Πριν από το ολοκαύτωμα όμως υπήρξε μια περίοδος προετοιμασίας της κοινής γνώμης που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από όσα βιώνουν σήμερα οι πρόσφυγες από τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους πολίτες, τους πολιτικούς τους και τα μέσα ενημέρωσης.
1) Σήμανση των σπιτιών και περιβραχιόνια
Στο Μιντλσμπρο έβαψαν τις πόρτες σε σπίτια αιτούντων άσυλο κόκκινες για να τους ξεχωρίζουν ενώ στο Κάρντιφ αναγκάζουν τους πρόσφυγες να φορούν περιβραχιόνια εάν θέλουν να λαμβάνουν φαγητό.
2) Συρματοπλέγματα
Η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ουγγαρία ύψωσαν συρματοπλέγματα ύψους 3 μέτρων στο εσωτερικό της ζώνης του Σέγκεν. Η Ελλάδα το έκανε στα εξωτερικά σύνορα.
3) Καταστροφή καταλυμάτων
Τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες είδαν τα πρόχειρα καταλύματα του να γκρεμίζονται από μπουλντόζες στο Καλαι την προηγούμενη εβδομάδα. Στις προηγούμενες επιχειρήσεις η αστυνομία δεν τους είχε προειδοποιήσει καν, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν απέναντι στις μπουλντόζες.
4) Οδηγίες συμπεριφοράς και απαγόρευση εισόδου
Σε αρκετές γερμανικές πόλεις οι αρχές εξέδωσαν φυλλάδια στα οποία δίνουν συμβουλές συμπεριφοράς σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αρκετά νυχτερινά κέντρα απαγόρευσαν την είσοδο σε όσους δεν μιλούν αγγλικά ή γερμανικά ενώ δημοτικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο σε μετανάστες ακόμη και στις δημόσιες πισίνες. Αφορμή στάθηκε η συμπεριφορά μικρών ομάδων προσφύγων και μεταναστών απέναντι σε γυναίκες.
5) Παράνομες απελάσεις
Χώρες όπως η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ελλάδα προχώρησαν σε μυστικούς ή ανοιχτούς επαναπατρισμούς προσφύγων κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών.
6) Πορείες εναντίον μεταναστών
Ένας στους οκτώ Γερμανούς θα συμμετείχαν σε πορείες εναντίον των μεταναστών ένα πραγματοποιούνταν στην πόλη τους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Al Jazeera.
7) Ρατσιστικές επιθέσεις από μέσα ενημέρωσης
”Ευρηματικός” ο Χατζόπουλος στην Καθημερινή παρουσιάζει τους πρόσφυγες σαν σκουπίδια.