Mία ξύλινη κατασκευή με ρόδες γίνεται το όχημα για την μάθηση για κάποια παιδιά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο.
Αυτό είναι το mobile school, το οποίο χάρη στην θέληση μιας ομάδας εθελοντών/τριών της ΑΡΣΙΣ, υπό το συντονισμό ενός επαγγελματία, βγαίνουν στην πόλη τέσσερεις φορές τη βδομάδα. O Αντώνης Αντωνίου, ψυχολόγος, συντονιστής εφαρμογών ΑΡΣΙΣ Αθήνας εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί το mobile school.
Τι είναι το mobile school; (το σχολείο του δρόμου); Είναι πρωτοβουλία της Άρσις και οι δάσκαλοι είναι εθελοντές της οργάνωσής σας;
Το Mobile School είναι ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εργαλείο εκπαίδευσης, εμψύχωσης και ενδυνάμωσης παιδιών, τα οποία ζουν ή/και εργάζονται στο δρόμο, μέσα από το παιχνίδι, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Πρόκειται για μια εφαρμογή που υλοποιείται σε παγκόσμια βάση, προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα της κάθε χώρας. Βασίζεται στην ιδέα της προσέγγισης παιδιών στο χώρο που ζουν και (παράνομα) εργάζονται, πέρα από την προσδοκία της υποδοχής τους στο χώρο δουλειάς των υποστηρικτικών δομών.
Με απλά λόγια, πολλά από τα παιδιά αυτά δύσκολα φτάνουν στα γραφεία μας για να λάβουν υποστηρικτικές υπηρεσίες ή εκπαίδευση, οπότε είναι σημαντικό, στην προσπάθειά μας να δουλέψουμε μαζί τους, να κάνουμε εμείς αυτό το βήμα προς το μέρος τους. Η λογική αυτή του Mobile School είναι σε συντονισμό με τον τρόπο δουλειάς της ΑΡΣΙΣ με παιδιά στο δρόμο τα τελευταία 15 χρόνια.
Στην πράξη, το Mobile School αφορά στη μεταφορά ενός «σχολείου», μίας ξύλινης κατασκευής με ρόδες, στις περιοχές εφαρμογής (στην πλατεία Βικτωρίας, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον Κολωνό και στο Θησείο). Εκεί, το σχολείο αναπτύσσεται και μια σειρά από εκπαιδευτικά panels είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα στα παιδιά.
Μια ομάδα εθελοντών/τριών της ΑΡΣΙΣ, υπό το συντονισμό ενός επαγγελματία συναδέλφου, βγαίνουν στην πόλη τέσσερεις φορές τη βδομάδα και δουλεύουν με ομάδες παιδιών.
Από πότε άρχισε να λειτουργεί στους δρόμους της Αθήνας;
Μετά από 6 χρόνια εφαρμογής στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με την PRAKSIS), το Mobile School λειτουργεί στην Αθήνα από την ΑΡΣΙΣ από το Φεβρουάριο του 2015. Στελέχη και εθελοντές της ΑΡΣΙΣ έλαβαν μια 20ήμερη εκπαίδευση πάνω στις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του εργαλείου και ξεκίνησαν την εφαρμογή στις τέσσερεις προεπιλεγμένες περιοχές, όπου οι ανάγκες εκτιμώνται ως αυξημένες.
Ποια παιδιά αφορά; Για ποια παιδιά δημιουργήθηκε;
Αφορά σε παιδιά, τα οποία έχουν περιορισμένη ή και μηδενική πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και, περνώντας από το χώρο υλοποίησης Mobile School στο δρόμο, έχουν την περιέργεια να δοκιμάσουν κάποια από τα εργαλεία του. Το Mobile School είναι μια εφαρμογή ανοιχτής συμμετοχής.
Στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει το σχολείο αλλά, αντίθετα, να ενεργοποιήσει στα παιδιά αυτά τους υποδοχείς και το κίνητρο που θα τα οδηγήσει προς στο σχολείο και προς την άσκηση ενός πολύ βασικού και κεντρικού δικαιώματος του παιδιού: αυτού της εκπαίδευσης. Τα δικαιώματα του παιδιού, άλλωστε, βρίσκονται στο επίκεντρο της εφαρμογής. Το δικαίωμα να παίζω, να είμαι στο σχολείο, να επικοινωνώ, να σχετίζομαι…
Πώς λειτουργεί; Ποια μαθήματα κυρίως διδάσκονται και ποιες τάξεις καλύπτει (δημοτικού, γυμνασίου);
Το Mobile School δεν λειτουργεί σε λογική «τάξεων». Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και οι ασκήσεις του χωρίζονται σε τρεις «βαθμούς δυσκολίας». Έτσι, κάθε φορά και ανάλογα με τον πληθυσμό, με τον οποίο θα δουλέψουμε, έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε και να αξιοποιήσουμε διαφορετικές ασκήσεις και παιχνίδια και να παρακολουθούμε την εξέλιξη του κάθε παιδιού μέσα από τη συμμετοχή του από βδομάδα σε βδομάδα.
Μέχρι πότε μένει …ανοιχτό; Κλείνει όποτε τελειώνει κι η σχολική χρονιά;
Η λειτουργία της σχολικής χρονιάς, αν και αποτελεί έναν οδηγό, γύρω από τον οποίο δουλεύουμε, δεν καθορίζει το χρόνο εφαρμογής του Mobile School. Αυτό σημαίνει ότι το MS συνεχίζει τη λειτουργία του και μέσα στο καλοκαίρι, απαντώντας περισσότερο στην ανάγκη και τη διαθεσιμότητα των παιδιών παρά στο σχολικό ημερολόγιο.
Τι προσδοκίες έχετε για τους μαθητές του δρόμου;
Η προσδοκία είναι κυρίως για μας! Να συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, παρόντες/ούσες, με συνέπεια, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς στο δρόμο. Να είμαστε δίπλα στα παιδιά και την προσπάθειά τους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους, εκπαιδευτικές και όχι μόνο. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα.
Η προσδοκία από τα παιδιά είναι να συνεχίσουν να μας υποδέχονται τόσο θετικά και φιλόξενα στο χώρο τους, να μαθαίνουν και να μας διδάσκουν, να παραμένουν ανοιχτά στους διαφορετικούς δρόμους που φωτίζουν εφαρμογές όπως το Mobile School.
Της Κάτιας Παπαδοπούλου
Πηγή:Mikrocosmos.gr