Την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλας Πουτζντεμόν και δύο εκ των συνεργατών του αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για την έκδοσή τους στην Ισπανία.
Ο Πουτζντεμόν και αρκετοί εκ των συνεργατών του διέφυγαν στο Βέλγιο τον Οκτώβριο του 2017, φοβούμενοι τη σύλληψη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ενός δημοψηφίσματος που κατά την ισπανική κυβέρνηση ήταν παράνομο.
Το 2019, ο Πουτζντεμόν, ο πρώην υπουργός Υγείας της Καταλονίας Τόνι Κομίν και η τοπική πρώην υπουργός Παιδείας Κλάρα Πονσάτι εξελέγησαν στο Ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν του προνομίου της βουλευτικής ασυλίας.
Τον περασμένο μήνα, η επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάνθηκε με ψήφους 15-8 και δύο αποχές υπέρ της άρσης της βουλευτικής τους ασυλία, απόφαση την οποία ασπάστηκε η Ολομέλεια.
Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2017 οι πολίτες της Καταλονίας ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας, ωστόσο οι κάτοικοί της που τάσσονταν υπέρ του να παραμείνει η Καταλονία κομμάτι της Ισπανίας είχαν επιλέξει στη μεγάλη τους πλειοψηφία να απέχουν από τις κάλπες. Η ισπανική κυβέρνηση ανακήρυξε το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό, ενώ κατέφυγε και σε ευρεία καταστολή την ημέρα της διεξαγωγής του, με εκατοντάδες πολίτες να τραυματίζονται.
Το ισπανικό κράτος επεχείρησε να πετύχει την έκδοσή του Πουτζντεμόν, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να πείσει τις βελγικές δικαστικές αρχές. Η άρση της ασυλίας του ανοίγει τον δρόμο για μια νέα προσπάθεια να εκδοθεί ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας στην Ισπανία, προκειμένου να κάτσει στο εδώλιο.
Ωστόσο, ο Πουτζντεμόν δεν δείχνει διατεθειμένος να το βάλει κάτω. Μιλώντας το Σάββατο στο Associated Press, είχε πει ότι η άρση της ασυλίας του παραμένει ένα από τα σενάρια – και μάλιστα το πιθανότερο – που εξετάζει. «Όμως γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα ήταν το τέλος της διαδρομής», προσέθεσε.