Εκτεθειμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ να ζητήσουν την άρση της πατέντας στα εμβόλια επικαλούμενες τις τραγικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία σε όλο τον κόσμο.
- του Άρη Χατζηστεφάνου – InfoWar
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεκάδων χωρών του πλανήτη για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Τη στάση της Ουάσινγκτον είχε προαναγγείλει με μήνυμά της η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση παρά τις τρομακτικές πιέσεις που ασκούσαν εδώ και εβδομάδες τα λόμπι των ισχυρότερων φαρμακοβιομηχανιών του πλανήτη, τα οποία μάλιστα είχαν χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική του ανέλιξη.
Η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων στα συγκεκριμένα εμβόλια θα επιτρέψει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παραγωγή εμβολίων από εργοστάσια σε όλο τον κόσμο που σήμερα δεν μπορούν να προσφέρουν εμβόλια σε χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, όπου η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριπταν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο θεωρείται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ως η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ομιλία του μάλιστα στη βουλή ο Μητσοτάκης ειρωνευόταν με ύφος ερασιτέχνη ηθοποιού τις σχετικές προτάσεις:
Και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όμως ειρωνευόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατρούς και επιστήμονες που στρέφονταν εναντίον των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.
Πέρα από την ηθική διάσταση του ζητήματος υπάρχει και μια άλλη σοβαρή πτυχή: Αποτελεί ίσως μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η κυβέρνηση μιας χώρας, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, δεν στηρίζει προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά προτιμά να υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου – παρά το γεγονός μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει δική της ισχυρή φαρμακοβιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση Μπάιντεν τίναξε στον αέρα και έναν ακόμη από τα σημαντικότερα επιχειρήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το λεγόμενο φαινόμενο trickle down, την ψευδή θεωρία ότι οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο έχουν θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας.
Γαντζωμένη σε ιδεοληψίες της δεκαετίας του ’80 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο επιλέγοντας πάντα τις πιο αντιλαϊκές λύσεις οι οποίες όμως αποδεικνύονται καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας.
Ύστερα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου αρκετοί από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της κυβέρνησης επιχείρησαν επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Μπάιντεν ακολουθεί… τη γραμμή Μητσοτάκη.