Χιλιάδες κόσμου στην πορεία
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε ειρηνικά στις πορείες για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείο, διαδηλώνοντας δυναμικά για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», κρατώντας ζωντανή τη μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Επεισόδια στο Πολυτεχνείο και στις γύρω περιοχές από νεαρούς που έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ. Με χρήση χημικών και βομβίδες κρότου λάμψης απάντησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Πλήθος κόσμος
Η καθιερωμένη πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου στην Κλαυθμώνος όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν εκεί.
Στη συνέχεια όλοι μαζί ενώθηκαν οδεύοντας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.
Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φώναξαν συνθήματα κατά των Αμερικανών και για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».
Φώναξαν επίσης συνθήματα κατά των μνημονίων, του Ερντογάν, του ιμπεριαλισμού αλλά και υπέρ των προσφύγων-μεταναστών.
Στις πορείες έλαβε μέρος πλήθος κόσμος που συντάχθηκε στα μπλοκ του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς [ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑ.Ε. ΚΚΕ (μ-λ)], το μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης αλλά και σε φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και συνδικάτα.
Με παλμό και δυναμισμό οι συμμετέχοντες έφτασαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.
Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε την πρεσβεία των ΗΠΑ, οπότε αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.
Λίγο μετά τις 19.30 τα μπλοκ των διαδηλωτών διαλύθηκαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.
Επεισόδια στο Πολυτεχνείο
Ομάδα νεαρών λίγο πριν τη λήξη της πορείας έστησαν οδοφράγματα στην οδό Πατησίων, στην οδό Στουρνάρη και στην οδό Τζωρτζ. Πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
«Το Πολυτεχνείο ζει»
Οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν το πρωί της Πέμπτης με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων απότισαν το δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας.
Στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στο προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, ο Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία» και επισήμανε ότι «το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη».
«Μία μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μία πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για την Δημοκρατία και την Ελευθερία», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μία ομάδα φοιτητών ταύτισε το όραμά της με τον πόθο ενός ολόκληρου λαού».
Ειδική συνεδρίαση πραγματοποίησε η Ολομέλεια της Βουλής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.