Νέα εμπόδια
Μετά το σύστημα υγείας, η διοίκηση Τραμπ έβαλε στο μάτι και την αντισύλληψη στις ΗΠΑ, επικαλούμενη λόγους «θρησκευτικής ελευθερίας και ηθικής». Η αμερικανική κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες πήρε πίσω διάταγμα της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώνονταν να παρέχουν στις ασφαλισμένες μέσα αντισύλληψης -όπως το χάπι- χωρίς να απαιτούν από αυτές περισσότερα χρήματα.
Το διάταγμα αυτό είχε βοηθήσει πολύ στον περιορισμό των περιστατικών ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς τα έξοδα της αντισύλληψης περιλαμβάνονταν στα ασφαλιστικά τους συμβόλαια.
Ωστόσο, η νέα αμερικανική κυβέρνηση, με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, άλλαξε τα δεδομένα. Με νέο κανονισμό, επιτρέπει στους υπαλλήλους τους να αρνούνται την καλυψη των εξόδων για αντισύλληψη, αν οι ίδιοι -όχι οι γυναίκες- έχουν αντιρρήσεις στο μέτρο, οι οποίες εδράζονται στο «θρησκευτικό και ηθικό τους υπόβαθρο».
Επιπλέον, θέτουν εμπόδια ώστε οι γυναίκες να έρχονται μόνες τους σε συμφωνία με τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να εξασφαλίζουν δωρεάν αντισυλληπτική κάλυψη.
Μάλιστα, έθεσαν σε άμεση εφαρμογή το μέτρο, χωρίς να το θέσουν σε δημόσια διαβούλευση, διότι όπως εξηγούσε η σχετική ανακοίνωση «αυτό δεν θα ήταν πρακτικό, ούτε χρήσιμο και δεν εναντιώνεται στο δημόσιο συμφέρον».
Επιπλέον, τονίζεται, ότι η απόφαση ελήφθη, διότι η δώρεαν ασφαλιστική κάλυψη της αντισύλληψης «ενέχει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι γυναίκες, κυρίως οι έφηβες, σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά». Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από θρησκευτικές οργανώσεις και συντηρητικά λόμπι είναι προφανής.
Οι αντιδράσεις των γυναικείων οργανώσεων αλλά και των οργανισμών προαγωγής της δημόσιας υγείας, μιλούν για πισωγύρισμα πολλών δεκαετιών. Χαρακτηρίζουν την απόφαση κοινωνικά αναχρονιστική, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Κάιζερ για την Οικογένεια, χάρη στο διάταγμα Ομπάμα, το ποσοστό των περιστατικών ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης έπεσε κάτω από το 4% το 2014, από 20% που ήταν το 2012. Επιπλέον, οι γυναίκες συνολικά στο χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε, κατόρθωσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 1,4 εκατ. δολάρια από την αγορά του χαπιού, μια μέθοδος αντισύλληψης που θεωρείται καλή από το 68% των ερωτηθέντων μεγάλης σχετικής έρευνας.
Επιπλέον, οι οργανώσεις κατηγορούν τη κυβέρνηση Τραμπ ότι πίσω από την ηθικολογία και τα θρησκευτικά δικαιώματα κρύβεται η προσπάθεια περικοπής δαπανών στον χώρο της υγείας. Και ετοιμάζονται για δικαστικές προσφυγές ώστε να ακυρώσουν το νομοθέτημα.