία των οπαδών του. Δεν έγιναν άλλωστε Πανιώνιοι για τους τίτλους, αλλά για όλη την αύρα και την ατμόσφαιρα που προσφέρει μια ομάδα, η οποία έχει το σημάδι της προσφυγιάς στο DNA της. Λένε πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ομάδες χάνουν τον χαρακτήρα τους. Πως η εμπορευματοποίηση και το άνοιγμα της αγοράς κάνει τους ποδοσφαιριστές να αντιμετωπίζουν το κλαμπ τους ως μια οποιαδήποτε δουλειά. Όμως υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στη Νέα Σμύρνη παιδιά που δείχνουν ότι ο χαρακτήρας τους συνάδει με αυτόν του συλλόγου.
Επίσκεψη στους πρόσφυγες
Το καλοκαίρι του 2016 οι Καρίμ Ανσαριφάρντ και Μασούντ Σοτζέι προετοιμάζονταν εντατικά για τη σούπερ χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, όμως έδειξαν και το ανθρώπινο πρόσωπό τους. Πήγαν ινκόγκνιτο, χωρίς να καλέσουν τις κάμερες και τους φωτογράφους, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό και μοίρασαν πράγματα που είχαν αγοράσει πριν από το Σούπερ Μάρκετ. Ευγενικοί και προσιτοί από όλους, συνέχισαν την πράξη αλληλεγγύης τους αγοράζοντας από κοντινό περίπτερο πράγματα για τα παιδάκια που τους περικύκλωσαν, όταν κατάλαβαν πως είναι ποδοσφαιριστές.
Refugees Welcome
Η… Πανιώνια αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είχε φανεί και νωρίτερα. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Νίκος Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που με τις επεμβάσεις του κρατούσε μια μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 1-0. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, προσέγγισε την κερκίδα των οργανωμένων και ζήτησε το πανό που έγραφε «refugees welcome», ποζάροντας με αυτό και στέλνοντας το μήνυμά του. Εκείνοι που τον ξέρουν καλά κάνουν λόγο για ένα παιδί ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, πολιτικοποιημένο και με πολύ διευρυμένη σκέψη σε όλους τομείς. Ήταν άλλωστε εκείνος που εκπροσώπησε το ποδοσφαιρικό τμήμα στη συλλογή τροφίμων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για την αποστολή τροφίμων προς τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Από το καλοκαίρι του 2016 ανήκει στον Ατρόμητο, ωστόσο έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο διάστημα που βρέθηκε στους «κυανέρυθρους».
Ο αγώνας της Χαλκιδικής
Το κασκόλ «SOS Χαλκιδική» δεν εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Νέα Σμύρνη. Έχει ταξιδέψει σε πολλά γήπεδα στην Ελλάδα, έχει φωτογραφηθεί με αρκετούς ποδοσφαιριστές. Αποτελεί τον τρόπο του Γιώργου Μπαντή να θυμίζει στους συμπολίτες του στην Ιερισσό ότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους, ακόμα κι αν η ομάδα του έχει μόλις νικήσει τον Ολυμπιακό μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και βλέπει εκατοντάδες οπαδών να παραληρούν για τα κατορθώματά της. «Δεν γίνεται να είσαι αμέτοχος στην κοινωνία, σε όλα τα ζητήματα. Επειδή οι ποδοσφαιριστές όλα αυτά τα χρόνια είναι προνομιούχοι, δεν σημαίνει ότι είναι και αμέτοχοι σε ό,τι γίνεται γύρω τους. Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον δεν είναι έτσι όλοι. Και αυτοί σκέφτονται, έχουν προβλήματα και δεν χρειάζεται να τους χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα για να το καταλάβουν. Το ποδόσφαιρο σου δίνει το βήμα για να μπορέσεις να μιλήσεις», μας είχε πει παλιότερα, δείχνοντας πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές εντελώς διαφορετικοί από αυτό που έχεις συνηθίσει. Και φυσικά, οι παίκτες του Πανιωνίου το σήκωσαν με χαρά προς τον κόσμο από την οροφή του πούλμαν.
Social Waste!
Στους πανηγυρισμούς των «κυανέρυθρων» μετά το 1-1 με την ΑΕΚ και τη γιορτή που στήθηκε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης αγκαλιάζοντας όλη τη φετινή προσπάθεια, ίσως κάποιοι παρατήρησαν δύο ποδοσφαιριστές με ίδια μπλουζάκια. Social Waste έγραφαν και είχαν στη μέση ένα αστέρι. Τα φορούσαν ο Χρήστος Τασουλής και ο Γιώργος Μασούρας. Πρόκειται για ένα hip hop συγκρότημα που «γεννήθηκε» στο Ηράκλειο και από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για τον κοινωνικοπολιτικό τους στίχο. Ο Γιώργος Μπαντής τους γνώρισε προσωπικά, λόγω του τραγουδιού που έγραψαν για τον αγώνα των κατοίκων στην Ιερισσό. Ο Τασουλής και ο Μασούρας γούσταραν τον ήχο και τον στίχο και τους έβαλαν στα ακούσματά τους, επιλέγοντας να φορέσουν και τα σχετικά μπλουζάκια. Ποιος είπε ότι οι ποδοσφαιριστές ακούν μόνο λαϊκά;
Ο συνδικαλιστής Κόρμπος!
Τα εργασιακά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών είναι πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο συχνά μένει σε δεύτερη μοίρα. Ο Παναγιώτης Κόρμπος είναι ο ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα εντατικά. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι πρόεδρος στον ΠΣΑΠ και τρέχει όλο το συνδικαλιστικό των ποδοσφαιριστών αμισθί, από τη στιγμή που είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Και όσοι αναρωτιούνται τι ανάγκη έχουν οι ποδοσφαιριστές από αυτού του είδους την εκπροσώπηση, πρέπει να κοιτάξουν λίγο πίσω από τη λάμψη των προβολέων των μεγάλων ομάδων. Κυρίως από τη Football League και κάτω υπάρχουν παίκτες που δυσκολεύονται ακόμα και για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, που μένουν για μήνες απλήρωτοι και πολλές φορές δεν παίρνουν ούτε ευρώ από τα χρήματα που τους οφείλονται. Ο Κόρμπος τρέχει για όλους αυτούς παρέχοντάς τους διευκολύνσεις όπως η νομική κάλυψη σε υποθέσεις που τους αφορούν και φυσικά η στήριξη με κάθε τρόπο στα προβλήματα που τους απασχολούν.
gazzetta.gr