Προβληματική για την καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι η πορεία του συνολικού αριθμού των τεστ που διενεργούνται αλλά και η μεγάλη μείωση των τεστ μοριακού τύπου, όπως δήλωσε στο tvxs.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
Αν κάποιος ανατρέξει στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ που αναφέρονται στην επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19) και συγκεκριμένα στον τελευταίο πίνακα του κάθε εγγράφου που ξεκινά με τη φράση «δείγματα που έχουν ελεγχθεί», μπορεί εύκολα να εξάγει δύο βασικά συμπεράσματα:
- Πρώτον, ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ μειώνεται τις τελευταίες ημέρες.
- Δεύτερον, ότι από τα μέσα Οκτώβρη η αναλογία των rapid (RAPID AG TESTS) προς αυτά μοριακού τύπου (RT-PCR) αυξάνεται σταθερά υπέρ των πρώτων.
Μάλιστα ο αριθμός των μοριακού τύπου τεστ, η αξιοπιστία των οποίων είναι σαφώς υψηλότερη από αυτή των rapid, όχι μόνο μειώνεται αλλά η έναρξη της καθόδου τους συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα, στα μέσα του Νοέμβρη.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη παρατηρούμε αύξηση των μοριακών τεστ, περί τις 25.000 τις καθημερινές, αλλά και των rapid (περί τις 5 με 7 χιλιάδες καθημερινά) κι άρα αύξηση του συνολικού αριθμού των τεστ. Ωστόσο η αναλογία rapid προς μοριακά, και πάλι εντελώς προσεγγιστικά, αλλάζει υπέρ των rapid, με το λόγο να υπερβαίνει το 2 προς 10.
Πάμε να δούμε όμως τις ημερομηνίες κλειδιά:
- 4 Νοεμβρίου: ο ΙΦΕΤ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ) ανακοίνωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για την επείγουσα προμήθεια έως και 2.000.000 rapid tests με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής».
- 9 Νοεμβρίου: η πρόσκληση προσδιόριζε ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες μετά την “προκύρηξη”, ενώ και ο χρόνος παράδοσης των τεστ μετά την υπογραφή της σύμβασης προσδιοριζόταν στο ελάχιστο διάστημα των τριών ημερών.
- 27 Νοεμβρίου: ανάθεση του έργου στην εταιρία FORHEALTH Α.Ε.
Οι ως άνω προϋποθέσεις, σημαίνουν αυτόματα ότι μπορούσαν να καταθέσουν προσφορά μόνο όσες εταιρίες γνώριζαν από πριν για τον διαγωνισμό και είχαν προμηθευτεί ήδη τα τεστ, είχαν έτοιμα και τα περισσότερα δικαιολογητικά που ως γνωστόν απαιτούνταν για συμμετοχή σε δημόσιο διαγωνισμό.
Η ανάθεση
Το έργο ύψους 10εκ€ ανατέθηκε στην εταιρία FOR HEALTH Α.Ε., η οποία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μόλις 1,32εκ€ και ως βασική δραστηριότητα πριν από την πανδημία τις υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω ενός δικτύου επαγγελματιών Υγείας και όχι την προμήθεια βιοτεχνολογικού υλικού.
Επικεφαλής της εταιρίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι πρώην στέλεχος της Siemens.
Η αντίδραση του ΣΕΙΒ
Οι κινήσεις του ΙΦΕΤ προκάλεσαν και την αντίδραση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Ο ΣΕΙΒ σε επιστολή του από τις 13/11 προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια αναφέρει για τον διαγωνισμό:
«Η συγκεκριμένη διαδικασία, με την ανεπαρκή δημοσιότητα που την περιβάλλει, αφού γίνεται με απλή μόνο ανάρτηση της πρόσκλησης και τις ιδιαίτερα ασφυκτικές προθεσμίες που τάσσονται με τις προφανείς συνέπειες για την ουσιαστική προετοιμασία των ενδιαφερομένων […]. Ανάλογες προμήθειες κατ’ αυτόν τον τρόπο πραγματοποιήθηκαν από τον ΙΦΕΤ τον περασμένο Ιούνιο, για την προμήθεια αυτόματων μοριακών μηχανημάτων PRC και αντιδραστηρίων παραδοτέων σε 5 ημέρες σε 13 νησιά, όπως επίσης και τον Σεπτέμβριο για την προμήθεια 800.000 rapid tests για αντιγόνο, τα οποία τώρα επαυξήθηκαν σε 2.000.000».
Η αντίδραση του Υπουργείου
Ανακοίνωση του υπουργείου υγείας:
Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σχετικά με την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test). Εκφράζουμε εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων, καθώς και τι ή ποιους μπορεί να εξυπηρετούν.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας rapid tests, που πληρούν προδιαγραφές υψηλότατης ευαισθησίας και ειδικότητας.
Όπως είναι γνωστό εξ’ αρχής:
- Στο διαγωνισμό μπορούσε να συμμετέχει οποιαδήποτε εταιρεία είχε διαθέσιμη έστω και μια μικρή ποσότητα τεστ.
- Το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού, μετά τον έλεγχο αξιοπιστίας, ήταν η χαμηλότερη τιμή.
- Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των rapid tests διενεργήθηκε από την ΙΦΕΤ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4682/2020, αναρτήθηκε όπως προβλέπει ο Νόμος στην ιστοσελίδα της ΙΦΕΤ και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Από την πρώτη στιγμή έως σήμερα, το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενεργούν με διαφάνεια και εντιμότητα, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και μόνον.
*Με πληροφορίες από tvxs, efsyn και documento